Oplev Muay Thai-ceremoni i Thailand

De fleste har nok hørt om Muay Thai eller thai-boksning, som det almindeligvis kaldes på dansk, men måske er det ikke alle, der ved, at det faktisk er Thailands nationalsport med over 60.000 fuldtids-udøvere, og at kampsporten er så udbredt i landet, at selv kvinder og børn gør indtog i ringen. Desuden er sporten ikke bare en vigtig del af Thailands fysiske, men også spirituelle kultur.

Nu har du muligheden for at komme meget tættere på denne vigtige del af Thailands fysiske og spirituelle kultur, når niende udgave af “World Thai Martial Arts Festival and Wai Khru Muay Thai Ceremony” løber af stablen i næste måned.

Festivalen, der afholdes d. 17 marts i byen Ayutthaya – hovedstad i Ayutthaya-provinsen og beliggende i Chao Phraya-dalen – vil blandt andet præsentere en Wai Kru-ceremoni med demonstration af Muay Thai-boksernes respekt og taknemmelighed over for deres læreres utrættelige undervisning og uddannelse.


Se Youtube-video fra tidligere års World Thai Martial Arts Festival and Wai Khru Muay Thai Ceremony.

Thailandsk kunst og kultur

Festivalens program byder også på unge udøveres konkurrence i Wai Kru Muay Thai, der ligesom de andre konkurrencer gælder om at vise respekt for ånden og traditionerne i Muay Thai; forskellige ritualer for at tilbede Nai Khanom Tom, der var en berømt thailandsk Mauy Thai-udøver; præsentation af thailandsk kunst og kultur, herunder traditionel thailandsk tatovering og fremstilling af Aranyik-sværd; samt præsentation af forskellige former for Thai-kampsport, foruden en udstilling af gamle våben.

Om eftermiddagen er der Wai Kru Muay Thai-ceremoni, hvor deltagerne tilbeder fortidens thailandske konger og modige soldater, der beskyttede fædrelandet, nemlig kong Naresuan den Store, Kong Suea, og Phraya Phichai Dap Hak, og om aftenen finder den årlige forestilling “Amazing Thai Elephants” sted.

Det fulde program med tider

Hele programmet med tider for d. 17 marts ser således ud:

13.00 – 17.00: Den professionelle Muay Thai konkurrence for thailandske og udenlandske udøvere.

17.00 – 18.00: Demonstration af thailandsk kunst, kunsthåndværk og kultur, herunder den traditionelle thailandske tatovering, fremstillingen af Aranyik-sværd, præsentation af thai-stilarter, og en udstilling af gamle våben.

18.00 – 19.30: Ceremoni, der skal vise respekt for legender indenfor Muay Thai og hylde de store,  thailandske konger. Præsentation af ritualer og ceremonier for de udenlandske Muay Thai-udøvere så de kan forstå, hvordan Muay Thai boksning begynder, og lære selvforsvar i thailandsk stil. Præsentationen vil være let forståelig, så alle deltagere vil kunne forstå betydningen af ceremonien.

19.30 – 21.00: Modtagelse af gæster.

Du kan læse mere om festivalen hos Association Institute of Thai Martial Arts.

 

 

Vær med til at åbne sejl-sæsonen i Amsterdam

Amsterdam er berømt for sine mange kanaler, floden Amstel, der har været med til at danne byens navn, og indbyggernes livlige sejl-aktiviteter. Hvis du er vandsports-interesseret og samtidig synes, det kunne være interessant at være med til at åbne sejl-sæsonen i den hollandske hovedstad, så har du nu muligheden ved at deltage i det årlige HISWA Amsterdam Boat Show

Mere end 350 udstillere

Showet afholdes hvert år i marts og bliver hver gang besøgt af folk fra hele Holland og også andre dele af Europa af én og samme årsag: de deler en passion for vandsport.

Showet finder sted fra d. 6 til d. 10 marts og ud over at markere åbningen på sejlsæsonen i Amsterdam vil det i løbet af de fem dage, som det varer, byde på en lang række work-shops, salgsboder med sejl-udstyr og mere end 350 udstillere, der vil vise dig de allernyeste tendenser, produkter og viden indenfor verdens vandsport. Navigationsudstyr og elektronik, rigning og dæk-udstyr, sejler-tøj, sikkerhed og redningsudstyr, bådudlejning, forsikring og finansiering, sejlskoler og over 500 både i alle former og størrelser er bare nogle af de ting, du kan stifte bekendtskab med under HISWA Amsterdam Boat Show.


Se den officielle præsentations-video fra HISWA Amsterdam Boat Show

Også aktiviteter for børn

Mens de voksne deltagere i showet kan få den bedste information om alt, der er relateret til en verden af vandsport, har børnene mulighed for at deltage i forskellige former for vandaktiviteter, der vil foregå i de dertil indrettede zoner, Fun Zone og WaveSurfer.

Du kan læse mere om HISWA Amsterdam Boat Show og bestille billetter på showets officielle hjemmeside.

Oplev Lissabon halv-marathon

Om en måned har du mulighed for at opleve Lissabon fra en helt ny side: Som tilskuer til et hæsblæsende løb gennem den smukke portugisiske hovedstad, men ikke et hvilket som helst løb. Der er nemlig tale om det prominente Lissabon-halvmaraton, som har været afholdt årligt siden 1991, og som traditionelt har deltagelse af nogle af verdens bedste løbere på distancen. 

Løbet finder sted søndag d. 24 marts og dækker en distance på 21.097 meter fra start-punktet på bredden af Tejo-floden til målstregen foran Mosteiro dos Jerónimos i bydelen Belém. Løbet har høj international status som en del af den officielle kalender for Foreningen af internationale maraton- og landevejsløb (Association of International Marathons and Road Races) og vil omfatte nogle af verdens bedste atleter.

Verdensrekord

En af de prominente løbere, der tidligere har deltaget i løbet, var Zersenay Tadese fra Eritrea, der i 2010 satte mændenes verdensrekord for halv-marathon-distancen. Også en række fremtrædende kenyanske og etiopiske løbere har deltaget i løbet gennem årene, ikke mindst p.g.a. den økonomiske gulerod, som arrangørerne har holdt foran deltagere fra den absolutte verdenselite siden 2008: Til de løbere, der bryder verdensrekorden på distancen, venter der 50.000 euro.


Youtube-video fra Lissabon halv-marathon 2010 med Tadeses verdensrekord

Mini-maraton

Sideløbende med den intense konkurrence på halvmarathon-distancen afholdes der et mini-marathon, som mere er en social begivenhed end en egentlig konkurrence. Dette mini-marathon dækker en distance på 7.200 meter og er åbent for alle, der ønsker at deltage.

Hvis du befinder dig i Lissabon om en måneds tid, anbefaler vi dig at holde et vågent øje med denne unikke sportsfest, som sidste år nåede et rekordstort antal deltagere med hele 36.000 deltagere, hvilket også udgjorde en verdensrekord. I samme anledning kan du drage fordel af den sjældne mulighed for at krydse over den berømte bro 25 de Abril til fods og nyde den storslåede udsigt, som den giver til den portugisiske hovedstad.

Du kan her læse mere om Lissabon halv-marathon på løbets officielle hjemmeside

Sport på Costa del Sol

Costa del Sol kaldes tit spøgende ”Costa del Golf”, men faktisk kan man dyrke et væld af forskellige sportsgrene, og det næsten konstante solskin, den kølige havbrise og den lave luftfugtighed forhøjer nydelsen.

Sejlsport ved Costa del Sol

Fra sandstrandene mellem Málaga til Estepona kan man stå på vandski eller sejle ud i små gummibåde, og man kan windsurfe fra marts til november. Mange af hotellerne tilbyder både leje af surfbræt og undervisning, men de virkelige entusiaster tager vestpå til Tarifa, Europas bedste strand og selvbestaltede midtpunkt for windsurfing. Den flade sandstrand er Spaniens sydligste punkt, og her blæser vindene direkte fra Atlanterhavet.

Dykning ved Costa del Sol

Scuba diving er ikke den store oplevelse på Costa del Sol, selvom det krystalklare vand ved Nerjas stenede strande har en interessant flora og fauna. Der er dykkerskoler på Gibraltar og i Almeria, og ud fra Gibraltar-halvøen ligger der adskillige interessante skibsvrag.

Tennis på Costa del Sol

Mange fastboende er vilde med tennis. Der er flere fashionable klubber og tennisbaner, og mange hoteller har deres egne baner. Kurser tilbydes af Lew Hoad Campo de Tenis, Andalusiens mest berømte tennisskole, der ligger ved Fuengirola.

Vandring i bjergene ved Costa del Sol

Kun få feriegæster tager sig tid til at udforske bjergene bag kysten, men på de lokale turistinformationer kan man få brochurer med forslag til vandreture i Sierra Nevada og Serraía de Ronda. Højt oppe i Sierra Nevada er der bjerghytter, hvor man kan overnatte, men andre steder er vandrestierne ikke ret meget mere udfordrende end en spadseretur i skoven.

Jagt ved Costa del Sol

Man kan løse jagt- og fisketegn, og jagtsæsonen går fra september til december. Ture på mountain bike, langrend og alpint skiløb, parapenting og paragliding er også ved at blive populære, sportslige udfordringer i Sierra Nevada.

Ridning på Costa del Sol

Sydspanien er berømt for sine elegante, andalusiske heste og i det hele taget ridning under enhver form, lige fra bjergture til den mest avancerede hestedressur. En ridetur gennem landskabet er en dejlig og afslappende oplevelse, og der er flere glimrende stalde langs kysten, der tilbyder rideture med guide på stranden eller inde i landet, og der er turarrangører, der er specialiseret i længere ture på hesteryg med overnatninger på små landlige hoteller.

Sport på kulturrejsen til Portugal

Sport er i dag en vigtig del af enhver kultur – det gælder ikke mindst i Portugal. De fleste portugisere er vilde med sport.Portugal er en meget sportsglad nation, som gennem tiderne har produceret mange store sports- og idrætsudøvere inden for så forskellige sportsgrene som basketball, svømning, atletik, tennis, gymnastik, hockey, volleyball, rugby, og ikke mindst fodbold.

Stor succes med sport i Portugal

Portugal har især en storslået tradition indenfor atletik, og har været fødested for legender som Rosa Mota, Carlos Lopes, Fernanda Ribeiro og Manuela Machado. Rui Silva, som har konkurreret inden for mænds atletik, har vundet adskillige guld-, sølv- og bronzemedaljer i Europa- og Verdensmesterskaber, samt i de Olympiske Lege.

Francis Obikwelu og Naide Gomes er andre store portugisiske elite-atleter, der har vundet adskillige medaljer. I triatlon har Vanessa Fernandes vundet en lang række af medaljer og større konkurrencer, herunder i 2008, hvor hun vandt sølvmedalje ved de Olympiske Lege. Nelson Évora er verdensmester og olympisk mester i trespring.

Inden for vandsport, såsom surfing, windsurfing, kitesurfing, kajak-roning og sejlrace, har landet også vundet adskillige titler. Her er de største navne Manuel Centeno, Justin Mujica og Tiago Pires.

Rugby og rally er stor sport i Portugal

Også inden for rugby har landet gjort sig gældende. Det nationale rugbyhold blev i 2007 det første amatør-hold i verden, der kvalificerede sig til et verdensmesterskab i sportens professionelle æra. Den portugisiske ligas syv hold er blevet så stærke, at nogle af dem nu er mellem de stærkeste i Europa, og har været europæiske mestre ved flere lejligheder.

Portugal har store traditioner inden for rally med et af de mest berømte rallyløb i verden, kaldet Rally of Portugal. Rallyløbet på Madeira er også berømt. Off-road-løb, som f.eks. Lisabon-Dakar, har også opnået international anerkendelse.

Kombinere kultur og golf i Skotland

Mange der rejser på golffeire er også interesseret i kultur og der er vel ikke noget andet land i verden hvor du har mulighed for at kombinere end kulturrejse med golf.

Golfsportens vugge

En valfart til de baner, hvor golfspillet blev opfundet, giver golfelskere snesevis af muligheder. Mange af banerne her er ubestrideligt nogle af de fineste i verden. Golf har været officielt anerkendt siden 1552 og menes at være opstået som tidsfordriv for den livstrætte skotske adel så tidligt som i 1300-årene. Man vil selv føle sig adelig på en håndfuld legendariske hoteller, hvis fornemste opgave er at forkæle gæsterne med så meget uforlignelig golf, som døgnets lyse timer tillader – og dertil luksuøse indkvarteringsmuligheder efter spillet.

Udvalgte golfbaner

The Old Course på St. Andrews er verdens mest gelendariske golftempel, hvilket forklarer, hvorfor man normalt er nødt til at bestille tid her op til et år i forvejen. Et elegant edwardiansk herregårdshotel, Greywalls Hotel, udstråler en hygge som i et privat hjem – et hjem, vel at mærke, de er så heldigt at have adgang til den sagnomspundne Muirfield-bane. Det er verdens ældste golfbane, og besøgende kan få adgang med en smule hjælp fra Greywalls opsynsmand. Gleneagles, hvis Queen’s- og King’s-baner er de ældste af de fem, ligger i en storslået natur.

Det pragtfuldt beliggende Turnberry Hotel vender ud mod havet og har sit eget fyrtårn; British Open har været afholdt her tre gange på dets to berømte baner ved den vilde skotske kyst. Nybegyndere kalder Carnousties bane forræderisk, men verdensstjerner kalder den for den bedste i Storbritannien.

På Royal Troon er det kun mænd, der har lov at kommentere dens gamle bane, denne klub er så traditionstro, at kvinder stadig ikke har lov at spille her. Alle og enhver kan afprøve talentet på Royal Dornach. Den ligger blot 6 grader syd for polarcirklen og er den nordligste af verdens store golfbaner, men med et mildt klima takket være Golfstrømmen. Listen bare fortsætter og fortsætter – der findes langt over 500 golfbaner i Skotland – men hvorfor ikke begynde med de bedste?

 

Tour de France er kultur i Frankrig

Verdens største og mest prestigefyldte cykelløb, Tour de France, er faktisk meget mere end et cykelløb. Tour de France er også et udstillingsvindue for kultur i hele Frankrig, og da ruten på op mod 4000 kilometer når godt rundt i hele Frankrig, giver løbet de enkelte regioner i Frankrig en god mulighed for at fremvise deres kultur.

Rytterne i Tour de France cykler hvert år gennem en ny rute, der dog altid slutter i Paris på Champs-Élysées. Vinderen af løbet er ganske enkelt den rytter, der sammenlagt har brugt mindst tid på at gennemføre løbets mange etaper over de tre uger, cykelløbet tager. Rytteren med det laveste samlede tidsforbrug er iklædt den gule trøje.

Tour de France her en lang historie, der er tæt knyttet til en vigtigt begivenhed i kulturen i Frankrig – nemlig Dreyfus-affæren i slutningen af 1800-tallet. En mand, der mente Dreyfus var skyldig, startede en sportsavis, fordi en af Dreyfus’ forsvarere i forvejen havde en sådan. For at kunne udkonkurrere den etablerede avis, måtte den nye komme op med en begivenhed, der kunne sælge flere aviser. En unge medarbejder foreslog det, der efterhånden blev til Tour de France.

I dag bliver Tour de France fulgt live af millioner af fans fra hele verden, der tager opstilling langs ruten. Mange kommer uger i forvejen for at sikre en god plads. Danskerne har også i mange år været bidt af løbet – både langs ruten og hjemme foran fjernsynet. For franskmændene selv har Touren også haft kæmpe betydning. Del har den været med til at trække det store land sammen i en fælles fransk kultur, og samtidig har den givet provinserne mulighed for at få noget opmærksomhed.

Mange franskmænd har lært deres geografi gennem Touren og ord og navne fra de største ryttere har med tiden fået mening i det franske sprog. For eksempel er begrebet Poulidor-kompleks, der betegner tendensen til at forblive evig to’er på trods af hård kamp, opkaldt efter rytteren Raymond Poulidor, der aldrig vandt løbet, men var en af de mest folkekære i Tour de Frances historie.

Masser af sange i Frankrig handler om Tour de France, ligesom der er lavet mange prisbelønnede film og en enkelt IMAX-film over løbet. Tour de France inspirerede også Freddie Mercury til at skabe Bicycle Race, da han i 1978 oplevede Touren passere forbi sit hotelværelse i Frankrig.

Royal Portrush, golf og kultur

Royal Portrush er flotte udsigter og store udfordringer. Glofbanen ligger ca. en times kørsel nordvest fra Belfast og ligger i området Portrush, Antrim i Nordirland. Taler man om kultur i Irland og Nordirland er det ikke til at undgå golf, for denne sport har haft stor indflydelse på landets kultur.

Den eneste golfbane i Nordirland, hvor der har været afholdt British Open (1951), er Royal Portrush, en af landets to fremragende golfbaner, der til stadighed regnes blandt verdens 15 bedste. Det er landets flotteste og mest forførende, og sammen med sin konkurrent, Royal County Down i Newcastle, betragtes den som en af de skrappeste prøver for stort set enhver kølle i golfbag’en.

Den er én af tre “kongelige” baner i Nordirland, blev indviet i 1888 og kom under protektion af kong Edward 7. i 1893. Med udsigt over denne legendariske bane ligger de romantiske ruiner fra 1200-tallet af Dunluce Castle, det største normanniske slot i landets nordlige del. Dets farverige historie fortæller bl.a. om den dag i 1639, hvor dets køkken (og kokke) faldt i havet. Af Portrushs to 18-hullers baner er det Dunluce-banen, der løber med opmærksomheden, og den rangeres som nr. tre i Storbritannien. Favorithuller er det femte, “White Rocks”, med en fantastisk udsigt over havet og klipperne, og hullet med det rammende navn “Calamity Corner” (Det katastrofale hjørne), et af de mest skræmmende par 3’er i landet.

Den nærmeste lufthavn er Belfast international Airport læs mere på www.royalportrushgolfclub.com

Waterford Castle Hotel and Golf Club

Waterford Castle Hotel and Golf Club ligger ved byen Ballinakill, Waterford i Irland.
Ønsker man at udleve drømmen om et øophold på et slotshotel i Irland er der kun én, om end bemærkelsesværdig, mulighed. Waterford Castle ligger på sin egen ø: et stykke land i Suir-floden, omkring 3 km nedstrøms for den sydirske by Waterford, berømt for sin krystalproduktion. Den kaldes ganske enkelt The Island, og alle 120 ha er slotshotellets private domæne. Her kan man byde på ride- og cykelstier og en 18-hullers golfbane, tegnet af den irske professionelle golfspiller Des Smyth, og her opmuntres gæster til at lægge verden bag sig, om så blot for nogle få dages afslapning. Og med kun 19 herskabelige værelser og suiter deler gæster dette fornemme domæne med ret få andre privilegerede. Dette slot fra 1700-tallet, bygget på normanniske fundamenter, der går 800 år tilbage, er forsynet med autentiske tårne, gargoiles og brystværn. Fornem, hvordan det er at gå ind af massive, naglebeslåede egetræsdøre til d en fornemme hall, hvor et enormt våbenmærke er indvævet i det cirkelrunde tæppe. Herskabelige opholdsstuer og antikvitetsfyldte suiter med betagende udsigt til de smukke omgivelser får gæsterne til at føle sig hensat til en helt særlig verden.
Waterford Castle Hotel and Golf Club finder du ca. 160 kilometer sydvest for Dublin, og omkring 150 kilometer sydøst for Shannon. Læs mere om udvalgte hoteller i Irland og andre rejsemål i Europa her på bloggen om kulturrejser.

Ballybunion Golf Club

Golfparadiset Ballybunion Golf Club Ballybunion ligger i området Kerry i Irland. Ligesom i Skotland har golfen haft stor indflydelse på kulturen i Irland, her er golf ikke bare golf.

Fra Dublin til Donegal er Irland velsignet med over 250 golfbaner. Irland er måske verdens mest naturskønne og charmerende rejsemål for golfspillere (og vært for Ryder Cup Championship 2006) og kan som base for en række baner byde på mange idylliske slotshoteller, under én times kørsel væk, hvor selve køreturen gennem landskabet kan være lige så dejlig som den tid, man tilbringer på de legendariske golfanlæg. Hvis man ønsker at starte fra toppen med de grønneste af alle grønne greens i syd, er den højt priste Ballybunion Golf Club de fleste golfspilleres foretrukne ferievalg. The Old Course, der strækker sig langs County Kerrys forblæste, grå kystlinje ud mod Atlanterhavet, åbnede i 1893 på et fremragende terræn. De afsluttende huller betragtes stadig som nogle af de vanskeligste noget sted i verden, en “sand golf-test” for at citere Tom Watson, der fem gange har vundet British Open. Mange flokkes til den udfordrende Portmarnock Golf Club, 10 km nord for Dublin, der længe har været anset for Irlands bedste golfklub, men de gennemprøvede baner i den sydvestlige del af landet er stadig de travleste og nok mest velbesøgte af golfspillere, der kommer til Irland for første gang. Ud over Ballybunions Old Course er der den naturskønne Waterville Links, den maleriske Killarney, den enestående Tralee og den berømmede Lahinch – Irlands St. Andres’s. Ballybunion Golf Club: Sandhill Rd., Ballybunion ligger omkring 80 kilometer fra Limerick og ca. 100 kilometer sydvest for Shannon. Læs mere om kulturrejser til Irland her på bloggen.