Zermatt og Matterhorn

Zermatt og Matterhorn, et magisk bjerg og uovertruffen skisport. Rejser du til Schweiz på kulturrejse så brug et par dage til vandreferie i området omkring Matterhorn, et af de smukkeste bjerge i Alperne.

Det ærefrygtindgydende Matterhorns karakteristiske granitprofil, der har stået model til en million postkort, rager majestætisk op over den populære og travle ferieby Zermatt. Med sin begrænsede størrelse, sit charmerende bilfri miljø og sine maleriske hoteller i alpehyttestil er Zermatt dog først og fremmest benhård skiforretning: En international blanding af øvede og meget erfarne skiløbere flokkes her for at boltre sig på vidunderlige skipister. Stedets tre skiområder ligger i op til 3000 meters højde, og den berømte Kleine Matterhorn-svævebane giver adgang til de højest beliggende pister i Europa: Man kan regne med fint sneføre og fremragende skiløb til hen på foråret og forsommeren. Zermatt er desuden Alpernes største heli-skiing-center: Den mest legendariske nedkørsel er fra Monte Rosa i næsten 4600 meters højde gennem et prægtigt gletsjerlandskab. Zermatt er tillige kendt for sit store og varierede udbud af restauranter med enestående smuk beliggenhed og et særdeles livligt après-ski-natteliv.

Zermatt ligger ca. 240 kilometer øst for Genève ved grænsen til Italien. Byen er kun tilgængelig via jernbane enten fra Brig eller Visp som begge ligger små 50 kilometer fra byen. her stiller de fleste besøgende stiller deres biler.

Edward Whymper

Den engelske opdagelsesrejsende og bjergbestiger Edward Whymper var i 1856 den første, der besteg det 4478 m høje Matterhorn (som fransktalende schweizere kalder for Mont Cervin) med base i Zermatt. Selv om man ikke har tænkt sig at følge i hans fodspor, kan man bo på samme hotel som han, Hotel Monte Rosa, der er betydeligt mere luksuøst i dag, end da det åbnede i 1839. Dengang var det byens eneste hotel, der husede de få briter, som var de første, der “opdagede” Zermatt og dens mukke omgivelser. Sørg for at få et værelse med udsigt.

Mürren, smuk natur og roterende restaurant

Berner Oberland i Schweiz byder på noget af den smukkeste natur i Europa og besøges hvert år af mange som rejser på kulturrejser til Schweiz. Byen Mürren og området omkring den hyggelige landsby er ingen undtagelse, her finder du også fantastiske landskaber og verdens mest utroligt beliggende roterende restaurant. Nyd naturen på en vandreferie i Alperne, læs mere om området omkring Mürren i nedenstående indlæg.

Mürren

Berner Oberland er ingen hemmelighed: Det mest populære rejsemål i Schweiz har fuldt fortjent sin helårsturisme, takket være bjerglandsbyer som den lillebitte, bilfrie Mürren. Med udsigt til det betagende Jungfrau-massiv fra sin position på et balkonagtigt klippefremspring over Lauterbrunnen-dalen er den kantonens højest beliggende helårsbeboede landsby. Den ligger så højt oppe, at den kun kan nås med tandhjuls- eller svævebane.

Styrtløb

Mürren betragtes som det sted, hvor styrtløb i sin moderne form opstod (begyndere bør holde sig langt væk); det første slalomløb nogensinde blev afholdt her i 1924. Det lokale Arlberg-Kandahar-løb anses i dag for alpelandenes uofficielle verdensmesterskab. Intet kommer op på siden af den 14 km lange nedkørsel med fabelagtige udsigter fra Schilthorn. Stedet er lige så populært blandt de ikke-skiløbende, der står på svævebanen for at nyde en 360 graders panoramaudsigt over bjergtinder, søer og helårs-snebræer oppe fra toppen, Piz Gloria, i 2970 meters højde.

James Bond

Bjergtoppens roterende restaurant af samme navn blev verdensberømt på grund af James Bond-filmen On Her Majesty’s Secret Service som på dansk hedder Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste) fra 1969, og fra dens mageløse ørnerede-position skal man efter sigende kunne se 200 tinder. Fra Piz Gloria, der er udformet med mægtige vinduer som en ufo bygget af rumvæsener (hvem ellers kunne have opført den deroppe?) og forankret i klippeundergrunden, er der en mageløs panoramaudsigt, og menukortets James Bond pasta special og 007-dessert med fem kugler is gør deres bedste for at leve op til udsigten.

Mürren ligger kun 40-45 minutters kørsel syd for Interlaken. Læs mere om kulturrejser til Schweiz og området Berner Oberland i Alperne her på bloggen.

 

Montreux Jazz Festival

Montreux Jazz Festival i Schweiz, stor musik blandt store bjerge. Kombinere en kulturrejse til Schweiz med god musik og fantastisk natur

Jazz og smuk natur

Siden 1967 har Montreux Jazz Festival været Europas førende jazz begivenhed, men den har aldrig lagt sig fast på ét bestemt tema og byder tillige på blues, reggae, funk, soul, rap, rock og pop. Festivalen har altid fingeren på pulsen og byder på både nye og etablerede talenter, eksklusive jamsessions og de fineste lydsystemer og spillesteder, hvor de helt store navne spiller på de store steder, og de knap så kendte må tage til takke med gader og stræder – men det er ingen hemmelighed, at de sidstnævnte kan være lige så fornøjelige at høre. Festivalen begyndte som et tredags-arrangement, men er nu vokset til 16 dage og har i høj grad bidraget til den stærke musiktradition i denne evigt populære by ved bredden af den skønne Genèvesø.

Siden 1800-tallet er billedkunstnere, forfattere og musikere blevet tiltrukket til denne ferie- og kurby med dens tydelige franske islæt og kosmopolitiske atmosfære, som man ambitiøst sammenligner med Cannes. Man forstår til fulde, hvorfor Genèvesøen kaldes Den Schweiziske riviera, når man ser palmerne, cypresserne og magnoliaerne, der stortrives her (takket være bjergene, der beskytter byen mod den barske vinterblæst), og caféerne, der ligger langs de pragtfulde søpromenader. Cannes kan kun drømme om Château de Chillon, lige nede ad kysten og inden for synsvidde af Montreux. Det er Schweiz’ vigtigste og mest fotograferede slot, og dele af det går 1000 år tilbage. Det inspirerede forfatteren Lord Byron til at skrive sit berømte digt The Prisoner of Chillon og har utvivlsomt også givet inspiration til de musikere, der hvert år i juli sætter liv i Montreux.

Information

Byen Montreux ligger for foden af Alperner ca 100 kilometer øst for Genève ved foden af Genèvesøen. Skal du selv arrangere en kulturrejse og vil besøge Montreux Jazz Festival
så kan du få flere informationer på www.montreuxjazz.com. Festivallen vare i 16 dage og løber af stablen i juli måned. Husk at bestille hotel i god tid hvis du vil bo i nærheden af byen.
Du kan læse mere om udvalgte hoteller i Schweiz og få inspiration til din rejse i indlæg om andre festivaller, naturen, kulturen og historien i Schweiz her på kulturrejser.dk

 

Restaurant Bruderholz i Basel

Skal du på kulturrejse til Schweiz og besøger basel så er det værd at overveje et besøg på Restaurant Bruderholz. Læs mere om resturant Bruderholz og om kulturrejser til Schweiz.

En værdig arvtager til stor kulinarisk kunst

Indtil sin tidlige død i 1998 var mesterkokken Hans Stucki en af Schweiz’ gastronomiske giganter. Folk i madverdenen omtalte respektfuldt hans navn på samme måde, som håbefulde billedkunstnere omtaler Picasso. De gode nyheder er, at stafetten er blevet taget op af en person, der har haft det privilegium at arbejde under hans ledelse i hen ved et tiår. Jean-Claude Wicky, der står i forreste række blandt Schweiz’ (og Europas) nye garde af stjernekøkkenchefer, har på bedste vis videreført arven fra Stucki, og restauranten kan stadig byde på specialiteter som Suprème des Dombes (vagtel tilberedt med morkler og sorte trøfler) og lammemørbrad, der antyder et strejf af rosmarinkviste. Indretningen, atmosfæren og menuen er frisket op, men den kulinariske stil er stadig suveræn, og det internationale klientel – nu en tak yngre – kan med glæde konstatere, at Stuckis geni og ånd fortsat svæver over vandene. Wicky fører med elegance sin egen fortolkning af arven videre ind i det ny århundrede.

Find vej

Vil du spise på restaurant Bruderholz så finder du den på adressen  Bruderholzallee 42, basel i Schweiz. Du kan også læse mere om restauranten på www.stuckibasel.ch.

Læs meget mere om Basel og andre rejsemål i Schweiz her på bloggen om Kulturrejser. Brug evt. søgefeltet til at finde de emner du er interesseret i.

Saas-Fee i Schweiz – Alpernes Perle

Skal du på kulturrejse til Schweiz så læg vejen forbi Saas-Fee, her finder du smuk natur og kultur i den ligge hyggelige landsby. Besøg evt. byer på vej til eller hjem fra en rejse til Italien.

Saas-Fee

Alle falder pladask for Saas-Fee. Men næsten alt i disse egne er også i den grad storslået: Denne bjerglandsby (med tilnavnet “Alpernes Perle”) er omgivet af en majestætisk samling på 13 bjergtinder på over 4000 m (herunder de nærliggende Matterhorn og Dom; sidstnævnte er med sine 4545 m det højeste bjerg helt på Schweizisk grund). Dette er naturskønhed ud over alle grænser. Og selv om man naturligt ville forvente lige så storslåede skisportssteder, har det stejle terræn, den tætte gruppe af dramatiske tinder og de vidtstrakte gletsjere begrænset udviklingsmulighederne. Men Saas-Fee byder på nogle af de bedste sneforhold i Europa, og dens Felskinn-Mittelallalin-skiområde er Schweiz’ fremmeste rejsemål, når det gælder skisport om sommeren. Også egnens vandrestier i stor højde trækker mange sommerturister til.

I betragtning af en helt særlige atmosfære her (besøgende skal stille bilen uden for byen og benytte sig af et antal eldrevne biler inde i byen) kan byens andet store trækplaster måske forekomme en smule malplaceret: Den berømte køkkenchef Irma Dütsch, den humørfyldte nøgleperson på Hotel Fletschhorn. Hvad i alverden bestiller en så sofistikeret gastronomisk personlighed dog her, højt oppe på et skovklædt bjerg, i en slotsagtig hotel-restaurant lige uden for byen? Kvindelige køkkenchefer er et uvant syn i Schweiz, men Irma Dütschs internationale gourmet-tilhængere er så begejstrede, at de kalder hende “Alpernes Perle”. Hendes franskbaserede, regionale køkken med et let anstrøg af det eksotiske og poetiske ville gøre sig fornemt hvor som helst.

Information

Landsbyen Saas-Fee ligger ca. 250 kilometer øst for Genève og meget tæt på Zermatt. Vi befinder os meget nær den italienske grænse. Rejser du runt i Schweiz i egen bil, så husk at undersøge vejrforhold og om de forskellige bjergpas er åbne. Du kan finde informationer om andre rejsemål i Alperne som er værd at besøge på en kulturrejse til området i de mange indlæg her på Kulturrejser.dk

Luzern-Festivalen i Schweiz

Luzern-Festivalen i Schweiz er en udsøgt musikfestival i værdige omgivelser. Skal du på kulturrejse til Schweiz og er interesseret i musik og natur, så læs mere om festivallen i Luzern.

En af Europas ældste festivaller

Hvis det gælder kvalitet frem for pragt, publikumstal eller reklametrommer, er Luzern-festivalen svær at overgå. Det er en af Europas ældste (indstiftet af Toscanini i 1938), mest bredtfavnende og mest charmerende og nævnes ofte i samme åndedrag som de øvrige større sommerbegivenheder inden for musikken: Salzburg, Bayreuth, Aix-en-Provence, ja, selv Glyndebourne. Et imponerende katalog af verdenskendte dirigenter, orkestre (undertiden over en halv snes), solister og kammerensembler giver koncerter på en række forskellige lokaliteter, bl.a. det nye, ultramoderne Kultur- og kongrescenter. Det ligger på de Lido-agtige bredder af den smukke Luzernsø og byder på et dramatisk afbræk fra byens middelalderlige eventyrbogs-miljø.

Luzern og Wagner

Luzern er populær blandt turister, til dels fordi den er selve billedet på en schweizisk by. Wagner, der var fortrolig med denne egn, skrev: “Jeg kender ikke noget smukkere sted i denne verden!”, og når han var i byen, opholdt han sig på det store Schweizerhof Hotel fra 1800-tallet (splinternyt efter nyindretning i 1999). Dets gæstebog er fyldt med navnetræk fra nylige festivalgæster, som f.eks. Princhas Zukerman, Mstislav Rostropovitj og, forhåbentlig, en selv.

Luzern ligger små 60 kilometer sydvest for Zürich. Festivallen har program fra midt i august til midt i september.

Jungfraujoch, tog til toppen af Alperne i Schweiz

Fabelagtige udsigter fra en af verdens højest beliggende jernbaner Jungfraujoch Berner Oberland, Schweiz. Skal du på kulturrejse til Schweiz, så bør du opleve en tur med toget der bringer dig til toppen af Alperne.

Den smukkest natur så lang øjet rækker

Schweiz’ naturskønhed er næppe større end i landets centrale region, Berner Oberland, og togturen op til Jungfraujoch er kulminationen af alle udflugter i højderne. Endestationen i Jungfraujoch i 3500 m’s højde har været verdens højest beliggende togstation i over et århundrede, og heroppe på et af de mest populære udflugtsmål i Scheiz kan man ofte føle sig hensat til en hovedbanegård i myldretiden. Kom tidligt eller sent på sæsonen for at undgå den største tilstrømning, og nyd så nogle af de mest fabelagtige bjerglandskaber nogetsteds i verden. Der er ophold undervejs og masser at foretage sig efter ankomsten, bl.a. et besøg i de iskolde dybder i det berømte Eispalast (Ispalads), et hulesystem, udhugget i en gletsjer, med en permanent udstilling af isskulpturer. Prøv at finde Sphinx-terrassen, hvis udsigt til tinderne Mönch og Jungfrau kun overgås af udsynet over Aletsch-gletsjerens 22 km isede, Europas længste. Frokosten kan indtages på restauranten Top of Europe, der giver begrebet “haute cuisine” helt ny mening (selv om maden bestemt ikke er det vigtigste her). Tag en omvej tilbage ved at besøge den traditionelle bjerglandsby Grindewald, der deler sit førsteklasses skiområde med den lige så pragtfulde Wengen. Det er et af regionens mest maleriske helårs-feriesteder (især populært på grund af de højtliggende vandreruter) med en fantastisk beliggenhed neden for Eiger-tindens vældige nordvæg. I Interlaken kan man indkvartere sig på Victoria-Jungfrau Grand Hotel & Spa. Dette elegante hotel, hvis betjening er i særklasse og effektiv som et schweizerur, er indbegrebet af luksus og synes uberørt (takket være hyppige, men umærkelige moderniseringer) siden dets åbning i 1865.

Togtur til Jungfraujoch

Der er daglige heldagsrundture fra Interlaken som ligger ca. 60 kilometer sydøst for Bern og omkring 150 kilometer sydvest for Zürich. Fra Grindelwald er der omkring 30 kilometer, grindwald ligger sydøst for Interlaken. Husk at vejret hurtig kan skifte i bjergene og rejser du på kulturferie i Alperne er det altid en god ide at have nogle dage til rådighed for togturen til toppen af Alperne lønner sig ikke i overskyet vejr. Du kan læse mere om kulturrejser til Alperne og andre områder i Schweiz her på bloggen.

Petermann i Zürich, mad-kultur i Schweiz

Det schweiziske køkken træder i karakter på restaurant Petermann i Zürich. Rejser du på kulturrejse til byen og sætter pris på god mad, så bestil bord og få en indsikt i mad kulturen i Schweiz.

Petermann

Hvad der er godt for den schweiziske præsident, som er stamkunde, er godt nok for de fleste. Og i dag, hvor to tredjedele af det schweiziske triumvirat af mesterkokke er borte (Frédy Girardet har trukket sig tilbage, og Hans Stucki er død), er Horst Petermann alene tilbage på scenen, hvor han fortsat inspirerer køkkenchefer, der på overbevisende måde er med til at sætte Schweiz på det gastronomiske landkort. I en næsten ubegribelig elegant, blomsterudsmykket spisesal i et stort hus fra 1800-tallet ved søen i udkanten af Zürich forbløffer Petermann sit internationale klientel med en menu, der er næsten ubegribeligt kreativ, og hvor hver mundfuld er en åbenbaring. Når det er varmt i vejret, er den lille, men dejlige have det helt rigtige sted at opholde sig. Den konstant nybrydende og torvemarkedsbaserede servering omfatter fiskeretter, som han præsenterer så friske og naturlige som muligt, og forskellige tilberedninger af filet mignon og foie gras, der understreger hans mesterskab. Har man en sød tand, vil man aldrig glemme Petermanns specialitet, varm mynte-soufflé på en “carpaccio” af tyndt skivede ferskner. Vinkælderen lever op til forventningerne med bl.a. et lille, men ypperligt udvalg af vine fra Ticino, den italiensktalende kanton i det sydlige Schweiz.

Petermanns finder du på adressen Kunststuben, Seestrasse 160. Küsnacht ligger 10 km syd for Zürich ved søens østlige bred. Få mere inspiration til mad oplevelser på din kulturrejse til Schweiz i et af de mange andre indlæg her på kultur bloggen.

De L’Hôtel de Ville i Schweiz

Skal du på kulturrejse til Schweiz og sætte pris på god mad så læs mere om De L’Hôtel de Ville og gå i fordspoerne på en legendarisk læremesters

De L’Hôtel de Ville

Der var engang, hvor Frédy Girardet blev betragtet ikke alene som Schweiz’ fremmeste køkkenchef, men også som en af verdens bedste – selv hans parisiske kolleger udnævnte ham til århundredes køkkenchef i 1989. Efter en del år, hvor han truede med at trække sig tilbage for at hellige sig andre interesser, chokerede den legendariske “Pave af det Schweiziske Køkken” hele den gastronomiske verden, da han gjorde alvor af det i 1996. Verden faldt hverken i grus eller gik i stå. Faktisk sørgede hans medkøkkenchef og stjerneprotegé gennem 17 år, Philippe Rochat, for en næsten umærkelig overgang og er fortsat med at servere for fulde hue for Chez Girardets trofaste kunder, som bestiller bord to måneder i forvejen og gerne kører de 60 km fra Genève efter et bord i weekenden. Rochat har senere ændret navnet på dette gourmettempel og afdæmpet den højtidelige atmosfære – men bestemt ikke kvaliteten – en lille tak. Han har dog bibeholdt en række af sin læremesters populæreste specialiteter med samme omhu og udførelse som førhen. Her i kanton Vaud, hjertet i det fransktalende Schweiz, prøver Rochat, som Girardet før ham, at afbalancere det franske med det tyske, det fornemme med det ydmyge, det folkelige med det sublime. Denne kanton er hjemsted for de fremragende hvidvine fra den omgivende Lavaux-region, og den ypperlige vinkælder rummer både disse og franske vine.
Du kan læse mere om Restaurant de L’Hotel de Ville på www.philippe-rochat.ch – Crissier ligger kun små 10 kilometer vest for Lausanne.

Få mere inspiration til oplevelser på en kulturrejse til Schweiz, læs andre indlæg her på kultur bloggen om mad, historie, natur og kultur i Schweiz

St. Moritz og Gletsjer-Ekspressen

Kulturrejser til St. Moritz og Gletsjer-Ekspressen, vintersportsstedernes dronning og Alpernes berømteste togtur. Vi befinder os i området Engadin i Schweiz et par timers kørsel fra Zürich.

St. Moritz

St. Moritz er ikke kun for dem, der går efter “ritz”et i navnet på dette skisportssted i verdensklasse. På trods af den kosmopolitiske blanding af de rige, de adelige og de solbrune filmstjerner, der har bidraget til at give dette berømte (og ganske rigtigt meget dyre) feriested dets glamourøse og fashionable image, er St. Moritz hverken så ultra-eksklusivt eller snobbet, som dets populære image kunne få en til at tro. St. Moritz kan være et dejligt vintersportssted med fremragende skipister til alle niveauer af øvede og ideelt til langrend. Heroppe i 1850 meters højde falder der sne hvert år. Øvede skiløbere kan med fordel hoppe på svævebanen op til Piz Corvatsch i over 3300 meters højde.

Der er masser af aktiviteter ud over skiløb, bl.a. den berømte britiskfremstillede Cresta-bane, verdens først kælke- og bobslædebane, hvor kvinder ikke har adgang, da den hvirvlende hurtige, hårrejsende kørsel ikke er helt ufarlig. Man kan overveje et sommerferieophold her eller i det kønne Pontresina, blot 8-9 km øst for St. Moritz: Det er et af Engadins – og Europas – bedste udgangspunkter for vandreture og bjergbestigninger.

Hoteller

I St. Moritz må man ikke snyde sig selv for synet af det meget hollywoodagtige Badrutt’s Palace Hotel i forloren gotisk stil. Vore dage mere diskrete jetset foretrækker dog det mindre prangende Suvretta House med en billedskøn udsigt over bjergene. Fra denne triumf af nedtonet luksus er der få minutters gang til Jöhris Talvo. På dette eksklusive, men kreative spisested får man en af landets allerbedste kulinariske oplevelser i dejlige omgivelser på en charmerende Engadin-gård fra 1600-tallet (talvo betyder “høloft” på rætoromansk, Engadin-dalens urgamle tungemål).

Gletsjer-Ekspressen

Som afslutning på opholdet kan man tage Gletsjer-Ekspressen mod øst til Zermatt. Gletsjer-ekspressen lanceres som verdens langsomste eksprestog (gennemsnitlig 40 km/t), men det tapre lille tog passerer gennem hjertet af De Schweiziske Alper og byder på oplevelser af fascinerende landskaber på nærmeste hold på hele sin rutsjebanetur (hældningsgradienterne er formidable). I sin stolte bemaling i det schweiziske flags farver passerer det over 291 broer og gennem 91 tunneler og krydser Oberalp-passet i 2050 meters højde – den 7½ timer og 270 km lange turs højeste punkt. Seriøse jernbanefans kan overveje at tage Schweiz’ anden store togtur, nemlig med Bernina-ekspressen. Den gennemkører den fire timer lange tur fra Zürich til Lugano (kan også gennemføres i bil) som den eneste togstrækning i Schweiz, hvor man krydser Alperne uden at passere nogen tunneler undervejs.

Information

St. Moritz ligger ca. 200 kilometer sydøst for Zürich. Gletsjer-ekspressen kører fra fra St. Moritz til Zermatt og retur. Det er nødvendigt at reservere plads lang tid i forvejen, eller reserver lokalt ved ankomsten til enhver schweizisk togstation. Læs mere om kulturrejser til Schweiz her på bloggen, du finder også indlæg med fokus på vandreferie, historie, naturen og meget mere.