Mürren, smuk natur og roterende restaurant

Berner Oberland i Schweiz byder på noget af den smukkeste natur i Europa og besøges hvert år af mange som rejser på kulturrejser til Schweiz. Byen Mürren og området omkring den hyggelige landsby er ingen undtagelse, her finder du også fantastiske landskaber og verdens mest utroligt beliggende roterende restaurant. Nyd naturen på en vandreferie i Alperne, læs mere om området omkring Mürren i nedenstående indlæg.

Mürren

Berner Oberland er ingen hemmelighed: Det mest populære rejsemål i Schweiz har fuldt fortjent sin helårsturisme, takket være bjerglandsbyer som den lillebitte, bilfrie Mürren. Med udsigt til det betagende Jungfrau-massiv fra sin position på et balkonagtigt klippefremspring over Lauterbrunnen-dalen er den kantonens højest beliggende helårsbeboede landsby. Den ligger så højt oppe, at den kun kan nås med tandhjuls- eller svævebane.

Styrtløb

Mürren betragtes som det sted, hvor styrtløb i sin moderne form opstod (begyndere bør holde sig langt væk); det første slalomløb nogensinde blev afholdt her i 1924. Det lokale Arlberg-Kandahar-løb anses i dag for alpelandenes uofficielle verdensmesterskab. Intet kommer op på siden af den 14 km lange nedkørsel med fabelagtige udsigter fra Schilthorn. Stedet er lige så populært blandt de ikke-skiløbende, der står på svævebanen for at nyde en 360 graders panoramaudsigt over bjergtinder, søer og helårs-snebræer oppe fra toppen, Piz Gloria, i 2970 meters højde.

James Bond

Bjergtoppens roterende restaurant af samme navn blev verdensberømt på grund af James Bond-filmen On Her Majesty’s Secret Service som på dansk hedder Agent 007 i Hendes Majestæts hemmelige tjeneste) fra 1969, og fra dens mageløse ørnerede-position skal man efter sigende kunne se 200 tinder. Fra Piz Gloria, der er udformet med mægtige vinduer som en ufo bygget af rumvæsener (hvem ellers kunne have opført den deroppe?) og forankret i klippeundergrunden, er der en mageløs panoramaudsigt, og menukortets James Bond pasta special og 007-dessert med fem kugler is gør deres bedste for at leve op til udsigten.

Mürren ligger kun 40-45 minutters kørsel syd for Interlaken. Læs mere om kulturrejser til Schweiz og området Berner Oberland i Alperne her på bloggen.

 

På vandreferie ved Chamonix og Montblanc

Chamonix og Montblanc førsteklasses ski- og vandreterræn i smukke bjerglandskaber ved Rhône-Alpes i Frankrig

Det var ingen tilfældighed, at Chamonix blev valgt som vært for de første olympiske vinterlege i 1924. Længe før Chamonix blev udråbt til Europas bedste skisportssted for eliteskiløbere, var stedet et vigtigt center for bjergbestigning og alle alpinisters sommerhovedstad. Det gletsjerdækkede Mont-Blanc tårner sig op over byen, og i klart vejr kan man se Matterhorn 65 km væk. “Indtil nu havde jeg aldrig vidst – aldrig forestillet mig, hvad bjerge var,” sagde digteren Percy Bysshe Shelley efter et besøg her i 1816.

Chamonix-dalen gennemskærer Europas højeste bjerge og gletsjere og har betagende udsigter og terræner, der byder på uovertrufne vandreture om sommeren og avanceret offpiste-skiløb over høje, stejle og lange stræk om vinteren. Det mest fantastiske stræk – og ikke kun for eksperter – er det berømte Vallée Blanche, en kuperet, 19 km lang, uafbrudt gletsjernedkørsel gennem enestående smuk natur. Endnu højere oppe, i 3842 meters højde, ligger toppen af det sylespidse Aiguille du Midi, som er tilgængelig via verdens højeste svævebanetur, en frydefuld oplevelse for skientusiaster og højdeelskere.

Chamonix ligger ca. 600 kilometer sydøst for Paris, og kun omkring 80 kilometer sydøst fra Genève i Schweiz. Skal du på vandreferie så kan du regne med at svævebaner og lifter kører dagligt, året rundt. Tour du Mont-Blanc, her er afgang fra Chamonix. Læs meget mere om vandreferie i Frankrig og i ande del af alperne her på bloggen om kulturrejser.

Kandersteg, vandreferie i Berner Oberland i Schweiz

Kulturrejser er også vandreferie og Schweiz byder på mange rejemål med natur i verdensklasse. Læs her om vandring i højderne i Kandersteg og Appenzell som ligger i området Berner Oberland i Schweiz.

Når man tænker på Schweiz, får man næsten altid et billede af et snepudret vinterparadis i tankerne. Men turister i begyndelsen af 1800-tallet gjorde landet kendt som et sommerrejsemål for aristokrater, der her kunne svælge i den forfriskende og styrkende alpeluft. Vore dages sommergæster tiltrækkes af det udbredte netværk af højtliggende bjergstier og afmærkede vandreruter, der gør Alperne et af verdens bedste steder at forynge kroppen og nære sjælen. Med en så stor koncentration af betagende bjerglandskaber kan det være svært at vælge, hvor man skal begynde, og hvor man skal ende. Her kan man få hjælp af Fred Jacobson, schweizisk alpebjergfører par excellence og selvudnævnt “alpoholiker”.

Appenzell og Kandesteg

Blandt de mange og afvekslende ture, han arrangerer for såvel øvede som uøvede, går to af de populæreste til de smukke, brede dale og lodrette kalkstensklipper i det næsten folkloristiske Appenzell (i det knap så besøgte østlige Schweiz) og til de mere stejle bjergkløfter i Kandersteg i den populære kanton Berner Oberland. (I vintermånederne arrangerer Jacobson også ture med alpint skiløb og langrend for alle grader af øvede). Den hyggelige, fredfyldte landsby Kandesteg er et sted, vandrere tit vender tilbage til, og af mange grunde, bl.a. muligheden for at nyde en picnic højt oppe på klipperne med udsigt over den juvelagtige sø Oeschinen, en af Schweiz skønneste natur-seværdigheder. Vandrerne vil have masser af muligheder for at gøre holdt og få vejret i det fantastiske bjerglandskab og indsnuse blomsterduften fra de frodige alpeenge.

Kandersteg ligger omkring 50 kilometer sydvest for Interlaken. Vil du vandre i Alperne er det af naturlige årsager bedst i sommermånederne. I juni og juli står de fleste alpeblomster i flor, hvilket gør Alperne endnu smukkere.

Megéve, vandreferie i Rhône-Alpes

Megéve som ligger i området Rhône-Alpes, Frankrig er en uberørt bjerglandsby med landlig charme og oplagt at bruge som base til en vandreferie i Frankrig. Megève ligger ca. 600 kilometer sydøst for Paris, og kun omkring 30 kilometer fra den kendte alpeby Chamonix. Flyver du på kulturrejse til Geneve i Schweiz er der ca. 70 kilometer til Megève.

Når skiløbere skal forestille sig en malerisk bjerglandsby, tænker de på Megève. Nærliggende skisportssteder, der domineres af Mont-Blanc, kan måske nok byde på skiløb i større højder, men de overgår ikke den lillebitte Megève, når det gælder naturskønhed, charme og afterskiing-adspredelser. Stedet blev udpeget som et fast punkt på det finere selskabs vinterprogram af baronesse de Rothschild tilbage i 1920’erne, og dets farvestrålende kaner og den traditionelle bymidte har fastholdt dette glamourøse helårs-rejsemåls popularitet blandt en privilegeret skare, der kommer her såvel på grund af den autentiske og hyggelige livsrytme i denne bjerglandsby (dog inklusive et spillekasino) som dens diskrete luksus. Megève ligger i en smuk, bred dal og lidt for langt nede til at sikre sne gennem hele sæsonen, men på en god dag er det fremragende skovterræn ideelt til afslappende skiløb for de øvede. Den er tillige kendt for sine 75 km med langrendsløjper, og skiskolen er en af Europas bedste. Faste gæster vender tilbage i sommerhalvåret på grund af de førsteklasses vandreruter, 18-hullers golf og en række restauranter i topklasse.

Les Fermes de Marie

Les Fermes de Marie er ganske vist ikke det mest eksklusive eller det dyreste hotel, men til gengæld det mest charmerende, en perlerække af fem århundred gamle mazots, det vil sige alpehytteagtige bondehuse, hentet fra nærliggende landsbyer og smukt genopbygget i hjertet af byen, bjælke for bjælke og sten for sten. Der er en spa-afdeling med naturens egne materialer, som man kalder for en sundheds- og skønhedsfarm, og sammen med sin fristende menu af hjemmelavede ultrafriske råvarer giver dette Megève-hotel begrebet “bjergrefugium” helt ny mening. Les Fermes de Marie finder du på adressen Chemin de Riante Colline.

Courchevel i hjertet af Trois Vallées

Courchevel ligger i området Rhône-Alpes i Frankrig og den smukke natur tiltrækker hvert år mange der rejser på vandreferie om sommeren og skiferie om vinteren.

Courchevel, der var vært for de olympiske vinterlege i 1992 og er et af de højest beliggende, smukkeste og bedst udstyrede skisportssteder i De Franske Alper, ligger, hvor tre alpedale mødes og har skabt verdens største skisportsområde. Mange af bjergskråningerne er nordvendte med nogle af de mest velplejede pister, man kan tænke sig. Courchevels fire “landsbyer” er navngivet efter de respektive højder, de ligger i, og hvor den bedste er den højest beliggende (1850 m o.h.). De er kosmopolitiske, men ikke generende mondæne, og de hundredvis af pister, det udbredte system af lifter og det afvekslende terræn (velegnet for lidt øvede og vidunderligt for alle niveauer af erfarne skiløbere) gør dette til et af de bedste skisportssteder nogetsteds.

Mange tilrejsende kommer for at stå på ski udelukkende i Courchevel-området, men der er god forbindelse til andre skisportssteder i Trois Vallées, som for eksempel det indbydende Méribel eller Val-Thorens, det højeste beliggende skisportssted i Europa. Courchevel er kendt for sin luksusgastronomi og sine luksushoteller.

Hotel Le Mélézin

Et af de bedste er Le Mélézin, hotelimperiet Amanresorts første europæiske ejendom – en virksomhed, hvis fornemme asiatiske hoteller har sat nye standarder for begrebet femstjernede boutique-hoteller i Stillehavsområdet. Dets minimalistiske luksus er en velkommen afveksling fra det tyrolske alpehyttetema, der er så fremherskende i denne uhørt naturskønne egn. Courchevel ligger ca. 600 kilometer sydøst for Paris. Du kan læse meget mere om udvalgte hoteller i Frankrig og på andre rejsemål i Europa her på bloggen om kulturrejser.