St. Moritz og Gletsjer-Ekspressen

Kulturrejser til St. Moritz og Gletsjer-Ekspressen, vintersportsstedernes dronning og Alpernes berømteste togtur. Vi befinder os i området Engadin i Schweiz et par timers kørsel fra Zürich.

St. Moritz

St. Moritz er ikke kun for dem, der går efter “ritz”et i navnet på dette skisportssted i verdensklasse. På trods af den kosmopolitiske blanding af de rige, de adelige og de solbrune filmstjerner, der har bidraget til at give dette berømte (og ganske rigtigt meget dyre) feriested dets glamourøse og fashionable image, er St. Moritz hverken så ultra-eksklusivt eller snobbet, som dets populære image kunne få en til at tro. St. Moritz kan være et dejligt vintersportssted med fremragende skipister til alle niveauer af øvede og ideelt til langrend. Heroppe i 1850 meters højde falder der sne hvert år. Øvede skiløbere kan med fordel hoppe på svævebanen op til Piz Corvatsch i over 3300 meters højde.

Der er masser af aktiviteter ud over skiløb, bl.a. den berømte britiskfremstillede Cresta-bane, verdens først kælke- og bobslædebane, hvor kvinder ikke har adgang, da den hvirvlende hurtige, hårrejsende kørsel ikke er helt ufarlig. Man kan overveje et sommerferieophold her eller i det kønne Pontresina, blot 8-9 km øst for St. Moritz: Det er et af Engadins – og Europas – bedste udgangspunkter for vandreture og bjergbestigninger.

Hoteller

I St. Moritz må man ikke snyde sig selv for synet af det meget hollywoodagtige Badrutt’s Palace Hotel i forloren gotisk stil. Vore dage mere diskrete jetset foretrækker dog det mindre prangende Suvretta House med en billedskøn udsigt over bjergene. Fra denne triumf af nedtonet luksus er der få minutters gang til Jöhris Talvo. På dette eksklusive, men kreative spisested får man en af landets allerbedste kulinariske oplevelser i dejlige omgivelser på en charmerende Engadin-gård fra 1600-tallet (talvo betyder “høloft” på rætoromansk, Engadin-dalens urgamle tungemål).

Gletsjer-Ekspressen

Som afslutning på opholdet kan man tage Gletsjer-Ekspressen mod øst til Zermatt. Gletsjer-ekspressen lanceres som verdens langsomste eksprestog (gennemsnitlig 40 km/t), men det tapre lille tog passerer gennem hjertet af De Schweiziske Alper og byder på oplevelser af fascinerende landskaber på nærmeste hold på hele sin rutsjebanetur (hældningsgradienterne er formidable). I sin stolte bemaling i det schweiziske flags farver passerer det over 291 broer og gennem 91 tunneler og krydser Oberalp-passet i 2050 meters højde – den 7½ timer og 270 km lange turs højeste punkt. Seriøse jernbanefans kan overveje at tage Schweiz’ anden store togtur, nemlig med Bernina-ekspressen. Den gennemkører den fire timer lange tur fra Zürich til Lugano (kan også gennemføres i bil) som den eneste togstrækning i Schweiz, hvor man krydser Alperne uden at passere nogen tunneler undervejs.

Information

St. Moritz ligger ca. 200 kilometer sydøst for Zürich. Gletsjer-ekspressen kører fra fra St. Moritz til Zermatt og retur. Det er nødvendigt at reservere plads lang tid i forvejen, eller reserver lokalt ved ankomsten til enhver schweizisk togstation. Læs mere om kulturrejser til Schweiz her på bloggen, du finder også indlæg med fokus på vandreferie, historie, naturen og meget mere.