Det er næsten umuligt at rejse på kulturrejse til Toscana og ikke besøge Siena, denne fantastike by i den sydøstlige del af Toscana. Der er mange spændende serverdigheder at se på en kulturrejse, men Siena er især kendt for Piazza del Campo og Palioen
Siena ligger kun omkring 35 kilometer syd for Firenze, så det er nemt at besøge byen på en udflugt.
Piazza del Campo
Luftfotos af Piazza Campo, der er kranset af palazzi fra 12- og 1300-tallet, afslører dens usædvanlige form som en muslingeskal, men intet kan forberede den besøgende på, hvor stor og smuk den er. Il Campo er opført på det sted, hvor Sienas tre bakkedrag løber sammen, og er opdelt i ni marmorprydede striber, der repræsenterer byens ældgamle Bystyre af Ni, og som efter sigende også skal imitere folderne i Jomfru Marias kappe. I den ene side tårner Palazzo Pubblico sig op med sit skyhøje klokketårn. Torre del Mangia, på 102 m, det næsthøjeste i Italien. Hvis man forcerer dets 505 trappetrin, belønnes man med en svimlende udsigt over Chiantis idylliske landskab, der strækker sig over mod Firenze, men et formentlig bedre – og i hvert fald knap så anstrengende – udsigtspunkt er fra et af cafébordene nedenunder. Piazzaen har altid været byens hovedscene og rammen om det larmende hestevæddeløb, man kalder Palioen.
Palioen i Siena
Hysteri og spænding driver denne begivenhed, der finder sted to gange om året, og som kulminerer i 90 sekunder og tre hårrejsende omgange rundt på den jorddækkede piazza. Men det hele indledes med et fascinerende optog, corteo storico. Hver af de 17 contrade, den historiske inddeling af byen (med navne som Giraf, Tårn, Ulv og Bølge), er repræsenteret af snesevis af pager, trommeslagere og bannerførere, klædt i contrada’ens heraldiske farver og kunstfærdige historiske dragter ,bl.a. ridderrustninger. Et af optogets højdepunkter er den synkroniserede flageksercits, som de unge sienesiske mænd har trænet i fra deres barndom.
Denne genopførelse af pompen og pragtudfoldelsen fra Sienas middelalderfortid er ikke motiveret af udsigten til turistindtægter, men langt snarere af deltagernes dybfølte stolthed over deres contrade, deres by og dens historie – for slet ikke at tale om de århundredgamle feudale stridigheder (dette hestevæddeløb stammer helt tilbage fra 1100-tallet). Kun 10 af disse contrade konkurrerer i hvert væddeløb, en udvælgelse, der afgøres ved lodtrækning før festivalen. I dette forræderiske væddeløb, hvor alle kneb gælder, og hvor man med dødsforagt runder livsfarlige (men godt nok polstrede) hushjørner, vinder den hest (med eller uden rytter), der først passerer målstregen. Og præmien? Et banner med afbildning af Jomfru Maria og den officielle praleret indtil næste væddeløb.
Medmindre man bor i Siena, kan det være næsten håbløst at få billetter. Men lykkes det, kan man tilbringe nogle timer under den toscanske sol, stående som sild i en tønde på pladsen sammen med 50.000 nye venner.
Læs mere i indlægget: Hestevæddeløbet Palio i Siena