Mad og drikke i Toscana

Du kan her læse om nogle af Toscanas gastronomiske højdepunkter, og dermed finde inspiration til din rejse gennem Toscanas køkken, der blandt andet byder på spændende retter som pasta med hare, bønnesuppe, klipfiskstuvning, perlehøne, kastanjekage, aniskage og nogle af Italiens fineste vine.

Det rustikke

Toscansk mad har oprindelse i det rustikke og det folkelige, og det ses tydeligt i grundelementerne: brød, selv muggent brød, spelt, bælgfrugter og grønsager. Typiske appetitvækkere er crostini (ristet brød), smurt med en creme af kyllingelever og milt, panzanella salat, og pølser, herunder finocchiona, en salami med fennikel-smag.

Typiske retter

Den typiske forret er en suppe, så som den berømte ribollita eller bønnesuppe, speltsuppe, pici (en slags spaghetti fra Siena-området), eller pappardelle-pasta med hare. En berømt fiskeret er cacciucco-suppe, efterfulgt af multe og klipfiskestuvning fra Livorno. Blandt kødretter er fiorentina steak (grillet T-bone steak) den mest populære ret; perlehøne, svinekød og vildt er også meget almindeligt.

Desserter og vine

Typiske desserter er castagnaccio (kastanjekage), bucccellato (aniskage) og cantucci (mandelsmåkager). Vinproduktionen er udsøgt med forskellige mærker og kvaliteter. I Toscana produceres nogle af Italiens fineste vine, fra Chianti til Montepulciano, Brunello di Montalcino, Vernaccia di San Gimignano og mange flere, og til Vin Santo, en dessertvin, hvori de sprøde cantucci kan dyppes.