Pienza i Toscana

Pienza i Toscana er et vidnesbyrd om en renæssancepaves visioner og ambitioner. Det er nemt at besøge Pienza på en udflugt hvis du da ikke vælger at bo i byen som ligger ca. 50  kilometer sydøst for Siena, og godt 120 kilometer sydøst for Firenze.

Renæssancepaven Pius 2. drømte om at skabe den perfekte perle af en by. I 1458 bestilte han den berømte arkitekt Bernardo Rossellini til at rive sin beskedne hjemby, Corsignano, ned til grunden og genskabe den som Pienza (opkaldt efter ham selv, Pio), paveligt anneks og sommerbolig – den ideelle højrenæssanceby. Bevillingerne slap op, og paven døde, men først da samarbejdet var mundet ud i den “Renæssancens Perle”, man kan se i dag, den eneste bymidte i Italien, der er bevaret næsten fuldstændig intakt gennem århundrederne – og dette i så høj grad, at da filminstruktøren Franco Zeffirelli valgte at optage sin 1968-film Romeo og Julie her (og her med forkastede det mere nærliggende valg, Verona), var bogstavelig talt hver en sten på plads. Bymidten er virkeliggørelsen af Pius’ drøm, nemlig den storslåede Piazza Pio II, omgivet af fornemme palazzi og en imponerende katedral beliggende på en klippekant. Tag en slentretur bag katedralen, og nyd den billedskønne udsigt over Val d’Orcia, der domineres af Monte Amiata, en slumrende vulkan. Lokalt marked til ære for Pecorino di Pienza, områdets fremragende fåreost, 1. søndag i september; blomstermarked 1. søndag i maj.

Hotel Il Chiostro di Pienza

Samme udsigt kan beundres under morgenmaden af gæsterne på Il Chiostro di Pienza, et franciskanerkloster fra 1400-tallet, der i dag er hotel. De gamle munkeceller er større nu, men det fredfyldte kloster synes stadig uberørt. Hotel Il Chiostro di Pienza finder du på adressen Corso Rossellino 26 i Pienza. Læs mere om udvalgte hoteller i Toscana og resten af Italien her på bloggen om kulturrejser.