Chianti og San Gimignano i Toscana

Chianti og San Gimignano, underskønne vine og landskaber i Toscana.

Chianti

Chianti er Italiens smukkeste vinregion, og dets vigtigste, med produktion af førsteklasses rødvine, hvis ry i dag ikke kunne være fornemmere. Den ligger i hjertet af Toscana mellem Firenze og Siena. Vinproduktionen i området går tilbage til de før-romerske etruskere. Glæden ved i ro og mag at køre rundt mellem vingårdene og hist og her og smage på produkterne forøges yderligere af regionens billedskønne landskaber. Selv inkarnerede bilister vil falde i svime. Den gamle Via Chiantigiana forbinder en række vinbyer, der ligger som perler på en snor i en historisk rig region med skovklædte bjerge, middelalderslotte, bondegårde og vingårde – små, ret ukendte producenter og mere berømte navne som Antinori, Frescobaldi og Ricasoli. Den lille familieejede landsby Castello di Volpaia fra 1300-tallet, der fremstiller fornemme vine i omgivelser, der dårligt kunne være mere maleriske, modtager et begrænset antal gæster på sit enestående agriturismo-foetagende. Valgfrie måltider, tilberedt udelukkende til de besøgende, byder på årstidens bedste produkter i dette område og desuden familiens egen olivenolie, honning, marmelade og kryddereddike. Men måltiderne her, hvor gode de end er, er blot noget, der ledsager Volpaias fineste årgangsvine, som alle på en eller anden måde smager bedre, når de nydes med udsigt til de vinmarksdækkede højdedrag, hvor druerne dyrkes.

Læs mere om vin i indlægget: Mad og drikke i Toscana

San Gimignano

Lige på den anden side af et af disse bakkedrag ligger San Gimignano, et navn, der længe har været synonymt med “Toscansk bjergby”. San Gimignano har pirret rejsendes fantasi gennem århundreder. Dens karakteristiske skyline formelig vrimler med konturerne af 14 middelaldertårne, der stammer tilbage fra 11- og 1200-tallet – en beskeden brøkdel af de oprindelige 70. Prøv at komme hertil sidst på eftermiddagen, hvor karavanerne af turistbusser er kørt og atter har overgivet byen til dens indbyggere. Tag trappen op til toppen af Palazzo del Popolos 36 m høje Torre Grossa, det højeste af San Gimignanos tårne, og nyd så et kig ud over byen, dens tårne og Val d’Elsa længere ude. Derpå kan man sætte sig til rette i Bel Sorriornos rustikke og rummelige restaurant, hvor menuen deler rampelyset med Toscanas pragtfulde landskab, der indrammes af de mægtige vinduer. Vildt fra de omgivende, træklædte bjerge er husets specialitet, og et udvalg af Chiantis bedste vine fuldender måltidet. Nærved, på to nabo-piazzaer, er der et ambitiøst sommerprogram med alt fra ballet i det fri til opera. Man vil her kunne høre Toscas melankolske melodier, der føres gennem luften, hen over San Gimignano og omkring dens middelalderlige skyskrabere.

San Gimignano ligger små 60 kilometer sydvest for Firenze. Rejser du på kulturrejse til San Gimignano i perioden fra midt i juni til midt i august kan du opleve en sommerfesitval med musik og dans hvilket giver en helt speciel stemning i byen og især efter kl. 16 når alle dags turister er taget hjem.

Læs meget mere om kulturrejser til Toscana her på bloggen og om San Gimignano i indlægget: San Gimignano, byen med de mange tårne.