Arkitekter er også digtere – besøg udstilling i Lissabon

Indtil den sjette april i år (2015) har du mulighed for at besøge udstillingen “Arkitekter er også digtere” om den portugisiske arkitekt og filminstruktør José Ângelo Cottinelli Telmo, der spillede en betydningsfuld – men i dag ikke særligt kendt – rolle i det portugisiske kulturliv i det tyvende århundrede.

Monument over Opdagelserne

Udstillingen, der har stjålet sin titel fra ét af Cottinelli Telmos yndlingsutryk om arkitekturens væsen, finder sted ved det berømte Monument over Opdagelserne, kaldet Padrão dos Descobrimentos, i bydelen Belém i Lissabon. Det romantisk-idealiserende monument over de portugisiske opdagelsesrejser i den såkaldte Ny Verden blev tegnet i 1939 af José Ângelo Cottinelli Telmo selv, sammen med skulptøren Leopoldo de Almeida.

Oprindeligt blev monumentet, der var skabt helt i Salazars (og hans berygtede Estado Novo´s) ånd, bygget som en midlertidig installation til den portugisiske verdensudstilling i 1940, men det blev siden lavet om til et permanent monument i årene 1958-1960, da Salazar ønskede en national markering af femhundrede-året for Henrik Søfarerens død.

På dét tidspunkt var José Ângelo Cottinelli Telmo forlængst død – han døde i Cascais i 1948 – og andre arkitekter havde taget over, hvor han slap, mens de tilføjede deres egne ideer til monumentet, men det var stadig Cottinelli Temlos oprindelige planer, som projektets nye arkitekter havde med sig i baglommen, når de kravlede rundt på monumentet.

Det største torv på den iberiske halvø

Foruden at tegne Padrão dos Descobrimentos i Belém brillerede Cottinelli Telmo desuden som ophavsmanden til den portugisiske pavillon på verdensudstillingen i Sevilla i 1929 og ærespavillionen på verdensudstillingen i Rio de Janeiro i 1922.

Det var også ham, der tegnede det største torv i Lissabon (og på den iberiske halvø),   Praça do Império, ligesom han stod bag tegningerne til en lang række portugisiske jernbane-bygninger, herunder stationerne i Barcelos og Vila Real de Santo António, signaltårnet ved stationen i Pinhal Novo og skibsterminalen Terreiro do Paço i Lissabon.

Én af de første portugisiske tonefilm

Cottinelli Telmo gjorde sig også i filmverdenen, både som arkitekt og som filminstruktør, og var blandt andet med til at tegne Tobis Portuguesa-filmstudiet i Lissabon, for hvem han instruerede én af de første tonefilm i portugisisk historie; den muntre komedie A Canção de Lisboa (Sangen fra Lissabon) fra 1933, som siden er blevet én af de mest populære repræsentanter for 30´ernes portugisiske filmproduktion.

Rejser til Lissabon

Hvis du skulle få lyst til at besøge udstillingen, er der en lang række danske rejsebureauer, som arrangerer rejser til Lissabon, herunder Hideaways, der fokuserer på særligt udvalgte hoteller i den portugisiske hovedstad.