Værd at vide om Faro

Faro, Algarves hovedstad og det politiske og administrative centrum, har en befolkning på ca. 60.000. Via den internationale Faro lufthavn er byen de mange besøgendes første møde med Algarve. Da de fleste besøgende har travlt med at komme ud til strandene, standser kun få her og ser på byen, og det er faktisk synd, da Faro er en spændende by.

Læs med her og lær lidt om Faros historie – og få tips til de gode, kulturelle seværdigheder byen tilbyder.
 

Faros historie

Til trods for Faros lange historie – det siges, at romerne grundlagde en by her ved navn Ossonoba, og det var også en vigtig maurisk by – stammer de fleste bygninger fra 1800-tallet og 1900-tallet. Jordskælvet i 1755 lagde Faro i grus. Selvom mange af de gamle bygninger gik tabt ved jordskælvet, er den gamle bydel i Faro et besøg værd.

Lige vest for Faro ligger kysten, hvor man finder Algarves to mest eksklusive bebyggelser: Quinta do Lago og Vale do Lobo med millionærvillaer og velplejede golfbaner. En halv time efter ankomsten i lufthavnen kan villa-ejerne fra Nordeuropa sidde med en drink på deres terrasser, dejligt fri for alt besværet med videre transport.

Aktiviteter omkring Faro

Regionen omkring Faro har flere af Algarves bedste golfbaner, bl.a. San Lorenzo, Pinheiros Altos, Quinta do Lago og Vale do Lobo. Tennisspillere og ryttere har også et væld af muligheder for at dyrke deres sport.

Kystlinjen i området omkring Faro i det sydlige Portugal ændrer sig fra lavtliggende sandbanker og laguner i det østlige Algarve til klippekyst mod vest. Men der er flotte strande begge steder.
 
Loulé, inde i landet, er Algarves mest ægte og interessante by, og forbjergene til Serra do Caldeiräo byder på dejlige landskaber og masser af kønne landsbyer.
 

Faro – seværdigheder og oplevelser

Hvis man har bestilt billeje i Faro, følger man skiltene til havnen og jernbanestationen og man kan parkere ved havnefronten. Caféen i parken ved havnen er et rart sted til en kop kaffe og et lille hvil.
 

Søfartsmuseet i Faro

Søfartsmuseet i Faro ligger ved siden af havnefogedens kontor. Her finder man målestoksmodeller af karaveller og galeoner, samt fiskegrej, tun-harpuner, fiskefælder, net og ruser. Åben man-fre. 14.00 – 17.00.

Kryds pladsen og spadsér gennem Arco da Vila forbi turistinformationen på venstre hånd. Den imponerende buegang blev bestilt af Faros biskop, efter Det Store Jordskælv af 1755, som erstatning for den ødelagte middelalderlige buegang. Statuen over tårnbuen forestiller Skt. Thomas Aquinas; storkene har reder på klokketårnet.
 

Katedralen i Faro

Faros katedral ligger i Largo da Sé, hvor man også finder Biskoppens Palads og rådhuset. Statuerne på pladsen forestiller Biskop Francisco Gomes, som planlagde Faros genopbygning efter jordskælvet, og Dom Alfonso 3., som fuldendte Portugals generobring ved at fordrive maurerne fra Algarve.

Katedralen i Faro blev bygget i 1251 på en moskes plads, men blev slemt beskadiget af jordskælvet. Facaden er kraftigt renoveret i romansk og gotisk stil, mens kirkerummet med sit forgyldte træskærerarbejde har træk fra renæssancen og barokken. Der er en flot udsigt over byen og Ria Formosa naturreservatets saltmarsk og laguner. Åben man-lør. 10.00 – 12.00 og 14.00 – 17.00.
 

Det Arkæologiske Museum i Faro

Klosteret i Faro er fra det 16. årh. Nossa Senhora da Assuncao, bagved katedralen, huser nu det Arkæologiske Museum. De vigtigste genstande er de romerske mosaikker og en samling azulejos fra det 15. årh. og frem. De yndefulde buegange er alene værd at se. Åben man-fre. 9.30 – 12.30 og 14.00 – 17.30.
 

Largo de Sao Francisco-kirken i Faro

Forlader man den gamle bydel i Faro ved Arco de Repousa og krydser den tomme Largo de Sao Francisco, kan man besøge kirken med samme navn. Klosteret ved siden af er under restaurering og huser nu Faros Hotel- og Cateringskole. Indenfor i kirken findes fint forgyldt og lakeret træskærerarbejde, samt blå og hvide azulejos med scener fra Skt. Frants liv.

Hovedindkøbsstrøgene er Ruas Vesco da Gama og San António. På den nærliggende Praca Ferreira de Almeda finder man et udvalg af billige restauranter med lokale retter.