Udforsk livets evolution i Sydfrankrig

Hvordan er universets liv og dets selvudråbte herskere – menneskene – opstået? Hvem er vi mennesker i en evolutionær sammenhæng? Og hvad er det, der kendetegner os og vores mange forskellige kulturer og samfund i forhold til andre levende væsner?

Hvis du synes, at disse spørgsmål er interessante, har du mulighed for at gå på opdagelse i dem på ét af Frankrigs nyeste og mest moderne museer; videnskabs- og antropologi-museet Musée des Confluences, der sidst i december (2014) åbnede dørene til sin spektakulære bygning, flydende i sin futuristiske pragt af rustfrit stål, beton og glas ved sammenløbet af Rhône- og Saône-floderne i Rhône-departementet i Sydfrankrig.

En herlighed til 300 millioner euro

Det nyopførte museum måler 44 meter i højden, 150 meter i længden, 83 meter i bredden og vil med tiden nå et samlet areal på hele 22.000 kvadratmeter, hvoraf de 6.500 kvadratmeter vil udgøres af udstillinger. I dette mægtige museumsrum vil der være plads til ni udstillinger – tre permanente og seks aktuelle – foruden fire oplevelsesrum og to auditorier.


Se flot, officiel animations-video om Musée des Confluences

Hele herligheden er budgetteret til 153 millioner euro, men det regnes nu med, at det vil ende med at koste næsten det dobbelte – 300 milioner euro – hvilket ikke bare har skabt offentlig polemik i de sydfranske medier, men også bidraget til at øge de i forvejen store forventninger til det nye museum.

For disse mange penge rummer museet blandt andet permanente udstillinger indenfor forskellige grene af palæontologi, mineralogi, zoologi, entomologi, etnografi, antropologi, naturhistorie – og på længere sigt også kunst og håndværk.

De permanente udstillinger

De permanente udstillinger på museet er opdelt i fire hovedafsnit, hvoraf det første rummer et afsnit om universets oprindelse, kaldet Oprindelsen – Historier om verden; et andet afsnit, der tematiserer forholdet mellem Homo Sapiens og andre dyrearter og disses udvikling i evolutionshistorien, kaldet Arterne – Livets forgrening; et tredje afsnit, der tematiserer udviklingen af sociale strukturer, kulturer og menneskelig viden, kaldet Samfund – Menneskeligt teater; og et fjerde afsnit, der tematiserer opfattelsen af døden i forskellige kulturer, kaldet Evigheder – Syn på livet efter døden.

Læs mere om museet på dets officielle hjemmeside.

Rejser til Sydfrankrig

Der er mange danske rejseselskaber, der arrangerer rejser til Sydfrankrig; ét af dem er Hideaways, der har specialiseret sig i personligt udvalgte hoteller og ferieboliger i Provence.