Oplevelser i Lagos på Algarvekysten

Lagos på Algarvekysten indeholder alt til en vellykket ferie: masser at se på, en dejlig stemning, gode restauranter, smarte barer og pragtfulde strande. Om sommeren tiltrækker Lagos’ afslappede atmosfære unge fra hele Europa, og her finder man friluftskoncerter, jam-sessions og gademarkeder.

Læs med her og få noget viden om byen i Algarve med en lang historie og en levende kultur. Lagos er bestemt et stop værd på kulturrejsen i det sydlige Portugal. Vi giver også nogle gode rejsetips, så du får meget ud af opholdet i Lagos.

Lagos’ historie

Lagos har en fremragende naturhavn og en lang historie. Fønikere, kartagenere, romere og maurere bosatte sig her og byen var Algarves hovedstad fra 1576-1765. Lagos var Henrik Søfarerens udgangspunkt for Afrikahandelen i De Store Opdagelsers tid i det 15. årh. Under Henriks beskyttelse, sejlede kaptajn Gil Eanes fra Lagos rundt om Kap Bojador i Vestafrika. Det var ikke så ligetil, som det lyder.

Bortset fra de legendariske søuhyrer og dæmoner, blev disse vande af araberne kaldt Mørkets Grønne Hav, der pga. skiftende vindretninger, voldsomme bølger og stærk strøm tog mange gode skibe. Så snart man havde overskredet denne fysiske og psykiske hindring, lå Afrika åbent med sin rigdom af guld, slaver og elfenben. Et godt begyndelsessted for en udforskning af Lagos er Prins Henriks statue på Praca da República ved havnefronten.
 
Kryds vejen og gå th. mod Ponta da Bandeira, den gamle borg fra det 17. årh., der bevogter havnen. Det er et interessant museum viet til De Store Opdagelser. Indenfor er gengivelser af gamle kort, tegninger og billeder af sejlskibe og en kronologisk oversigt over Portugal som sømagt. Læg mærke til den lille buegang på tilbagevejen over pladsen. Det var Europas første slavemarked, hvor tusindvis af fanger blev købt og solgt for få reals. Stedet er nu blevet genfødt som kunstgalleri.
 

Santo António-kirken i Lagos

Forlader man pladsen ad Rua de Sao Goncalo; finder man Santo António-kirken på højre hånd. Facaden er enkel, men barokrummet er en fantasi af forgyldt træværk. Kendt som det Gyldne Kapel, er dette et fremragende eksempel på igreja toda de ouro (kirkerum helt i guld). Væggenes azulejos skildrer Skt. Antonius´liv.
 

Bymuseet i Lagos

Museet ved siden af udstiller bl.a. arkæologiske fund, landbrugsredskaber, modeller af bønder i egnens folkedragter, konserverede dyrefostre og fisk, gamle bøger og en detailleret model af en landsby i Algarve. Museet og kirken er åben to.-sø; 9.00-12.00 og 14.00-17.00.
 
Kryds Rua da Silva Lopes og fortsæt ad gågaden Rua 25 de Abril. Her findes Lagos´ bedste restauranter.
 

Tips til et besøg i Lagos

Trænger strandgarderoben til fornyelse, har Tridente, overfor turistinformationen, den nyeste surfmode, strandtilbehør, fiskeudstyr og surfbrætter. Det etniske ”look” samt batik og smykker finder man i Terracota på Praca Luis de Camoes. På Praca Gil Eanes står en usædvanlig moderne statue, som kaldes urtepottemanden, rummanden eller rumuhyret.

I virkeligheden skal den forestille Dom Sebastiao, der besteg tronen i 1568 og ti år senere indledte et fatalt korstog mod Marokko. Man kan stadig se vinduet i Misericórdia-kiken på Praca da República, hvor han efter sigende talte til sine tropper. Fortsætter man ned ad Rua das Portas de Portugal, kommer man forbi det velforsynede fisketorv. Her er masser af indbydende caféer med udsigt over fiskerihavnen. Nyd en kop kaffe her og måske én af de lækre kager, Lagos er berømt for. Der er et stort udvalg af mandel-, ægge-, marcipan- og figentærter.
 
 
Langs kysten mod den vestlige del af Algarve
 
Rejser man mod vest, er Dona Ana det første feriecenter, man støder på efter Lagos. Stedet er efterhånden en satellitby til Lagos. Her bliver noget overfyldt om sommeren, men stedet er kønt med sine forvitrede klipper og grotter. Gæster kan spadsere herfra ud til Ponta da Piedade, hvor der fra fyrtårnet er en pragtfuld udsigt helt fra Carvoeiro i øst over til Sagres i vest.
 
Luz 10 km vest for Lagos, har en stor sandstrand, hvor man kan sejle, surfe, stå på vandski og dykke. Det er endnu et fredeligt feriested, men stedet er det hurtigst voksende feriecenter på denne kyststrækning og boligblokke og villaer skyder op i alle retninger.
 
Når man nærmer sig Burgau og mødes af en eksplosion af pseudomaurisk arkitektur, ved man, at endnu en ferieby ligger forude. Men denne er kønnere end de fleste og har med sine røde tage og brolagte gader bevaret noget af charmen fra det gamle fiskerleje. Havet har skyllet det meste af sandet ud af lejet, men der er andre strande rundt om pynten mod vest. Burgau Sports Centre byder på tennis, squash, volleyball og fodbold, samt en pool.
 
Selema er stadig et aktivt fiskerleje. Fiskerne bøder garn i sandet på den lange strand og stedet har bibeholdt sit oprindelige rustikke udseende. Men et par boligblokke er skudt op og timeshare-sælgerne har fast arbejde. Man kan leje windsurfingbrædder og vandcykler.
 
Længere vestpå, i Raposeria, kan man køre mod syd til nogle øde strande; Zaival, Ingrina Barranco og Joao Vaz – den sidste er for dem, der vil være brune over hele kroppen.