Udvalgte seværdigheder i Paris til en kulturrejse.

Har du aldrig besøgt Paris på en kulturrejse er nedenstående seværdigheder blandt dem jeg vil anbefale du besøger. Paris byder på så mange seværdigheder at man umuligt kan se alt på en rejse, så det handler om at vælge….

Paris pirrer sanserne og nærer både intellekt og sjæl. Turister strømmer til dens storslåede museer og udstillinger, men livet i denne kulturelt rige by leves på de små lokale caféer og bistroer, hvor besøgende undertiden har held med det tilsyneladende umulige kunststykke at gå for at være parisere. Est-ce que c’est possible? I Lysets By, romantikkens og stilens vugge, er alting magi, og alt kan ske.

“Hvis en af os dør, fortalte manden sin kone, vil jeg flytte til Paris.” – Sigmund Freud

Top topseværdigheder i Paris

Her er en ganske kort beskrivelse af de mest kendte seværdigheder i Paris.

Arc de Triomphe

Den største triumfbue i verden (ca. 50 m høj og 45 m bred) blev opført af Napoleon i 1806 til minde om hans hæres sejre. Gennem årene blev den midtpunkt for statsbegravelser, og under 2. Verdenskrig passerede både de invaderende tyskere og paraden ved Paris’ befrielse under den. Her findes Den Ukendte Soldats Grav, og øverst er der et udsigtsområde og udstillingslokaler med fotos og litografier, der fortæller om triumfbuens historie. Triumfbuen finder du på Place Charles de Gaulle-Étoile, 8. arrondissement i Paris. Indgang via den underjordiske passage. Læs evt mere på www.monuments.fr.

Basilique du Sacré-Coeur

Sacré-Coeur-kirken blev planlagt som en offergave, der skulle få Frankrig til at glemme nederlaget i den fransk-tyske krig i 1870, og den blev opført mellem 1876 og 1914 i en overdådigt udsmykket nyromansk-byzantinsk stil efter tegninger af Paul Abadie. Det ydre af katedralen, der er skinnende hvid og har en 83 m høj centralkuppel, er næsten i sukkerbagerstil. Indeni kan man se en af verdens største mosaikker, der afbilder Kristus med udstrakte arme. På grund af beliggenheden oppe på en bakke er udsigtspunktet fra kuplen det næsthøjeste i Paris. Sacré-Coeur-kirken finder du på adressen Place Saint-Pierre, 18. arrondissement i Paris.

Centre Georges Pompidou

Det dristige Centre Pompidou, der ser ud, som har det fået vendt vrangen ud, så man kan se alle de farvede rør og kabler, åbnede i 1977, som center for det 20. (og nu det 21. ) århundredes kunst. Dets futurisme er måske nok en kende falmet i dag, men en restaurering sidst i 1990’erne friskede lidt op på tingene, tilføjede 450 kvadratmeter ekstra udstillingsplads, forbedrede retaurantforholdene og gav plads til en række nye auditorier til filmforevisninger, koncerter og teater- og danseforestillinger. Attraktionerne omfatter et nationalt museum for moderne kunst med en samling på 40.000 genstande (hvoraf dog kun de ca. 850 er udstillet). Udenfor er gadegøglerne konstant i gang, og der er en fin udsigt over Paris fra bygningens tag. Besøg Centre Pompidou på adressen, Place Georges Pompidou, 4. arrondissement i Paris. Læs mere på www.centrepompidou.fr.

Eiffeltårnet

Eiffeltårnet, måske den mest kendte bygning i verden, blev opført som et midlertidigt, dekorativt vartegn for Verdensudstillingen i 1889 og blev kun skånet for nedrivning, fordi det som den højeste bygning i Europa (på den tid) kunne gøre nytte som radiomast. I dag er det som bekendt selve symbolet på Paris, 321 m højt og med et udsyn 65 km væk oppe fra udsigtsplatformene. To restauranter – Altitude 95 og Le Jules Verne – ligger på henholdsvis første og anden platform. Selvom det næsten er umuligt ikke at få øje på Eiffeltårnet i Paris, er her alligevel adressen. Champ de Mars, 7. arrondissement. Du kan læse mere om Eiffeltårnet på www.tour-eiffel.fr.

Hôtel Des Invalides – Napoleons Grav

Dette bygningskompleks, der oprindeligt blev opført som hjem for franske krigsinvalider og pensionerede soldater, husede til sidst omkring 4000 mennesker, der var underlagt militære og religiøse regler og arbejdede i forskellige værksteder. Ved kompleksets fuldførelse bestod det af en enorm militærbygning, opført omkring en stor gårdsplads, og desuden en kirke, hvis forgyldte kuppel er tegnet af Jules Hardouin Mansart. Under den franske revolution røvede en pøbel så mange våben fra Invalides’ våbendepot, at de kunne storme Bastillen. I 1840 blev Napoleons jordiske rester stedt til hvile her efter først at have været begravet på Saint Helena. Ud over graven kan besøgende i dag se Musée de l’Armée, fyldt med våben, uniformer og udrustning, og Musée des Plans-Reliefs med skalamodeller af forskellige franske byer og monumenter. Du finder stedet på Place des Invalides, 7. arrondissement i Paris.

Louvre

Her er store forhold: Det var engang verdens største palads og er i dag det største kunstmuseum. Her findes Mona Lisa og den stakkels Venus fra Milo uden arme; her findes I.M. Peis kontroversielle glaspyramide; og her findes alt i alt omkring 400.000 kunstgenstande -hvoraf ca. 35.000 er permanent udstillet. Dette palads, der strækker sig næsten en kilometer langs med Seinen, var først middelalderborg og blev i århundredernes løb udvidet til en luksuriøs kongelig residens. Paladset blev udset til museum straks efter revolutionen, og dets samling blev betydeligt udvidet af Napoleon. I dag er samlingerne inddelt i syv afdelinger: den egyptiske antiksamling; den asiatiske og islamiske antik- og kunstsamling; den græske, etruskiske og romerske antiksamling, skulpturer; malerier, stik og tegninger; og kunstgenstande. Ligesom Effieltårnet er det svært at undgå at “støde” ind i Louvre på en reje til Paris, men skulle du alligevel have brug for adressen så er den Quai du Louvre, 1. arrondissement, Paris.Du kan læse mere om Louvre på www.louvre.fr.

Musée de Cluny

Dette palæ, der opførtes i 1400-tallet som residens, blev beslaglagt under revolutionen og senere lejet ud til Alexandre du Sommerard, der fyldte det med sin samling af kunsthåndværk fra middelalderen. Ved hans død i 1842 blev denne sengotiske bygning købt tilbage af regeringen, sammen med dens samling af gobeliner, statuer, middelalderkors og – alterkalke, smykker, mønter, manuskripter og andet. På grunden findes ruiner af romerske bade fra 100-tallet. Du finder stedet på Place Paul-Painlevé, 5. arrondissement i Paris, læs mere på www.musee-moyenage.fr.

Musée D’Orsay

Orsay-museet er indrettet i den neoklassiske banegård Care d’Orsay og udstiller værker fra perioden 1848-1914, et tidsrum, hvor impressionismen, symbolismen, pointillismen, realismen, fauvisterne og de senere romantikere dominerede.
Kunstnere, hvis værker kan ses under de buede glastage, omfatter Daumier, Ingres, Delacroix, Manet, Monet, Courbet, Cézanne, van Gogh, Renoir, Whistler og Matisse. Der er tillige udstillet møbler, arkitekturmodeller, fotografier og kunstgenstande. Orsay-museet liger på adressen Rue de Bellechasse, 7. arrondissement i Paris. Du kan læse mere på www.musee-orsay.fr.

Musée Picasso

Med over 200 malerier, 190 skulpturer, 85 keramikarbejder og over 3000 tegninger, stik og manuskripter præsenterer dette museum verdens største enkelte samling af kunstnerens værk. Museets samlinger, der har hjemme i Hôtel Salé fra 1600-tallet, omfatter desuden værker af Cézanne og Matisse.  Det er ikke kun i Paris du finder Picasso museum, f.eks er et besøg på musset i Malaga også at anbefale. Nu befinder vi os dog i Paris og du kan besøge musset på adressen Rue de Thorigny, 3. arrondissement i Paris. Læs mere om Picasso på www.musee-picasso.fr

Notre Dame

Notre-Dame-katedralen – en “symfoni i sten”, ifølge forfatteren Victor Hugo, er Paris’ historiske og geografiske hjerte. Grundstenen blev lagt af pave Alexander 3. i 1163, og byggeriet blev fuldført knap to århundreder senere. En tur op ad sydtårnets 387 trappetrin giver udsyn til hele bestiariet af gargoiler og en storslået 360-graders udsigt over en af verdens berømteste byer. Adressen på denne fantastiske seværdighed er Place du Parvis Notre-Dame, 4. arrondissement i Paris.

Andre seværdigheder i Paris

Her følger en kort beskrivelse af andre serværdigheder og oplevelser i Paris.

Bastilledag den 14. juli

Skulle du være så heldig at rejse på kulturrejse til Paris så du befinder dig i byen den 14. juli kan du opleve Bastilledagen. På Bastilledagen når franskmændenes patriotisme og kærlighed til deres historie og kulturarv store højder ved fejringen af den dag, hvor den revolutionære pøbel stormede Bastillen. Utallige arrangementer overalt i byen kulminerer i en storslået parade ned ad den smukke Champs-Élysées og fyrværkeri over Eiffeltårnet.

En Bateau-Mouche-tur på Seinen

Bateau-mouches er for Paris, hvad gondoler er for Venedig – en vidunderligt turistet måde at se byen på fra en helt anden vinkel. Disse glasdækkede både sejler i fast rutefart på Seinen og glider under de berømte broer, så man får et glimt af livet langs kajerne på den forfinede Venstre Bred og den berømte Højre. Der er  afgange fra den højre Bred, nær Pont de l’Alma, 16. arrondissement i Paris.

Ile Saint-Louis

En lille, romantisk ø midt i Seinen med mange palæer fra 15-1700-tallet. Siden 1600-tallet har den overvejende været et eksklusivt beboelsesområde. Find Berthillon (Rue Saint-Louis en l’Ile), og smag deres kendte is. øen ligger lige over Pont Saint-Louis ved Notre-Dame, 4. arrondissement i Paris.

Jardin des Tuileries

Tuileriehaven blev anlagt i 1664 af André Le Nôtre, skaberen af haveanlæggene ved Versailles, og udgør Paris’ kønneste park, fyldt med statuer og springvand.
Tuileriehaven finder du lige mellem Place de la Concorde og Louvre, 1. arrondissement i Paris.

La Lapin Agile

Denne bar-caberet, som er Paris’ ældste og et vartegn på Montmartre, blev udødeliggjort af Toulouse-Lautrec og Utrillo. Den giver et glimt af Paris, som det var engang, og har været fransk folkemusiks bankende hjerte i årtier med livlige fællessange, der rigtigt bryder frem, når turisterne er gået. Så autentisk, som cabaret-genren nu kan blive. Vil du bestille billetter så er adressen Rue des Saules, 18. arrondissement i Paris eller på www.au-lapin-agile.com.

Marché Aux Puces de Clignancourt

Et paradis for alle elskere af loppemarkeder med tusindvis af sælgere, der udbyder alt muligt, bl.a. enestående fund for dem, der er tidligt på færde. Dette loppemarked, der er et af de største i Europa, afholdes daglig, og man kan se mange kendte mennesker snuse omkring her. Du finder loppemarkedet på adressen Avenue de la Porte de Clignancourt, 18. arrondissement i Paris.

Musée Marmottan Monet

Præsenterer over 140 værker fra alle faser af Claude Monets kreative liv og desuden over 300 impressionistiske og postimpressionistiske malerier, pastelmalerier, akvareller og skulpturer af Gauguin, Degas, manet, Pissaro, Renoir, Rodin og andre; samlinger af illuminerede håndskriftsider og empiremøbler og -kunstgenstande; og værker af primitivistiske tyske, flamske og italienske malere. Du finder museet på adressen Rue Louis-Boilly, 16. arrondissement i Paris. Læs evt. mere på www.marmottan.com.

Opéra Garnier

Dette vidunder i rokoko, med en af de største scener i verden, blev fuldfært i 1875 og fik tilføjet en prægtig loftsudsmykning af Marc Chagall i 1964. Ved en omfattende restaurering for nylig blev der installeret airconditioning, de forgyldte statuer og buster blev pudset op, og den røde damask blev fornyet. Storslåede forestillinger her fra Nationaloperaen, Pariserballetten og andre byder på store oplevelser. Vil du opleve opera i Paris er det bla. på adressen Place de l’Opéra, 9. arrondissement. Læs mere på www.opera-de-paris.fr.

Place des Vosges

Den lille Place des Vosges med rosa belægning er byens ældste og smukkeste plads, anlagt af Henrik 4. først i 1600-tallet og helt omgivet af arkader.
Victor Hugo boede her, i nr. 6 i le Marais, det gamle jødiske kvarter, 4. arrondissement.

Sainte-Chapelle

Væggene i dette lille kapel, en af middelalderens ypperste byggebedrifter, består mere af glasmalerivinduer end af sten – tilsammen danner de den størst flade af glasmalerier i verden. Der er klassiske koncerter ved levende lys i dette gotiske smykkeskrin ved solnedgang. Du finder Sainte-Chapelle på adressen Boulevard du Palais, 4. arrondissement i Paris.

Kulturrejser til Paris

Ovenstående seværdigheder er blot få af mange du kan opleve på en kulturrejse til Paris. Brug de forskellige indlæg her på bloggen om kulturrejser til at få inspiration til din rejse, vi skriver om kultur og historie i Paris, maden, udvalgte hoteller og meget mere. I billedgalleriet kan du se foto fra seværdigheder og hoteller i Paris og andre rejsemål i Frankrig.

Taillevent i Paris

En stor del af fortryllelsen ved Paris skyldes dens væld af verdensberømte gastronomiske templer. Her findes landets største koncentration af stjernestrøede restauranter med superstjerner som køkkenchefer, der byder på den slags enestående, ypperlige middage, hvor gæsterne behandles som kongelige, og den næsten clairvoyante betjening brillerer. På Taillevent med dens blankpolerede, klubagtige indretning fra midt i 1800-tallet regerer Jean-Claude Vrinat, ejer af anden generation og den fuldendte vært. Køkkenchefen, Alain Solivérés, bygger på et solidt, klassisk fundament med fantasirige fornyelser, en mesterlig mélange af det gamle og det nye. Taillevents legendariske vinkort er i perfekt harmoni med den udsøgte menu – 25.000 flasker! Dens vinforretning betragtes som en af Paris’ fineste. At skulle vælge mellem de bedste af Paris’ berømte restauranter kan kræve timers ivrig diskussion og konsultation af guidebøger, men det er altid de samme hæderkronede navne, der dukker op: L’Ambroisie, L’Arpège, Guy Savoy, Lucas Carton, Pierre Gagnaire, Michel Rostang, Grand Véfour og Alain Ducasse. Hvordan finder man ud af, hvem der ligger i front? Bestil bord uger i forvejen, prøv dem alle, og døm selv. Du finder restaurant Taillevent på adressen 15, Rue Lamannais, 8. arrondissement i Pris. Er du interesseret i god mad og vin, så læs de mange indlæg om mad og vin i Frankrig og andre lande i Europa her på bloggen om kulturrejser.

Billedgalleri Paris

Paris har sandsynligvis flere kendte seværdigheder end nogen anden by i verden. Dette resulterer i, at det er utroligt svært at skulle se det hele på en enkelt rejse til Paris. De fleste mennesker kender også de store attraktioner såsom Eiffeltårnet og Triumfbuen, men der er meget mere i Paris end de store seværdigheder.

Foto fra Paris – inspiration til din kulturrejse

På din rejse til Paris må du selvfølgelig ikke gå glip af de store monumenter såsom Eiffeltårnet og Notre Dam, men det kan være en god ide at stoppe op engang imellem og nyde en kop kaffe på en af de mange dejlige cafeer. Paris er et sandt shopping mekka og du må heller ikke glemme de mange vidunderlige restauranter. Få inspiration til din næste kulturrejse til Paris med nedenstående fotogalleri.

En vidunderlig udsigt over hovedstaden Paris, Frankrig

[nggallery id=5]

Château de Versailles

Versailles, der var hjemsted for det mest pragtelskende hof siden Romerrigets fald og i dag er Frankrigs uden sammenligning mest besøgte château, blev opført af et fransk monarki på højden af sin pragt og herlighed – en hundredårig storhedstid, der varede fra 1682, hvor Ludvig 14. flyttede hertil fra Paris med sit hof og en samlet hofstab på 20.000 personer, og til 1789, hvor Ludvig 16. og dronning Marie Antoinette fik besked om, at den revolutionære pøbel nærmede sig. I 1661 påbegyndte Ludvig 14. på det sted, hvor hans fars gamle jagtslot havde ligget, opførelsen af Frankrigs nye regeringssæde, der blev et billede på kongelig ødselhed. Dets mest fascinerende rum er den restaurerede, 78 meter lange Galérie des Glaces (Spejlsalen), hvis 17 store, buede vinduer modsvares af lige så mange funklende facetslebne spejle, der har været vidne til mange fornemme baller, Ludvig 16.s giftermål med Marie Antoinette og underskrivelsen af Versaillestraktaten i 1919. De overdådige Grands Appartements (repræsentationsgemakker) i barokstil er lige så imponerende. Efter at have udforsket Versailles’ indre bør man tage en slentretur gennem slottets 100 ha store park; det formelle haveanlæg er skabt af den velkendte André Nôtre, og hver søndag er alle springvand i funktion. Eller endnu bedre: Check ind på det over hundrede år gamle Trianon Palace-hotel i nærheden til en kongelig forkælelse, der engang var forbeholdt Solkongens gæster. Uldklædte efterkommere af Marie Antoinettes får græsser stadig foran slotshotellet.

Château de Versailles ligger ca. 20 kilometer sydvest for Paris. Der er regelmæssig togforbindelse fra stationen ved Montparnasse. Fêtes du Nuit er særlige arrangementer med fyrværkeri og lys, der afholdes juni-september; få programmet på det lokale turistbureau. Du kan læse meget mere om kulturejser til Paris og andre rejsemål i Frankrig her på bloggen om kulturrejser, vil du vide mere om Château de Versailles så se på www.chateauversailles.fr.

Historiske hoteller i Paris

Nedenstående hoteller i Paris er ikke blandt dem de fleste bor på under en kulturrejse til byen og lad mig med det samme understrege at du finder både billigere og bedre hoteller i Paris. Paris er blandt de dyreste hotelbyer i Verden sammen med byer som Moskva og New York. Når jeg alligevel har valgt kort at beskrive diise fem hoteller er det fordi de udgør en store del af historien og kulturen i Paris. Her på bloggen om kulturrejser kan du læse om andre hoteller i Paris.

Hôtel Meurice

Med sine mange værelser med udsigt over Jardins des Tuileries og sin centrale beliggenhed har Meurice været vært for sultaner og kongelige i næsten to århundreder. Hôtel Meurice finder du på adressen Rue de Rivoli, 1. arrondissement i Paris.

Plaza Athénée

På det nyindrettede Plaza sørger et diskret, professionelt personale for den slags betjening, der forventes af de statsoverhoveder, der opholder sig her, og desuden af mere almindelige dødelige. Beliggenheden er lige midt iblandt Avenue Montaignes berømte modehuse og juvelerbutikker, og gæster har førsteprioritet på hotellets stjernestrøede Alain Ducasse-restaurant. Hotel Plaza Athénée ligger på adressen Avenue Montaigne, 8. arrondissement i Paris.

Ritz

Det legendariske Ritz byder på et Louis Quinze-interiør i lyserød marmor. Kig indenfor til en kop te, en afslappende aperitif eller en très haute dîner-oplevelse på L’Espadon. De virkelig velbeslåede kan checke ind til det ultimative romantiske ophold. Hotel Ritz finder du på den elegante historiske Place Vendôme, 1. arrondissement i Paris.

L’Hôtel

I over et århundrede har L’Hôtel altid været den helt rigtige adresse, og i dag, efter en elegant, men historisk korrekt restaurering, er det en stilfuld, eksklusiv adresse for en ny generation af kræsne rejsende. L’Hôtel ligger på adressen, Rue des Beauz-Arts i hjertet af Saint-Germain-des-Prés, 6. arrondissement i Paris.

Hôtel le Sainte-Beuve

En meget parisisk oplevelse, der ikke helt dræner bankkontoen, med fem minutters gang til Luxembourghaven. Værelserne har antikke møbler og vender ud mod en stille gade. Hôtel le Sainte-Beuve ligger på adressen Rue Sainte-Beuve, 6. arrondissement i Paris.

Kan det betale sig at købe et city pass i Paris?

I mange storbyer rundt om i verden kan man som turist købe et “city pass” – en samlet “billet” til billigere oplevelser på rejsen, for eksempel rabat på museumsbesøg, galleribesøg, restauranter og transport. Paris er en af de storbyer, der tilbyder flere forskellige typer city pass, men kan det betale sig at købe et?

Selvom det er svært at sige noget om, hvorvidt det kan betale sig at anskaffe et city pass på en kulturrejse i Paris, er der et par ting, det godt kan betale sig at være opmærksom på, før man investerer i et.

Har du tid til at udnytte et City Pass?

De virkeligt dyre blandt de steder, der er et must at se, når man er på kulturrejse i Frankrigs hovedstad – og som, i parentes bemærket, er alle pengene værd – som for eksempel Louvre og Versailles-slottet, kræver tid. På Louvre bør man bruge mindst 3 timer, hvis man vil have det optimale ud af sit besøg, og Versailles nydes bedst på en hel dagstur. Det kommer da også helt af sig selv, når man først befinder sig på de to steder, fordi de kulturelle og æstetiske oplevelser i den grad står i kø.

Altså vil besøg her som regel være noget, man kun gør en gang i løbet af sin Paris-kulturrejse, medmindre man er en hyper-energisk fan af museer og kulturhistoriske seværdigheder. Et city pass kan godt betale sig, hvis man planlægger flere korte besøg på de mere hurtige seværdigheder – det kan for eksempel være Triumfbuen og “Le Panthéon”. Det er derimod langt fra sikkert, at det betaler sig, hvis man planlægger få, længere seværdigheds-besøg.

De city pass, man kan købe i Paris, inkluderer fri brug af offentlig transport. Her bør man også lige regne på det, for man skal køre mange gange i metro eller med bus, før det betaler sig bedre med et city pass end at købe almindelige billetter. Enkeltbilletter til offentlig transport er nemlig billige i Paris.

Hvordan passer det med dit rejseplan?

En anden vanskelighed med city pass er, at det ofte kun gælder på dage, der følger lige efter hinanden. Det vil sige, at det ikke bare kan bruges på for eksempel 5 tilfældige dage ud af de 7, man befinder sig i Paris, men skal bruges fra den dag, man køber det og 5 dage frem. (Eksemplet er tilfældigt valgt, og det er forskelligt, hvor mange dage, et city pass gælder). En af de dage, der er inkluderet i ens city pass, kan mange seværdigheder nemt have lukket – mandag og tirsdag er de mest risikable dage i den henseende. Det betaler sig desuden at holde øje med museernes gratis-dage – Louvre har gratis adgang for alle den første søndag i hver måned.

Vær også opmærksom på, at man i Paris ikke kan købe city pass med rabat på seværdigheder, når man er over 65. Til gengæld tilbydes fordelagtige city pass til unge under 26.

Den helt store fordel ved et city pass i Frankrigs hovedstad er dog, at man mange steder slipper for at stå i kø. Det kan være en stor fordel på et sted som Orsay-museet, hvor det ikke er ualmindeligt at stå i kø i en time for at købe billetter.

Husk derfor at regne på det, før du anskaffer dig et city pass.

Morrison-kulten lever videre i Paris

I 1971 døde Jim Morrison i et badekar i sin lejlighed i Paris, men besøger du hans gravsted i byen, er der stadig liv i legenden. Pere Lachaise-kirkegården i Paris er efter sigende den mest besøgte i verden, og det skyldes ikke mindst, at det var her, Jim Morrison blev begravet for nu snart 40 år siden.

Jim Morrison døde den 3. juli 1971 blot 27 år gammel på et tidspunkt, hvor hans band the Doors nød kæmpepopularitet over store dele af verden. Jim Morrison var inden sin død et symbol for en hel generation af unge mennesker oprør. Hans revolutionerende psykedeliske rockmusik får stadig i dag nye fans. Faktisk er mange af de pilgrimme, der nu besøger hans grav, så unge, at de slet ikke var født da Jim Morrison endnu var i live. Han var og er stadig en central del af rockkulturen.

Jim Morrison flyttede til Paris i 1971 – lige efter udgivelsen af L. A. Woman – hvor han boede med sin kæreste Pamela Coulson i kvarteret Marais. Det var også Coulson, der fandt ham død. Den officielle dødsårsag var hjertestop, men der blev ikke foretaget obduktion. Han blev begravet på Pere Lachaise, hvor kun fem mennesker var tilstede, og hans død blev først offentliggjort to dage efter begravelsen.

Jim Morrison er “medlem” af den såkaldte 27 Club – en håndfuld musikstjerner der døde som 27-årige. Af andre i klubben kan blandt andet nævnes Brian Jones (Rolling Stones), Jimi Hendrix, Janis Joplin og Kurt Cobain. Jim Morrison og the Doors stod bag uforglemmelige hits som “Riders on the Storm”, “People are Strange” og “Light My Fire”.

På kulturrejser til Frankrig vælger en del, at besøge gravstedet, der i øvrigt er overvåget døgnet rundt. Mange fans tager også til Paris nærmest udelukkende eller i hvert fald primært for at besøge Jim Morrisons grav.

Lad kulturrejsen til Paris inkludere en biograftur

De fleste danskere forbinder Paris med brede boulevarder, charmerende fortovscaféer, smuk arkitektur, storslåede museer og luksusmode. Men der er også store oplevelser at hente i de parisiske biografers mørke.

For selvom det måske ikke er det første, der falder en almindelig, dansk Frankrigs-elsker på rejse i byernes by ind, er Paris et mekka for filmentusiaster. Med over 300 filmvisninger per uge, er der noget for enhver smag, og spektret af film er hver eneste uge langt bredere end på en almindelig uge i København eller andre større, danske byer.

Er du til gamle, sort-hvide Hitchcock-film genoplivet i intime omgivelser, hvor de klassiske, røde biografstole har fået en passende patina? Smalle kunstfilm eller kontroversielle dokumentarfilm? Eller til nye, amerikanske blockbusters fremvist med surrond-sound i ultramoderne lokaler? Uanset hvilken type filmentusiast, du er, vil du have heldet med dig i Paris. De nye, amerikanske film kommer ofte til Frankrig op til et halvt år før de kommer til Danmark, og frygt ikke for sprogvanskeligheder i den franske hovedstad: Hvor det i den franske provins kan være svært at finde en biograf, der viser film med original, engelsk tale, er der ingen mangel på dem i Paris.

Køb for eksempel en billet til en af biograferne MK2 Quai de Seine eller MK2 Quai de Loire; to søsterbiografer, der er placeret overfor hinanden ved kanalen kaldet Bassin de la Villette i det nordøstlige Paris. Biograferne kombinerer en landsbyagtig atmosfære med supermoderne komfort, og en biografbillet inkluderer endog en tur i båd over kanalen.

Er du mere til genoplivninger af gamle film end til blockbusters, bør du ikke gå glip af en tur i den kendte biograf La Pagode, der ligger midt i det centrale og smukke 7. arrondissement. Biografen har altid en engelsksproget klassiker eller to på programmet, og kører ofte tema-festivaler. La Pagode er kendt for sit bemærkelsesværdige design: Biografen, der ligger i en bygning fra det 19. århundrede, er bygget som en kinesisk pagode, og en god kop te brygget efter kinesisk forbillede kan nydes på den indvendige terrasse inden eller efter filmen.

Eller hvad med at kombinere et studie af den imponerende, permanente kunstsamling på National Museum of Modern Art i Centre Georges Pompidou med et biografbesøg? Biografen i Centre Georges Pompidou er især kendt for sine mange temafestivaler, og har blandt andet hyldet Martin Scorsese og Jean-Luc Godard med en serie af stjerneinstruktørernes både kendte og mindre kendte film. Her kan du også opleve fremvisninger af film produceret af studerende på det anerkendte, amerikanske Cal Arts filmakademi.

Et er sikkert: Du behøver aldrig at kede dig på din kulturrejse til Paris.

Paris i foråret

Der er en særlig stemning over Paris i foråret. Klimaet er lunt, men stadig friskt på denne årstid, hvor duftene fra de nyudsprungne blomster vejrer overalt i byernes by. For de romatisk inklinerede er der næppe et bedre sted i verden at opholde sig her i de kommende måneder.

De mange charmerende bydele i Paris indbyder til afslappende slentren i gaderne i det lune forårsvejr. Når dine fødder bliver trætte, er du aldrig langt fra en hyggelig café, hvor du tilbagelænet kan iagttage det forbipasserende byliv fra første parket. Latinerkvarteret inspirerer med sine hyggelige passager, mens det andre steder er de brede boulvarder, der imponerer.

I foråret er det en sand fryd at opleve de flotte alleer med de store træer med frisk, grønne blade. Overalt emmer det af liv og spændstig vitalitet. Alle liver op på denne årstid, hvor alting på en måde vækkes til live påny.

Også det historisk vigtige og kulturelt rige distrikt Le Marais opleves bedst til fods. Her er mange virkelig flotte bygninger. De store palæer ligger side om side, og kvarteret var tidligere forbeholdt aristokratiet. Også det jødiske samfund i Paris har sat aftryk på Le Marais. I dag ligger mange galerier i denne del af Paris – også Musée Picasso finder du her.

Kultur i Paris

Paris er også kunstnernes by, og disse særprægede eksistenser har i århundreder sat deres præg på byens værtshuse og det storslåede kulturliv. Her lever kulturen. Den skabes fortløbende, men den kan naturligvis også opleves på byens storslåede museer — de bedste i verden.

Opleve for eksempel Monets hus og have i Giverny. Monet grundlagde impressionismen og var en af de vigtigste fin de siècle malere overhovedet. Han blev født i Paris og malede sin bedste billeder i haven i Giverny. At opleve denne have i foråret er noget ganske særligt.

Louvre er også et must for dem, der ikke allerede har været der. Dette monumentale museum har en af verdens vigtigste kunstsamlinger. Verdens mest berømte maleri nogensinde, Leonardo da Vincis Mona Lisa, hænger her. I alt har museet næsten 35 tusinde kunstgenstande i udstilling og magasin, så her er nok at se på.

Hôtel de Crillon i Paris

Hôtel de Crillon er unikt blandt Paris’ paladshoteller, og selvom du ikke vil bruge hele feriebudgettet på at bo her, så kig indenfor under din kulturrejse til Paris og mærk historiens vingesus.

Verdens mest besøgte by har sin egen fornemme andel af eksklusive hoteller, men når man fra den travle Place de la Concorde træder ind i den tyste marmorforhal på det legendariske Hôtel de Grillon forstår man, hvorfor dette her er noget helt særligt. Et ophold på Crillon, som er det eneste luksus-paladshotel i Frankrig, der stadig er franskejet (af Taittinger-familien), er en ganske alvorlig udskrivning, men garanterer så også et højdepunkt under et besøg i Lysets By. Bygningen fra 1700-tallet er behørigt herskabelig og stilfuld til de mange kronede hoveder, berømte entertainere og kendte VIP’ere, der udfylder hotellets livre d’or. Diplomater fra ambassadekvarteret i nærheden bruger den eksklusive bar som en slags uofficielt FN. Tout Paris synes at kigge indenfor til en sen eftermiddags tête-à-tête eller en stille te komplet i den elegante Jardin d’Hiver. Lige ved siden af forhallen byder Paris’ fineste hotelrestaurant, Les Ambassadeur, på en fascinerende udsigt over Place de la Concorde og dens berømte obelisk. Menuen på denne trestjernede restaurant serveres af en kvik, men venlig betjening under de mægtige krystallysekroner fra freskoloftet 6 m oppe. Alt ved dette storslåede hotel og dets restaurant udstråler kvalitet og raffinement, overdådighed og komfort. Du finder Hôtel de Crillon på adressen 10, place de la Concorde, 8. arrondissement i Paris. Her på bloggen om kulturrejser kan du læse om udvalgte hoteller i Paris og på andre rejsemål i Frankrig.