Kan det betale sig at købe et city pass i Paris?

I mange storbyer rundt om i verden kan man som turist købe et “city pass” – en samlet “billet” til billigere oplevelser på rejsen, for eksempel rabat på museumsbesøg, galleribesøg, restauranter og transport. Paris er en af de storbyer, der tilbyder flere forskellige typer city pass, men kan det betale sig at købe et?

Selvom det er svært at sige noget om, hvorvidt det kan betale sig at anskaffe et city pass på en kulturrejse i Paris, er der et par ting, det godt kan betale sig at være opmærksom på, før man investerer i et.

Har du tid til at udnytte et City Pass?

De virkeligt dyre blandt de steder, der er et must at se, når man er på kulturrejse i Frankrigs hovedstad – og som, i parentes bemærket, er alle pengene værd – som for eksempel Louvre og Versailles-slottet, kræver tid. På Louvre bør man bruge mindst 3 timer, hvis man vil have det optimale ud af sit besøg, og Versailles nydes bedst på en hel dagstur. Det kommer da også helt af sig selv, når man først befinder sig på de to steder, fordi de kulturelle og æstetiske oplevelser i den grad står i kø.

Altså vil besøg her som regel være noget, man kun gør en gang i løbet af sin Paris-kulturrejse, medmindre man er en hyper-energisk fan af museer og kulturhistoriske seværdigheder. Et city pass kan godt betale sig, hvis man planlægger flere korte besøg på de mere hurtige seværdigheder – det kan for eksempel være Triumfbuen og “Le Panthéon”. Det er derimod langt fra sikkert, at det betaler sig, hvis man planlægger få, længere seværdigheds-besøg.

De city pass, man kan købe i Paris, inkluderer fri brug af offentlig transport. Her bør man også lige regne på det, for man skal køre mange gange i metro eller med bus, før det betaler sig bedre med et city pass end at købe almindelige billetter. Enkeltbilletter til offentlig transport er nemlig billige i Paris.

Hvordan passer det med dit rejseplan?

En anden vanskelighed med city pass er, at det ofte kun gælder på dage, der følger lige efter hinanden. Det vil sige, at det ikke bare kan bruges på for eksempel 5 tilfældige dage ud af de 7, man befinder sig i Paris, men skal bruges fra den dag, man køber det og 5 dage frem. (Eksemplet er tilfældigt valgt, og det er forskelligt, hvor mange dage, et city pass gælder). En af de dage, der er inkluderet i ens city pass, kan mange seværdigheder nemt have lukket – mandag og tirsdag er de mest risikable dage i den henseende. Det betaler sig desuden at holde øje med museernes gratis-dage – Louvre har gratis adgang for alle den første søndag i hver måned.

Vær også opmærksom på, at man i Paris ikke kan købe city pass med rabat på seværdigheder, når man er over 65. Til gengæld tilbydes fordelagtige city pass til unge under 26.

Den helt store fordel ved et city pass i Frankrigs hovedstad er dog, at man mange steder slipper for at stå i kø. Det kan være en stor fordel på et sted som Orsay-museet, hvor det ikke er ualmindeligt at stå i kø i en time for at købe billetter.

Husk derfor at regne på det, før du anskaffer dig et city pass.