Il Corso i Perugia

Il Corso i Perugia, at se og blive set siden tidernes morgen. Perugia er en by som ofte bliver glemt når programmet for en kulturrejse skal planlægges og det er synd. Geografisk ligger byer perfekt hvis du skal på kulturrejse til f.eks Toscana eller Umbrien. Perugia ligger mere bestemt omkring 180 kilometer nord for Rom, og godt 150 kilometer sydøst for Firenze i Toscana.

Måske skyldes det, at den er det eneste flade stykke land i dette yderst stejle byområde, eller måske er det, fordi et livligt, internationalt kontingent af studerende har sat liv i kludene i denne velstående by siden 1270, men når det er tid til en passeggiata sidst på eftermiddagen, er det uvægerligt Perugias Corso Vannucci, “il Corso”, alle styrer imod. Ligesom hver større dansk by har sin hovedgade, har hver italiensk by sin hoved-corso, og et eller andet indbygget alarmsystem sender hver gående perugineser, gammel som ung, denne vej, punktligt som et urværk.

Intetsteds kan det tidløse aftenritual med at gå rundt for at se og blive set opleves mere fuldkomment end i Perugia. Handelen og kunsten blomstrede her i middelalderen, og en stor del af de imponerende omgivelser – Fontane Maggiore, Palazzo dei Priori og Palazzo del Cambio – stammer fra Perugias guldalder i middelalderen. Iagttag peruginesernes elegance og særpræg, når de går tur her for at stoppe op, sludre, gestikulere, diskutere fodboldkampe, generelle lønforhøjelser eller politiske skandaler og for at se de seneste modetrends, vindueudstillinger, nye børnebørn eller hinanden. Og så er det blevet tid til middag: Den brede Corso Vannucci tømmes, og Perugia falder atter tilbage i sin egen fredelige tidslomme – i hvert fald indtil i morgen, samme tid, samme sted.

 

Kurbade i de osmanniske pashaers i Budapest

Mange som rejser til Budapest i Ungarn, forbinder byen med kurbade. Budapest byder på meget andet, men har en lang tradition for kurbade og det er absolut en af de oplevelser man bør unde sig selv på en kulturrejse til byen.

Den osmanniske besættelse af Ungarn fra 1541 til 1686 er stadig mærkbar i form af den ærværdige tradition med offentlige bade, en form for tidsfordriv, som ungarerne tager vældig højtideligt. Budapests mange kurbade har overlevet kommunismen, men ingen på så strålende vis som dem på Hotel Gellért. Dette statelige, gamle hotel, en art nouveau-perle, blev bygget i begyndelsen af 1900-tallet over 18 varme kilder med bassiner (åbne for offentligheden), der er formgivet efter Caracallas bade fra antikken. Under Gellérts flot udsmykkede kupler med glasmalerier og mosaikker med indlagt guld spiller de lokale et fredeligt parti skak på flydende skakbrætter, samtaler dæmpet eller svømmer rundt i deres eget tempo i de kunstfærdigt flisebeklædte bassiner. Besøgende slapper af, klædt i tyrkiske håndklæder (eller noget endnu mindre) og venter på deres tur til at få massage. Byens mere end 30 kurbade giver rige muligheder for at deltage i de ældgamle ritualer omkring disse styrkende vande. Det siges, at der er over 1000 undrejordiske varme kilder i Ungarn, hvoraf 80 alene under Budapest, men det historiske Hotel Gellért er kurbadenes Taj Mahal og den mest farverige og fascinerende måde at indleve sig i den lokale østeuropæiske kultur på, om det så kun er for et par timer. Hotel Gellért finder du på adressen Szent Gellért ter 1 i bydelen Buda.

Det er ikke kun i Budapest man går op i velvære og bad, læs f.eks indlægget om tyrkisk bad i Istanbul i Tyrkiet.

Hagia Sophia i Istanbul

Hagia Sophia i Istanbul, er Byzans’ fornemste arv og et must at besøge på en kulturrejse til Istanbul i Tyrkiet.

Hagia Sofia

Den vældige kuppel og de fire elegante minareter på Hagia Sofia, som på dansk betyder, den hellige visdoms kirke, hæver sig over kaosset og trængslen i Istanbuls centrale bydel og har gennem mere end et årtusind været den mest imponerende silhuet på asiens skyline. Men forlad den nådesløst brændende sol, og find dens væsens kerne i den betagende skønhed i dens dunkelt oplyste indre, et af de største lukkede rum i verden. Den byzantinske hovedstad, Konstantinopel, nærmede sig hastigt sit højdepunkt som Romerrigets religiøse, kommercielle og kunstneriske centrum, da kejser Justinian i det 6. århundrede e.Kr. påbegyndte arbejdet på denne bygning ved Bosporus, der med tiden skulle blive til den fornemste kirke i hele det gamle Byzans og symbolisere dets herskeres magt og rigdom. Desværre blev meget af kirkens originale guld og marmor og dens 1½ ha med kunstfærdige mosaikker røvet under korstogene i 1204 og bortført som bytte. I 1453 blev Konstantinopel erobret af osmannerne, og kirken blev omdannet til moske. I 1934 blev den ribbet for alle religiøse betydninger og funktioner, men den vil for altid være en åndelig oase og forblive det fornemme bygningsværk, der har overlevet fra senantikken.

Four Seasons Hotel

Ikke langt herfra byder værelserne og restauranterne i Four Seasons Hotel på udsigt til denne kirke og desuden til den elegante Blå Moske og dens seks minareter, bygget af sultan Ahmed 1. og påbegyndt i 1609. Ironisk nok fungerede Four Seasons-bygningen gennem mange år som fængsel, hvor systemkritiske tyrkiske forfattere og politikere fra 1917 blev indespærret under langt mindre overdådige forhold end dem, man finder i dag. De ville sagtens kunne se ironien ,men aldrig genkende de rummelige værelser, den elegante indretning og bestemt ikke de forførende dejlige badeværelser. Den indre gård, der i dag er fyldt med planter og fuglesang, er en sval, væksthusagtig oase, hvor en restaurant byder på måltider, der ikke på mindste måde minder om fængselsmad. En kop tyrkisk kaffe eller en solnedgangsdrink på tagterrassen med udsyn til Istanbuls spir er den fængslende ramme om en fredfyldt stund ….og så tændes lysene og fremhæver Istanbuls smukke bygninger mod den blæksorte aftenhimmel, og man vil føle sig som en glædens fange, denne gang i en romantisk stemning og opvartet af et personale, som sultanerne kun ville have kunnet drømme om. Four Seasons Hotel ligger på adressen Tevkifhane Sokak 1, Sultanahmet-Eminonu i Istanbul, men der findes naturligvis mange andre gode og billige hoteller i byen. Læs om udvalgte hoteller til en kulturrejse i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser.

Kappadokien i Tyrkiet

En tur til sletterne i det centrale Anatolien er næsten som en intergalaktisk rumrejse, blot væsentligt billigere og ikke nær så besværlig. Vinden og vandet har gennem århundreder formet et surrealistisk skulpturlandskab i det bløde, vulkanske terræn: Minareter, kegler, spir, “alfeskorstene” og tilspidsede klippeformationer i blegrøde og rødbrune til brune nuancer knejser så høje som femetages bygninger og dækker et areal å omkring 130 km2. Fortidens indbyggere i Kappadokien udhulede tufkeglerne og klipperne og skabte de huleboliger i eneboerstil, der stadig er beboede i dag. Kappadokien, der var en vigtig handelsrute mellem Øst og Vest, har været hjemsted for en halv snes forskellige kulturer. De tidlige kristne kom hertil i 300-tallet og udhuggede klipperne til kuplede kirker med hvælvede lofter, søjler og kirkebænke. Dette frilandsmuseum var bosted for en gammel munkekoloni, der efter sigende engang skal have omfattet over 400 kirker, eremitboliger og små klostre. I dag er 15 af dem åbne for offentligheden. En del af de simple freskoer stammer fra 700-tallet, men det er de righoldige byzantinske freskoer fra det 10. og 13. århundrede, der er de mest forbløffende. Ürgüp ligger små 300 kilometer sydøst for Ankara.

Hotel Yunak Evleri

Vore dages eneboere må styre mod det helt enestående og charmerende hotel Yunak Evleri, et romantisk netværk af smagfuldt restaurerede, indbyrdes forbundne huler, der stammer helt tilbage fra 400-tallet. Læs mere om udvalgte hoteller i Tyrkiet i andre indlæg her på bloggen om kulturrejser.

Vikingskiphuset i Oslo

Skal du på kulturrejse til Oslo og er interesseret i historie finder du i dette indlæg informationer om Vikingeskiphuset

Vikingetiden, hvor nordboerne hærgede Europas kyster, varede fra c a. år 800 til ca. 1050 (den modige opdagelsesrejsende Leif den Lykkelige skal efter sigende have opdaget Amerika i 1001). Der blev ikke skrevet meget ned om deres store sagaer og sagn, der gennem tiderne blev mundtligt overleveret og udsmykket. Det bedste sted at se deres righoldige historie er på det katedralagtige Vikingskipmuseum, bygget i 1936 som udstillingsbygning for tre utroligt velbevarede vikingeskibe fra 800-tallet, der blev udgravet omkring forrige århundredskifte ved den nærliggende Oslo fjord. Disse tre fartøjer, der anses for landets vigtigste arkæologiske fund, rummede de jordiske rester af vikinghøvdinge og en dronning (som man mener er kong Harald Hårfagers bedstemor) sammen med deres tjenere, kæledyr og utallige genstande, der skulle tjene dem i døden på samme storslåede måde, de havde været vant til i livet. Tilsammen udgør de det største vikingefund, der nogensinde er gjort, og har givet et fascinerende indblik i Norges fjerne søfartsfortid. Håndværket og de kunstneriske detaljer vidner om, at vikingerne mestrede langt mere end blot at sejle. Vikingskiphuset ligger på adressen Huk Aveny 35 i bydelen Bygdøy. Læs mere om kulturrejser til Oslo og andre byer i Europa her på bloggen om kulturrejser. Vil du vide mere om Vikingeskiphuset så klik på kulturhistorisk museum.

Den overdækkede basar og tyrkisk bad i Istanbul

Tyrkisk basar, tyrkisk bad og andet tyrkisk, det er kultur så det basker og måske netop derfor er Tyrkiet og Istanbul blandt de rejsemål som virkelig oplever en stigning i antallet af besøgende der rejser på kulturrejse.

Basaren Kapali Carsi

Skulle det måske være et flyvende tæppe? Tæpper i vilde mængder og alt muligt andet kan man få i Istanbuls mægtige Kapali Carsi (overdækkede basar), en miniby, der breder sig over 65 gader og 20 ha og rummer omkring 4000 butikker, bittesmå caféer og restauranter – hele herligheden omgivet af en mur og med adgang gennem 11 forskellige porte. Den blev oprindelig opført af Mehmed 2. Fatih (“Eroberen”) i 1450’erne, men er blevet væsentligt ombygget gennem århundrederne på grund af brande, dog er dens originale stil med buegange og fliseklædte springvand blevet bibeholdt. Det er et af de største (og ældste) indkøbscentre i verden, og det byder på et utal af muligheder for at købe lokale souvenirer og tingeltangel: tæpper, smykker, ikoner, lædervarer, servantekander, merskumspiber, keramik, bronzegenstande og kobberting. Istanbuls indbyggere kommer her stadig indimellem for at købe et par meter klæde eller et guldarmbånd til en særlig lejlighed, og som det ofte er tilfældet, er sidegaderne de mest autentiske med mindelser om de gode, gamle dage. Den overdækkede Bazar finder du på Yeniceriler Caddesi og Fuatpasa Caddesi. Basaren holder åben mandag til lørdag.

Tyrkisk bad

Når man har handlet færdig og trænger til at komme til hægterne, er et traditionelt tyrkisk bad lige sagen. Der er stadig over ét hundrede at vælge imellem, men det bedste sted at hvile ørerne efter en lang, støvet og støjende dag med købslagning er Cagaloglu på Yerebatan Caddesi. Ca alo lu var en gave til byen i 1741 fra sultan Mahmud 1., og man mener ,at både kong Edward 8., kejser Wilhelm 2., Franz Liszt og Florence Nightingale har besøgt dens storslåede, kuppeldækkede dampbaderum i skinnende hvid marmor – Tony Curtis har uden tvivl gjort det. Offentlige badeanstalter blev oprindelig anlagt af romerne, der gav denne tradition videre til byzantinerne og fra dem igen til tyrkerne. Badeanstalter var en service for befolkningen på grund af vandmangel og forenede på fremragende vis Koranens bud om renlighed og glæden ved at lade kroppen forkæle i smukke omgivelser. Skønt de fleste tyrkiske boliger i dag (især i byerne) har indlagt vand, tjener badeanstalterne stadig et socialt formål. Cagaloglu Haman ligger på Yerebatan Caddesi ved Babiali Caddesi nær Cagaloglu-pladsen lige i nærheden af Hagia Sofia.

For resten blev en mand, der blev opdaget i kvindernes badeafdeling, førhen straffet med døden, i vore dage slipper man med livet i behold, men i dag ligger mænds og kvinders badeafdelinger i hver deres bygning med interiører, der ikke har ændret sig meget siden Osmannerrigets tid.

Kulturrejser til Istanbul

Har du aldrig været på kulturrejse til Istanbul, så sæt byen på listen over rejsemål du må besøge. Istanbul er en fantastisk by og rummer kultur oplevelser nok til mange rejser. Læs meget mere om kulturrejser til Istanbul og andre rejsemål i Tyrkiet i andre indlæg her på bloggen.

Kultur i Thailand

Thailand er et helt unikt sted, og de kridhvide smukke strande, det skønne klima og det fantastiske thaikøkken fås ikke meget bedre andre steder. Men Thailand er også andet og mere end blot hvide sandstrande, sol og varme. Landet har en spændende historie og kultur, og på en kulturferie i Thailand er der rige muligheder for at få fyldt nogle gode oplevelser på kulturkontoen.

Buddhisme og templer

Buddhismen fylder meget i Thailand og i thailændernes hverdag, men på en afslappet måde. Overalt ser man små og store buddhistiske templer og liggende, stående og siddende Buddhafigurer. Munkene i deres iøjnefaldende orange dragter og glatbarberede hoveder færdes overalt i Thailand, og munkene er meget respekteret i befolkningen.

Bangkok

Hovedstaden Bangkok er et must på listen over steder, der skal besøges på en kulturferie i Thailand. Det kongelige tempel Wat Phra Keo & Grand Palace med den smaragdgrønne Buddha er bestemt et besøg værd. Det samme er Wat Pho-templet med den 45 meter lange liggende Buddha. I alt er der omkring 400 templer alene i Bangkok, så der er nok at se på. Nationalmuseet giver et godt indblik i thailandsk kunst og kultur. Og en tur på det berømte flydende marked i Bangkok bør der også være tid til. Men det er bestemt ikke blot Bangkok, der byder på oplevelser.

Det nordlige Thailand

Ude i landet venter rismarker, regnskove, templer, bjerge, landsbyer, plantager og strande. Overalt i landet er der rige muligheder for at se og opleve thailandsk kultur. Så en kulturferie i Thailand handler også om at vælge til og fra, for der er så meget at se. Thailands anden største by Chiang Mai er den vigtigste by i Nordthailand og bestemt et besøg værd. Chiang Mai ligger tæt på Thailands højeste bjerg Doi Inthanon på 2565 meter, og der er gode muligheder for at arrangere besøg til nogle af de bjergstammer, der bor i det nordlige Thailand. Elefantridning og elefantshows er også populære. Og derudover er der selvfølgelig masser af spændende templer at besøge. Et besøg i opiumsregionen Den Gyldne Trekant i det nordligste Thailand kan også anbefales. På vejen fra Bangkok til det nordlige Thailand bør man stoppe i Kanchanaburi for at opleve River Kwai og Dødens Jernbane.

Ayuthaya, Lopburi og Sukhothai

De tre gamle hovedstæder og kulturbyer Ayuthaya, Lopburi og Sukhothai er andre spændende byer, hvor de mange templer og ruiner vidner om fortidens storhedstid. I det sydlige Thailand finder man de mange strande og skønne tropeøer, som Thailand er så kendt for. Rundt omkring på øerne, blandt andet Phuket og Koh Samui, og i de små landsbyer er der også rige muligheder for gode kulturoplevelser.

Kulturrejse til Thailand

Læs meget mere om kulturrejser til Thailand her på bloggen. I vores artikler kan du finde inspiration til din ferie og læse mere om de mange kulturelle seværdigheder, landets historie, mad, natur og meget mere. Du kan også se foto fra forskellige byer og rejsemål i Thailand.

På kulturferie i Bangkok, storbyoplevelser i Thailands hovedstad

Hvis man er til kulturferie og storbyoplevelser, er det oplagt at starte eller slutte sin rejse til Thailand i Bangkok. Hovedstaden tilbyder en vrimlende og pulserende mangfoldighed af mennesker og muligheder. Byen breder sig over et kæmpe område, centreret omkring Chao Phraya-floden, der snor sig igennem gamle og nye bydele på sin vej mod Siambugten. Floden kan i sig selv være udgangspunkt for oplevelser, f.eks. via en sejltur på de tilstødende kanaler eller ”klong”, som de hedder på thailandsk.

En kulturferie i Bangkok giver mulighed for at kombinere historie, underholdning og shopping. Byen er fuld af templer eller ”Wat´er”, og der er også mange spændende museer. Kvarteret omkring Sanam Luang med det gyldne Grand Palace, der blandt andet indeholder Thailands største helligdom Wat Phra Kaeo, er et oplagt sted at starte den historiske del af ferien. Så er der heller ikke langt til Nationalmuseet, der tilbyder en omfattende indføring i Thailands historie. Blandt de mange andre museer i byen kan nævnes Jim Thompsons hus, som er en velbevaret arkitektonisk perle bygget i den traditionelle thai-stil.

Når man planlægger en kulturferie i Bangkok, er det vigtigt at definere nærmere, hvad man betegner som kultur. Byen tilbyder nemlig både traditionelle historiske og kulturelle seværdigheder og mere utraditionelle oplevelser. Blandt de mere overraskende er en cykeltur, hvor man både passerer Bangkoks befærdede og forurenede veje, og oplever parkernes og flodernes åndehuller. Der er også mulighed for at se thai-boksning eller besøge en krokodillefarm. I det hele taget er det vigtigt at have sin kritiske sans med sig, når man bevæger sig ud i Bangkok, især hvis det sker efter nattens frembrud.

Hvis man definerer shopping som en kulturel oplevelse, er der masser af muligheder i Bangkok. Byen har masser af billige markeder både på landjorden og på klong´erne. Hvis man er til lidt mere ordnede forhold kan man bevæge sig mod en af de pulserende gågader, f.eks. Khao San Road, som er centrum for busser og taxier ind og ud af byen, og også tilbyder et vrimmel af butikker og billige restauranter. Og hvis der skal shoppes igennem, kan man besøge et af Bangkoks kæmpestore indkøbscentre, f.eks. Mah Boon Krong Center eller MBK, hvor man på syv etager kan gå på jagt efter røverkøb. Endelig er der de mere traditionelle, men stadig gigantiske centre, f.eks. Siam Center og Siam Paragon, hvor priserne er nærmere de europæiske, men hvor kvaliteten til gengæld er lidt højere.

Læs mere om kulturrejser til bangkok her på bloggen, læs indlægget: Kulturrejser til Bangkok

Frankrig, historie, kultur og smukke landskaber

Frankrig er Vesteuropas største land, med en af de folkerigeste befolkninger i Europa, 27 regioner, og et landskab, der spænder over mægtige bjergkæder, slugter og klipper, over nogle af de smukkeste kyststrækninger i Europa, til de legendariske franske vinmarker og lavendelmarker. Frankrig er berømt for sin enestående gastronomi, det såkaldte la cuisine francios, der har dannet skole for mange udenlandske kokke i århundreder, og som til stadighed udgør en kilde til stor nydelse og beundring  for de rejsende i Frankrig. Og så har landet qua sin størrelse,  og fortid som global kolonimagt, en ualmindelig rig og spændende historie, som der findes mange muligheder for at opleve i Frankrig. Endelig skal man ikke glemme den franske kultur, der har frembragt nogle af de største ideer og tanker og kunstværker igennem den europæiske historie.

Frankrigs rige historie

Frankrigs tidlige historie er ligesom mange andre nuværende europæiske landes historie præget af en stor påvirkning fra andre folkestammer, der i kortere eller længere tid opholdte sig i landet. Keltere, romere, antikke grækere, vandalere, frankere og ja, sågar vores egne nordiske vikinger enten plyndrede, bosatte sig, erobrede eller besatte del af det land, som vi idag kalder Frankrig, men som jo på det tidspunkt endnu ikke var en moderne nationalstat. En vigtig og berygtet milepæl i den franske  – og også i den europæiske – historie var den franske revolution fra 1789–1799, der fulgte med ophævelsen af det absolute monarki og indførelsen af et konstitutionelt monarki i 1789 og tre år efter, i 1792, grundlæggelsen af den franske republik. Den særdeles blodige borgerkrig, der fulgte i hælene på monarkiets ophævelse, kostede flere hundrede tusinde mennesker livet i de år, den stod på, på begge sider af kampen, men republikken holdt stand og mundede i 1799 ud i Napoleons magtovertagelse og senere, i 1804, i det første franske imperium, med de legendariske Napoleonskrige, der både medførte erobring af store dele af Europa og en million døde franske soldater. En anden historisk milepæl var naturligvis landets status som kolonimagt fra begyndelsen af det syttende århundrede helt indtil 1960´erne, kun overgået i omfang af verdens største kolonimagt England.

Enestående kultur

Den franske kultur har måske mere end nogen anden europæisk kultur frembragt ideer, teorier, kunstværker, monumenter og videnskabelige værker, som har haft en dyb indflydelse på europiæsk kulturliv. Landet har over 1200 museer, hvoraf de vigtigste er administreret af den franske stat, 43,180 bygninger, der er beskyttet af den franske stat som historiske monumenter, og 37 kulturelle og historiske seværdigheder, der er erklæret verdensarv af Unesco. Landet har frembragt store filosoffer og forfattere som Michel de Montaigne, René Descartes, Blaise Pascal, Voltaire, Jean-Jacques Rousseau, Émile Zola, Honoré de Balzac, Guy de Maupassant, Marcel Proust, Paul Verlaine, Stéphane Mallarmé og Albert Camus, for bare at nævne nogle af dem. Også indenfor malerkunsten har Frankrig stået meget stærkt med kunstnere som Camille Pissarro, Édouard Manet, Auguste Renoir, Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri Matisse og mange flere.

De franske landskaber

Frankrig er i besiddelse af en topografi, som varierer næsten ligeså meget som antallet af regioner. Mod sydvest finder man nogle af de mest spektakulære bjerglandskaber i Europa, nemlig de smukke Pyrenæer, der rummer en unik flora og et sjældent dyreliv. Mod sydøst knejser Alperne med Europas højeste bjerg, Mont Blanc, på grænsen til Italien. Frankrig har også nogle af de mest navnkundige floder i Europa, såsom Seine, Loire, Garonne, og Rhone. I regioner som Provence og Bourgogne finder man lange rækker af de berømte franske vinmarker og lavendelmarker. Og så er Frankrig i besiddelse af 2000 kilometer kystlinje, som både inkluderer den atlantiske kyststrækning fra udmundingen af Loire til Gironde, den mediterranske kystlinje i den sydlige del af landet og den nordlige kystlinje fra den belgiske grænse til Calais.