Den overdækkede basar og tyrkisk bad i Istanbul

Tyrkisk basar, tyrkisk bad og andet tyrkisk, det er kultur så det basker og måske netop derfor er Tyrkiet og Istanbul blandt de rejsemål som virkelig oplever en stigning i antallet af besøgende der rejser på kulturrejse.

Basaren Kapali Carsi

Skulle det måske være et flyvende tæppe? Tæpper i vilde mængder og alt muligt andet kan man få i Istanbuls mægtige Kapali Carsi (overdækkede basar), en miniby, der breder sig over 65 gader og 20 ha og rummer omkring 4000 butikker, bittesmå caféer og restauranter – hele herligheden omgivet af en mur og med adgang gennem 11 forskellige porte. Den blev oprindelig opført af Mehmed 2. Fatih (“Eroberen”) i 1450’erne, men er blevet væsentligt ombygget gennem århundrederne på grund af brande, dog er dens originale stil med buegange og fliseklædte springvand blevet bibeholdt. Det er et af de største (og ældste) indkøbscentre i verden, og det byder på et utal af muligheder for at købe lokale souvenirer og tingeltangel: tæpper, smykker, ikoner, lædervarer, servantekander, merskumspiber, keramik, bronzegenstande og kobberting. Istanbuls indbyggere kommer her stadig indimellem for at købe et par meter klæde eller et guldarmbånd til en særlig lejlighed, og som det ofte er tilfældet, er sidegaderne de mest autentiske med mindelser om de gode, gamle dage. Den overdækkede Bazar finder du på Yeniceriler Caddesi og Fuatpasa Caddesi. Basaren holder åben mandag til lørdag.

Tyrkisk bad

Når man har handlet færdig og trænger til at komme til hægterne, er et traditionelt tyrkisk bad lige sagen. Der er stadig over ét hundrede at vælge imellem, men det bedste sted at hvile ørerne efter en lang, støvet og støjende dag med købslagning er Cagaloglu på Yerebatan Caddesi. Ca alo lu var en gave til byen i 1741 fra sultan Mahmud 1., og man mener ,at både kong Edward 8., kejser Wilhelm 2., Franz Liszt og Florence Nightingale har besøgt dens storslåede, kuppeldækkede dampbaderum i skinnende hvid marmor – Tony Curtis har uden tvivl gjort det. Offentlige badeanstalter blev oprindelig anlagt af romerne, der gav denne tradition videre til byzantinerne og fra dem igen til tyrkerne. Badeanstalter var en service for befolkningen på grund af vandmangel og forenede på fremragende vis Koranens bud om renlighed og glæden ved at lade kroppen forkæle i smukke omgivelser. Skønt de fleste tyrkiske boliger i dag (især i byerne) har indlagt vand, tjener badeanstalterne stadig et socialt formål. Cagaloglu Haman ligger på Yerebatan Caddesi ved Babiali Caddesi nær Cagaloglu-pladsen lige i nærheden af Hagia Sofia.

For resten blev en mand, der blev opdaget i kvindernes badeafdeling, førhen straffet med døden, i vore dage slipper man med livet i behold, men i dag ligger mænds og kvinders badeafdelinger i hver deres bygning med interiører, der ikke har ændret sig meget siden Osmannerrigets tid.

Kulturrejser til Istanbul

Har du aldrig været på kulturrejse til Istanbul, så sæt byen på listen over rejsemål du må besøge. Istanbul er en fantastisk by og rummer kultur oplevelser nok til mange rejser. Læs meget mere om kulturrejser til Istanbul og andre rejsemål i Tyrkiet i andre indlæg her på bloggen.