Hotel Estalagem do Vale

Hotel Estalagem do Vale er en 150 år gammel charmerende kro, der er blevet omdannet til hotel. Hotellet ligger i et af de mest idylliske steder på Madeira, tæt på byen São Vicente i Portugal og udgør en ideel base for en kulturrejse. Hovedbygningen har en farverig historie bag sig og er blandt andet blevet brugt som skole og hospital.

Hotel Estalagem do Vale - Madeira, Portugal - Kulturrejser

Idag byder Hotel Estalagem do Vale på 41 værelser, som alle er flot indrettet og alle værelserne har kabel-tv, internet, minibar, pengeskab og telefon. Skulle du have lyst kan du få serveret morgenmad på hotelværelset.

Swimmingpool Hotel Estalagem do Vale - Madeira, Portugal - Kulturrejser

Derudover kan Hotel Estalagem do Vale byde på sauna, solarium, tyrkisk bad, fitnesscenter, jacuzzi, swimmingpool, Legeplads, bibliotek, spillehal og mini golf. I hotellets restaurant kan du få serveret lækker portugisisk mad og du kan få serveret drinks i hotellets bar.

Feriebolig Quinta do Arco

Ferieboligerne Quinta do Arco ligger i landsbyen Arco de São Jorgeved nordkysten på Madeira i Portugal og er omgivet af en stor botanisk have, hvor de små “huse” du bor i ligger. Husene på Quinta do Arco er uden tvivl synonym med skønhed, fred og harmoni og det ville være synd ikke at bo der i mindst en uge.

Feriebolig Quinta do Arco - Madeira, Portugal - Kulturrejser

Hver bolig har et værelse med 2 enkeltsenge eller en dobbeltseng og der er plads til 2 ekstra gæster på sovesofaen. Skulle du have et barn med, er der også mulighed for at få en barneseng. Hver bolig har også et køkken som er fuldt udstyret med alle nødvendige husholdningsapparater.

Værelse Feriebolig Quinta do Arco - Madeira, Portugal - Kulturrejser

Hver morgen vil der blive leveret mælk, kaffe, te, marmelade, ost, æg fra fritgående høns, og frisk brød, som vil blive placeret i en pose uden for døren. Quinta do Arco kan også byde på en swimmingpool som er til fri afbenyttelse for alle.

Svimmingpool Feriebolig Quinta do Arco - Madeira, Portugal - Kulturrejser

Feriebolig Quinta Mae dos Homens

Ferieboligerne Quinta Mae dos Homens ligger en kort afstand fra centrum af Funchal på Madeira i Portugal. De familieejede ferieboliger har en vidunderlig udsigt over Funchal bugten og er omgivet af bananplantager, frugttræer, blomster og brostensbelagte stier.

Udsigt fra Feriebolig Quinta Mae dos Homens - Maderia, Portugal - Kulturejser

Alle ferieboligerne har telefon og kabel tv, samt værdiboks. Badeværelserne har badekar, bruser og toilet og hårtørrere er monteret i hvert badeværelse.

Swimmingpool Feriebolig Quinta Mae dos Homens - Madeira, Italien - Kulturrejser

Quinta Mae dos Homens har en stor swimmingpool som er til fri afbenyttelse og er omgivet af en terrasse med parasoller og liggestole hvor du kan tage en slapper. Overfor pool området finder du et “klubhus”, som består af en stue, et lille bibliotek, kabel-tv, internetforbindelse og WIFI, samt en terrasse med fabelagtig udsigt over bugten.

Værelse Feriebolig Quinta Mae dos Homens - Madeira, Portugal - Kulturrejser

Hotel Quinta do Furao

Hotel Quinta do Furao er beliggende i Santana på Madeira, Portugal og har en betagende udsigt over den nordøstlige kyst og Madeiras højeste bjerge. Hotellet ligger på en 5 hektar stor ejendom der er beplantet med vinstokke og uberørt natur. Hotellet harmonerer godt med det afslappende landskab og er en ideel base for en kulturrejse til Madeira.

Hotel Quinta do Furao - Madeira, Portugal - Kulturrejser

Hotellet er udstyret med 45 værelser – 39 dobbeltværelser, 4 juniorsuiter og 2 villaer som alle er komfortabelt indrettede. Hotel Quinta do Furao byder også på en indendørs og udensdørs swimmingpool, sauna, fitnessrum og læsesal som er til fri afbenyttelse.

Terrasse på Hotel Quinta do Furao - Madeira, Italien - Kulturrejser

Hotellets restaurant har været åben siden 1993 og byder på træforet loft og 2 enorme pejse som er med til at give dig en romantisk middag. Maden i restauranten er en blanding af traditionele retter fra Madeira og internationalle retter. Derudover har hotellet to barer og en vinkælder, hvor forskellige typer af vin fra Madira kan smages og købes.

Restaurant på Hotel Quinta do Furao - Madeira, Italien - Kulturrejser

Madeiras historiske museum

Madeiras historiske museum i Funchal er absolut et besøg værd på en kulturrejse, hvis du vil dykke ned i Madeiras spændende historie. På Madeiras historiske museum kan du få oplysninger om Madeiras historie og udvikling helt op til i dag.

Du finder Madeiras historiske museum i den gamle by i Funchal – nærmere bestemt i området Largo Almirante Reise, lige over for svævebanen Monte Cable Car Station.

Rejs tilbage i tiden på Madeiras historiske museum

Dette opsigtsvækkende museum giver de besøgende mulighed for at gå tilbage i tiden på en sandfærdig rejse og forsøger så let som muligt og i kronologisk rækkefølge at beskrive øgruppens store historiske begivenheder, lige fra de første vulkanske udbrud for 14 millioner af år siden og til den første flyver landede på Madeira.

Den permanente udstilling på Madeiras historiske museum

Den permanente udstilling omfatter disse temaer: Vulkansk oprindelse, opdagelsesrejsendes sagnhistorier, kaos og handel, øens strategi, det blomstrende Madeira, postvæsenets epoke og udforskningen af Madeira. Man bliver præsenteret for en utrolig fascinerende rejse gennem tiderne, nogle områder af udstillingen omhandler hele århundreder, medens andre kun fremviser i detaljer en specifik begivenhed.

Som en ekstra attraktion og for at supplere den permanente udstillings historiske indhold, har man også inddraget en serie af nutidige begivenheder med lokale og internationale kunstnere, ligesom man har inviteret regionale kunstnere til at fremvise sine værker.

For i ro og mag at runde besøget af i Madeiras historiske center tilbydes der også flere udendørs attraktioner, som f.eks. en udsigtsterrasse udstyret med kikkerter som gør det muligt at få en fortrinlig udsigt over den gamle by, en attraktiv udsmykket tema-café og en souvenirbutik med specielle Madeira relaterede artikler til at tage med hjem. Det er dog som alle andre steder, hvor der er mange turister, lidt en “fælde” at handle i souvenirbutikken, men sådan er det jo overalt, også på Madeira.

Madeiras levadaer

Madeira gennemkrydses af et 2.500 kilometers forgrenet netværk af vandingskanaler, kaldet ”levadaer”. Med tiden er disse vandingskanaler, der ledsages af vandrestier, kaldet ”passeios”, blevet én af Madeiras mest populære og kendte attraktioner, og tiltrækker hvert år tusinder af besøgende, der snører vandreskoene for at gå på ”Levada-vandring”.

Levadaerne er dog ikke blot til glæde for de besøgende, kanalerne har en vigtig rolle i at lede vandet fra de regnfulde bjergområder i nord ned til øens blomstrende parker, vinmarker og opdyrkede terrasser i syd, der mangler vand på grund af det varme og soltørre klima.

Madeiras levadaer – bygget af slaver

Madeiras levadaer blev oprindeligt hugget ud af bjergene af mauriske slaver for flere hundrede år siden, men de fleste af de levadaer, man kan se i dag, blev skabt i begyndelsen af 1900-tallet. Den sidst opførte levada, Levada dos Tornos, blev taget i brug i 1966 og er 106 kilometer lang.

Gennem historien har levadaerne haft flere slags funktioner: De har udgjort et sindrigt kunstvandingssystem, men har også bragt vand til den vandkraft, der drev øens sukkerfabrikker, og først i de sidste 60 år har landevejene erstattet levadaerne som øens vigtigste transportmiddel. I dag forsyner levadaerne ikke bare den sydlige del af øen med vand, men også hele øen med hydro-elektrisk energi, idet de driver turbinerne i øens kraftværker.

Levadaerne har også haft historisk betydning for Madeira på anden måde, idet de blev en så vigtig del af koloniseringen af øen, at de blev underlagt offentlig administration. Love, der skulle sikre en retfærdig fordeling af vandet, blev dikteret af øens guvernører, der sågar ansatte folk til at patruljere levadaerne og sikre sig at de udstedte love blev fulgt til bogstav. Siden blev levadaerne privatiseret, med katastrofale konsekvenser til følge for mange bønder (der blev afpresset af skrupelløse spekulanter), inden de efter anden verdenskrig atter overgik til regeringskontrol, og gennemgik en betydelig modernisering.

Levadaer på Madeira – måske verdens bedste vandrestier

I dag bliver levadaerne på Madeira vedligeholdt af professionelle ”levadeiros”, der afpatruljerer en kanalstrækning og udfører reparationer på kanalerne, når de bliver stoppet til af nedfaldne blade, eller når jordskred afbryder vandstrømmen og ødelægger kanalen. Dette arbejde er særligt vigtigt i højsommeren, når enhver forsinkelse af vandforsyningen kan have afgørende betydning for høsten af visse afgrøder.

Madeira levadaLevadaerne er for det meste tydeligt afmærkede, og skråner som regel moderat opad, og benyttes af både lokale og turister i alle aldre til vandreture, der kan nyde stilheden og øens spektakulære natur.

Levada do Caldeirão Verde og Levada do Caldeirão do Inferno er blandt nogle af mest populære levadaer blandt de besøgende, men er ikke de letteste at forcere. Levada do Canical, der går fra Marocos til Canical Tunnel, er knap så kendt, men meget lettere at forcere. Den kaldes ofte mimosa-levadaen, idet vandrestien er flankeret af mimose-træer.  Men ellers handler det om at gå i gang med de passeios, som tiltaler dig mest, alt efter dine interesser og helbred (nogle af ruterne kan godt være fysisk krævende). Du kan berolige dig selv med, at hvor end du vandrer hen, vil du være omgivet af Madeiras enestående natur. Og med de 2500 kilometers forgrenede netværk af levadaer og ”passeios” er der nok at vælge imellem til at få rørt benene på en kulturferie på Madeira.

Læs mere om vandreferie på Madeira i indlægget: Levadaer på Madeira

Madeira-vinen – mellem tradition og fornyelse

Er du på Madeira, bør du smage på den berømte Madeira-vin. Ikke bare fordi den smager godt, men fordi den er en vigtig del af øens kulturhistorie. Ligesom man ikke kan forlade det sydlige Spanien uden at have smagt lufttørret jamón ibérico, chorrizo eller sherry fra Jeréz, eller Italien uden at have smagt parma-skinken, grappa-vin og espresso-kaffe, så kan man ikke have været på kulturrejse på Madeira uden at have smagt Madeira-vinen!
 

Madeira-vinen – en velsmagende del af Madeiras historie

Madeira-vinen har ofte været mere kendt end selve øen Madeira. Helt tilbage på Shakespeares tid kendte man til vinen, som Shakespeare bragte referencer til i sit skuespil Henrik 4. Nu om dage er Madeira-vinen kendt over hele verden som en speciel og udsøgt hedvin, med en fyldig og sød smag, som vidner om alle de mange soltimer dens druer har opsamlet, inden den blev brygget.

Da Madeira blev koloniseret i begyndelsen af 1400-tallet, plantede nybyggerne de vinstokke, som senere gav råstoffet til Madeira-vinen. Vinstokkene var skud fra den berømte malvesia-drue på Kreta – og herefter gik det hurtigt: Allerede 50 år efter, at disse vinstokke var kommet til øen, var Madeira-vinen blevet til en særdeles populær drikkelse blandt visse europæiske aristokratier, ikke mindst det engelske, der på grund af sin søfart, sine handelsruter og sine kolonier havde tætte kontakter til øen. 

I 1700-tallet gjorde man ved en tilfældighed en opdagelse, som fik stor betydning for Madeira-vinen. Efter sigende var det en almindelig matros, som havde æren for den epokegørende opdagelse, da han havde hyre på et skib fra Funchal til Hong Kong. Ombord på skibet var en række vinfade med Madeira-vin. Af endnu uopklarede grunde blev vinen ikke accepteret i Hong Kong og kort inden skibet vendte tilbage til Funchals havn, beordrede skipperen fadene med vinen kastet overbord. Da den pågældende matros fandt, at det ville være spild at kaste vinen ud, åbnede han et fad med vine og smagte på den – hvorved han fandt ud af, at vinen nu smagte meget bedre end før!

Siden er der opstået mange teorier om, hvad det var ved denne rejse der frembragte den nye smag: Var det selve rejsen over ækvator? Var det forskellene mellem dag- og nattetemperaturer? Var det havvandet, der var trængt ind i fadene? Eller var det skibets bevægelser, der havde fremkaldt den nye Madeira-vin? Endnu i dag er der intet klart svar på disse spørgsmål, men måske var det en kombination af disse faktorer.

I året 1800 førte endnu en tilfældig opdagelse til en forbedring af vinen. Det skete, da Napoleons bror Joseph besatte hele den Iberiske Halvø for at blokere englænderne søvejen til Madeira og dermed ødelægge en del af englændernes voksende handel. På grund af denne blokade blev vinlagrene i Funchal hurtigt fyldt op, og i frygt for at miste de dyrebare dråber af den rige vin, begyndte vinhandlerne at eksperimentere med forskellige måder at forlænge vinens holdbarhed på. Èn af metoderne var at tilsætte vinen alkohol – en metode, der viste sig at have yderst gunstige resultater. 

Det held, man havde opnået med denne forbedring blev imidlertid ødelagt mellem 1872 og 1873, da en vinpest, der stammede fra Amerika, ødelagde alle vinplanter på øen. Kun ved at lave hybrider mellem forskellige vilde, amerikanske og europæiske sorter overlevede de maderianske vinproducenter vinpesten – men med en faldende kvalitet som følge, der har forfulgt vinen siden.
 

Madeira-vinen – med danske aner?

Madeira-vinen har også en dansk reference. En dansk vandrehistorie fortæller nemlig, at danske sømænd tog stiklinger med hjem fra Madeira og plantede dem på Holmen i København. Efter at vinpesten havde ødelagt store dele af vinstokkene på Madeira, tog de stiklinger med tilbage til øen. Denne del af historien skulle være rigtig nok. Men at disse stiklinger, der skulle være blevet sendt fra Botanisk Have i København, førte til andet end spisedruer, er til gengæld mere end tvivlsomt.  

Nu om dage er Madeira-vinen genstand for en raffineret fremstillingsproces, som blandt andet involverer en opvarmningsproces, der karamelliserer vinen og en modningsproces i tønder af amerikansk og polsk egetræ. Hele fremstillingsprocessen bliver systematisk overvåget af Instituto do Vinho da Madeira, den statslige vininstitution, der blev oprettet i 1979, og som følger fremstillingsprocessen fra udplantningen af vinstokkene til proppen i flasken er sat i.
 

Gastronomi på Madeira

Tager du på en kulturrejse til Madeira, venter dig der en ekstraordinære ferie med storslåede landskaber, mildt klima, fredfyldte steder, kulørte folklore og sidst men ikke mindst en forførende gastronomi.

Den lokale mad er hovedsageligt baseret på en bondetradition, og ærligt talt – jo nærmere man kan komme på de traditionelle metoder med hensyn til tilberedning af maden, jo bedre smag får man.

Forretter på Madeira

Selv om forretterne ikke er særlig højt prioriteret på den ”lokale” menu, finder du øverst på samtlige menukort på Madeira en varm ”bolo do caco” med hvidløgssmør og persille, et typisk hvidt stykke brød, som man vil finde på de offentlige markeder og ”feasts”. Grillet ”limpets” er meget populær blandt de lokale som forret og serveres med meget hvidløg og en skive citron, som presses over forretten. Denne specialitet serveres på en varm pande direkte fra grillen.

Er du mere til suppe, skulle du absolut prøve den vidunderlige ”sopa de tomate e cebola” (tomat og løgsuppe) med et pocheret æg på toppen. En ret som også er meget populær blandt de lokale på Madeira er ”acorda”, en brødsuppe lavet af store skiver hvidløg, pocheret æg, salt og olivenolie, alt sammen kogt med varmt vand. Duften er pragtfuld og det er en rigtig ”mavevarmer” på vinterdage.

Stort udvalg af kødretter på Madeira

Kødelskere vil finde et stort udvalg af kødretter, hvor højdepunktet er den traditionelle ”espetada”, ”carne de vinho e alhos”, ”picado” og andre skønne grill-kødretter (hovedsageligt kylling, svinekoteletter og bøffer). ”Espetadaen” laves af store ”lunser” kød krydret med hvidløg og salt, grillet på laurbærbladespid. En ret som altid er populær er ”carne vinho e alhos”. Denne ret består af små stykker svinekød, som har ligget i marinade i mindst én dag i blanding af hvidløg, vineddike og laurbærblade, før det koges i den samme sauce.

Sidst men ikke mindst må vi ikke glemme at nævne den populære ”picado”, som findes i forskellige størrelser afhængig af det antal personer, der har bestilt denne ret. ”Picado” består af små stykker bøfkød med hvidløg tilberedt på en pande, nogle gange med rød peber, som herefter serveres i ét stort fad omringet af pommes friter. Alle spiser af samme tallerken med en gaffel eller et træspyd; en god ret at tilberede uden for meget arbejde for familie eller venner.

”Milho frito” – fantastisk friturestegte terninger af majsmel – er et populært tilbehør til hovedretten. Grøntsagerne, som man finder på de lokale menukort, er for det meste grøntsager, dyrket på traditionel vis på Madeira. Som f.eks. gulerødder, grønne bønner, ”abobrinha” (en slags græskar), ”pimpinela” og ærter, som ofte tilberedes på en meget enkel måde. Salater er ikke altid en del af den daglige kost for øboerne, og hvis de spiser salat, består den ofte af salatblade, tomater, revet gulerødder og masser af løg i skiver.

Fisk på menuen på Madeira

På grund af de lange fisketraditioner på Madeira, spiller fisk en vigtig rolle i den daglige menu hos lokalbefolkningen. Tun, ”espada” (sort sværdfisk), ”bacalhau” (torsk), ”gaiado” (en egnsret behandlet som torsk), og ”potas” (lig med en stor blæksprutte) findes i mange hovedretter. Normalt bliver tunen først marineret i olivenolie, hvidløg, salt og oregano før den steges, og den serveres som regel med kogt majsmel. Denne form for tilberedning af majsmel bliver meget ofte tilberedt som tilbehør til ”espada” stegt med løg. En ting som man skal prøvespise er ”espada” med banan, som er en meget vellykket kombination af en blød hvid fisk med en stærk tropisk smag. Men prøv også andre velsmagende ”espada” tilberedninger, da der findes et utal af muligheder.

Torsk tilberedes på mange forskellige måder. Lige fra den fantastiske ”bacalhau com natas” (torsk med skivede kartofler og fløde) til ”bacalhau à Braz”, ”bacalhau à Gomes de Sá’ eller blot ganske almindelig grillet torsk.

Når du har tilbragt nogle få dage på øen, vil du hurtigt opdage, at befolkningen på Madeira også har en sød tand! Overalt på øen, på alle cafeer, snack bars og restauranter, finder du et stort udvalg af kager, slik og desserter. Listen er lang, men mest populær blandt de lokale er nok ”the queijadas”, en lille kage lavet af hytteost (”requeijao”), æg og sukker. Andre utroligt populære retter er ”the bolo de mel” (honningkage) og honning småkager. ”Bolo de mel”, Madeiras ældste dessert, går tilbage til tiden, hvor øen var en vigtig sukkerproducent og bliver normalt spist op til jul. Den bedste specialitet blandt egn-desserterne er en passionfrugt-dessert samt al slags frisk frugt, som ofte serveres i skønne frugtsalater mange steder.

Drikkevarer på Madeira

Drinks har ligeledes sin egen plads på Madeiras liste over specialiteter. Ud over den verdenskendte Madeira-vin, producerer de lokale deres egen vin fra forskellige druer – den såkaldte ”vinho seco” (tør vin). En drink som meget ofte serveres på barer beliggende i Camara de Lobos og området rundt omkring er ”nikita”, en frisk sød drink lavet af øl, is og små stykker ananas. Der findes også en ikke-alkohol version med letøl. Men hvad man kan finde overalt på øen (og vi mener overalt) er den traditionelle ”poncha”, som kan indtages kold eller varm. Såfremt du kan lide den og du har lyst til at introducere den for dine venner, når du kommer hjem, så er opskriften således:
Tag en god portion af ”aguardente” (en hvid alkohol lavet af destilleret sukkerrør) og bland den med ”mel de cana” (sukkerrør-honning) og frisk citronjuice (tilføj lidt orangejuice hvis du ønsker det), rør godt i det og skyl den ned på én gang.

Hotel Quinta Mirabela

Hotel Quinta Mirabela’s oprindelige bygning kan dateres tilbage til 1888 og er blevet omdannet til et lille luksuriøst hotel, beliggende nær Funchal i Portugal. Hotellet tilbyder stor komfort og alle moderne bekvemligheder. Hotellets beliggenhed gør det til en ideel base for en kulturrejse til Madeira.

Hotel Quinta Mirabela - Madeira, Portugal - Kulturrejser

Hotel Quinta Mirabela har 24 værelser, herunder juniorsuiter, der alle vender mod syd og har en skøn udsigt over bugten i Funchal. Værelserne er udstyret med marmor belagte badeværelser med badekar / brusebad, håndvask og toilet. Derudover er der hårtørrer, aircondition, minibar, telefon, kabel tv og internetforbindelse.

Værelse på Hotel Quinta Mirabela - Madeira, Portugal - Kulturrejser

Hotellet har også en elegant restaurant der byder på lækre retter fra Madeira, samt internationale retter og skulle du have brug for at slappe af, kan Hotel Quinta Mirabela byde på en swimmingpool, sauna, jacuzzi og tyrkisk bad.

Swimmingpool på Hotel Quinta Mirabela - Madeira, Portugal - Kulturrejser

Aparthotel Atlantida, ferielejligheder i Funchal på Madeira

I et roligt, men centralt kvarter i Funchal centrum, ligger det elegante og moderne Aparthotel Atlântida**** der tilbyder komfortable ferielejligheder til parret eller den store familie. Atlantida er for dig som på en kulturrejse til Madeira gerne vil have muligheden for at bo midt mellem alle byens tilbud og samtidig følge dig hjemme. 

Her har du også muligheden for selv at afprøve og kokkerere de lokale specialiteter, for du har det store marked med alt inden for friske grøntsager, fisk og frugt med mere indenfor kort gåafstand.

Aparthotel Atlantida, en fantastisk beliggenhed i Funchal

Atlantida har en helt enestående beliggenhed i hjertet af Funchal. Et stenkast fra byens dejlige have med eksotiske tropiske planter og blomster, der står i fuldt flor hele året rundt, og så er der tilmed et nybygget Dolce Vita Shopping Center lige rundt om hjørnet.

Samtidig finder du i området mange butikker, barer, caféer og restauranter, der vil tilfredsstille den mest kræsne gourmets smag. Alt dette findes nærmest lige ude for døren. Kun et par minutters spadseretur fra Atlantida, er du ved marinaen, og her kan du nyde en gåtur langs promenaden og skue ud over Atlanterhavet.

Aparthotellet har store bekvemmelige og elegant dekorerede lejligheder, og de er meget smagsfuldt og individuelt indrettede. Alle lejligheder er fuldt udstyrede med egne køkkenfaciliteter med køleskab, mikroovn, ovn, opvaskemaskine og alt, hvad du har brug for at tilberede dine måltider.