Gastronomi på Madeira

Tager du på en kulturrejse til Madeira, venter dig der en ekstraordinære ferie med storslåede landskaber, mildt klima, fredfyldte steder, kulørte folklore og sidst men ikke mindst en forførende gastronomi.

Den lokale mad er hovedsageligt baseret på en bondetradition, og ærligt talt – jo nærmere man kan komme på de traditionelle metoder med hensyn til tilberedning af maden, jo bedre smag får man.

Forretter på Madeira

Selv om forretterne ikke er særlig højt prioriteret på den ”lokale” menu, finder du øverst på samtlige menukort på Madeira en varm ”bolo do caco” med hvidløgssmør og persille, et typisk hvidt stykke brød, som man vil finde på de offentlige markeder og ”feasts”. Grillet ”limpets” er meget populær blandt de lokale som forret og serveres med meget hvidløg og en skive citron, som presses over forretten. Denne specialitet serveres på en varm pande direkte fra grillen.

Er du mere til suppe, skulle du absolut prøve den vidunderlige ”sopa de tomate e cebola” (tomat og løgsuppe) med et pocheret æg på toppen. En ret som også er meget populær blandt de lokale på Madeira er ”acorda”, en brødsuppe lavet af store skiver hvidløg, pocheret æg, salt og olivenolie, alt sammen kogt med varmt vand. Duften er pragtfuld og det er en rigtig ”mavevarmer” på vinterdage.

Stort udvalg af kødretter på Madeira

Kødelskere vil finde et stort udvalg af kødretter, hvor højdepunktet er den traditionelle ”espetada”, ”carne de vinho e alhos”, ”picado” og andre skønne grill-kødretter (hovedsageligt kylling, svinekoteletter og bøffer). ”Espetadaen” laves af store ”lunser” kød krydret med hvidløg og salt, grillet på laurbærbladespid. En ret som altid er populær er ”carne vinho e alhos”. Denne ret består af små stykker svinekød, som har ligget i marinade i mindst én dag i blanding af hvidløg, vineddike og laurbærblade, før det koges i den samme sauce.

Sidst men ikke mindst må vi ikke glemme at nævne den populære ”picado”, som findes i forskellige størrelser afhængig af det antal personer, der har bestilt denne ret. ”Picado” består af små stykker bøfkød med hvidløg tilberedt på en pande, nogle gange med rød peber, som herefter serveres i ét stort fad omringet af pommes friter. Alle spiser af samme tallerken med en gaffel eller et træspyd; en god ret at tilberede uden for meget arbejde for familie eller venner.

”Milho frito” – fantastisk friturestegte terninger af majsmel – er et populært tilbehør til hovedretten. Grøntsagerne, som man finder på de lokale menukort, er for det meste grøntsager, dyrket på traditionel vis på Madeira. Som f.eks. gulerødder, grønne bønner, ”abobrinha” (en slags græskar), ”pimpinela” og ærter, som ofte tilberedes på en meget enkel måde. Salater er ikke altid en del af den daglige kost for øboerne, og hvis de spiser salat, består den ofte af salatblade, tomater, revet gulerødder og masser af løg i skiver.

Fisk på menuen på Madeira

På grund af de lange fisketraditioner på Madeira, spiller fisk en vigtig rolle i den daglige menu hos lokalbefolkningen. Tun, ”espada” (sort sværdfisk), ”bacalhau” (torsk), ”gaiado” (en egnsret behandlet som torsk), og ”potas” (lig med en stor blæksprutte) findes i mange hovedretter. Normalt bliver tunen først marineret i olivenolie, hvidløg, salt og oregano før den steges, og den serveres som regel med kogt majsmel. Denne form for tilberedning af majsmel bliver meget ofte tilberedt som tilbehør til ”espada” stegt med løg. En ting som man skal prøvespise er ”espada” med banan, som er en meget vellykket kombination af en blød hvid fisk med en stærk tropisk smag. Men prøv også andre velsmagende ”espada” tilberedninger, da der findes et utal af muligheder.

Torsk tilberedes på mange forskellige måder. Lige fra den fantastiske ”bacalhau com natas” (torsk med skivede kartofler og fløde) til ”bacalhau à Braz”, ”bacalhau à Gomes de Sá’ eller blot ganske almindelig grillet torsk.

Når du har tilbragt nogle få dage på øen, vil du hurtigt opdage, at befolkningen på Madeira også har en sød tand! Overalt på øen, på alle cafeer, snack bars og restauranter, finder du et stort udvalg af kager, slik og desserter. Listen er lang, men mest populær blandt de lokale er nok ”the queijadas”, en lille kage lavet af hytteost (”requeijao”), æg og sukker. Andre utroligt populære retter er ”the bolo de mel” (honningkage) og honning småkager. ”Bolo de mel”, Madeiras ældste dessert, går tilbage til tiden, hvor øen var en vigtig sukkerproducent og bliver normalt spist op til jul. Den bedste specialitet blandt egn-desserterne er en passionfrugt-dessert samt al slags frisk frugt, som ofte serveres i skønne frugtsalater mange steder.

Drikkevarer på Madeira

Drinks har ligeledes sin egen plads på Madeiras liste over specialiteter. Ud over den verdenskendte Madeira-vin, producerer de lokale deres egen vin fra forskellige druer – den såkaldte ”vinho seco” (tør vin). En drink som meget ofte serveres på barer beliggende i Camara de Lobos og området rundt omkring er ”nikita”, en frisk sød drink lavet af øl, is og små stykker ananas. Der findes også en ikke-alkohol version med letøl. Men hvad man kan finde overalt på øen (og vi mener overalt) er den traditionelle ”poncha”, som kan indtages kold eller varm. Såfremt du kan lide den og du har lyst til at introducere den for dine venner, når du kommer hjem, så er opskriften således:
Tag en god portion af ”aguardente” (en hvid alkohol lavet af destilleret sukkerrør) og bland den med ”mel de cana” (sukkerrør-honning) og frisk citronjuice (tilføj lidt orangejuice hvis du ønsker det), rør godt i det og skyl den ned på én gang.