Donaubuen, smuk natur og historiske byer

Nord for, hvor Donau deler Buda fra Pest, slynger denne brede flod (som ungarerne kalder Duna) sig gennem en snæver dal, som mange anser for at være den kønneste strækning på dens samlede løb på 3000 km fra Schwarzwald til Sortehavet. Dette er den berømte Donaubue (Duna Kanyar), kendt for sine historiske byer og sin naturskønhed og en klassisk endagstur med båd, bil eller tog for såvel bytrætte udlændinge som ungarerne selv. Den mest populære af flodbyerne (og plaget af vældige turiststrømme og kommercialisme i højsæsonen) er Szentendre, anlagt i middelalderen af serbere på flugt fra den osmanniske invasion mod syd, og som siden 1920’erne har været en charmerende kunstnerkoloni. Den tæller stadig over en halv snes ortodokse kirker indenfor sine grænser og derudover et overraskende antal kunstgallerier og museer, hvoraf det mest betydende er et stadigt voksende museum, helliget den ungarske keramiker Margit Kovác’ værker. Også besøgende, der blot er interesserede i at købe kunsthåndværk, nyde livet på caféerne og slentre rundt i de små sidegader, der er kranset af gule, orange og grønne huse, vil få en stor oplevelse.

Lidt længere mod nord ligger Esztergom, regeringssæde for de magyariske konger i 11- og 1200-tallet. Som centrum for den katolske kirke i Ungarn er den landets helligste by, der domineres af Ungarns største katedral, bygget i midten af 1800-tallet.

Der er bådfart fra Budapest fra midten af april til midten af oktober. Szentendre ligger ca. 20 kilometer nord for Budapest og sejlturen tager en god times tid. Esztergom finder du godt 60 kilometer nordvest for Budapest, og det tager omkring 4 timer med båd at nå frem til Esztergom fra Budapest. I øvrigt er det meget populært at tage på kulturrejse på flodkrydstogt og dem er der mange af på Dounau og flere af dem starter i Budapest. Læs meget mere om kulturrejser til Budapet her på bloggen, du finder også indlæg om flodkrydstogter i Ungarn og andre lande.