Tre historiske hoteller i Venedig

Hoteller i Venedig er dyrt, men det er også en oplevelse at bo i byen og mærke den hyggelige stemning efter kl. 16 når alle endags turisterne har forladt Venedig. Der findes et hav af hoteller i Venedig og mange betaler man efter min mening alt for meget for i forhold til kvalitet, derfor er det en god ide at gører sit hjememarbejde ordentlig når du skal vælge et hotel i Venedig til en kulturrejse til byen. Nedenstående hoteller er ikke de hoteller jeg normalt vil anbefale i Venedig, men jeg skriver en ganske kort omtale da disse hoteller har haft en historisk betydning. Du kan læse om andre hoteller i Venedig og på flere andre spændende rejsemål i Italien i indlæg her på bloggen om kulturrejser, priser kan du desuden se i hotel oversigten.

Hotel Danieli

Hotel Danieli, der betragtes som et af verdens historisk rigeste hoteller, har til huse i en tidligere doges 1300-talsbolig ud til en kanal. Dens lukkede gård er i dag hotellets flotte foyer med dens indbydende Bar Dandolo. Det er et spændende opholdssted for såvel hotelgæster som nysgerrige besøgende – de førstnævnte trækker sig med glæde tilbage til de prægtige suiter med udsyn til Canal Grande. (Et tip: Værelser uden udsigt til kanalen er ikke den høje pris værd). Hotel Danieli ligger på Riva degli schiavoni, Castello i Venedig.

Hotel Flora

Selv inden man er gået ind ad glasdørene til dette hyggelige, stemningsfulde hotel, kan man se den frodige gårdhave, der har givet det dets navn. Når det er varmt i vejret, tilbringer gæsterne det meste af deres tid i denne lille grønne oase, hvor man kan spise morgenmad, drikke te eller nyde en aperitivo i fredfyldte omgivelser blandt yppige slyngplanter og smukke blomster. De bedste værelser har udsyn til dette dejlige haveanlæg, men den allerbedste udsigt har man fra hjørneværelset på øverste etage, hvorfra man kan se det, der efter sigende skulle være det palazzo, hvor Desdemona fra Shakespeares tragedie Othello levede. Er Venedig ikke bare romantisk? Hotel Flora finder du på adressen Calle Larga XXII Marzo, San Marco, i venedig

Hotel Ai Do Mori

Hotel Ai Do Mori ligger på en femstjernet adresse og kendes ved at værelser på øverste etage er på tæt hold af de løgformede byzantinske kupler på Markuskirken. Hotellets hovedattraktion er Kunstnerværelset på øverste etage, hvis private terrasse ligger så tæt på bronze-maurene i Markuspladsens kampanile, at man næsten kan række dem en hjælpende hånd med timeslagene. Man skal dog være sikker på, at knæene kan klare alle trapperne: Hotellet har ikke elevator. Hotel Ai Do Mori ligger på adressen Calle Larga San Marco, San Marco.

Lidt om mad og drikke i Venedig

Ligesom det er dyrt at bo på hotel i Venedig, glæder det samme restauranterne i byen, og specielt hvis du vælge at spise på de kendte restauranter på din kulturrejse til Venedig. Her følger en ganske kort beskrivelse på nogle af de kendte steder i venedig hvor du kan få mad og ikke mindst drikke. Som i alle andre turistbyer så er det dog altid klogt at se hvor de lokale går ud og spiser, her er det ofte bedst og billigst!

Caférne på Markuspladsen

I årets kolde måneder er Caffè Florian med sit interiør fra 1700-tallet nok den bedste af caféerne ved den storslåede Markusplads at besøge. Men når det bliver varmt i vejret, og bordene flyttes udenfor, og alle orchestrine spiller deres tidløse musik til langt ud på natten, er alle udendørscaféer lige gode. Man kunne måske endda gøre oprør og slå sig ned på den knap så kendte Caffè Chioggia lige om hjørnet over for Dogepaladsets gennembrudte facade af lyserød og hvid marmor. Jazzkvartetten her er fremragende, og man kan studere den mindre flåde af parkerede gondoler, der vugger på bølgerne i den fascinerende lagune til højre, eller se maurerne slå timeslag fra toppen af klokketårnet til venstre.

Cantina Do Mori

Cantina do Mori, der er uhøjtidelig og syder af liv, er Venedigs mest populære bacaro (vinbar). Man kan prøve at mase sig gennem mylderet af stamkunder i fire lag ved baren, bestille et glas af den regionale rødvin for ingen penge og nippe til et udvalg af cichetti (snacks i stil med spanske tapas). Professorer og velbeslåede palazzo-ejere blander sig med kontorfolk og handlende fra det nærliggende fiskemarked i et gammeldags miljø så autentisk, at man næsten ville forvente at blive prikket på skulderen af Casanova. Der er talrige andre lokale bacari rundt omkring i byen: Prøv dem alle. Trænger du til et godt glas vin så finder du vinbaren Cantina Do Mori på adressen Calle due mori, i bydelen Castello.

Club Del Doge

Dette hotels pragtfuldt placerede sommerterrasse-restaurant lige ved det storslåede Gritti-palads fra 1500-tallet har en mageløs beliggenhed ud til Canal Grande. Lige ovre på den anden side ligger Venedigs eneste barokperle, Chiesa della Salute (Det Gode Helbreds Kirke), hvis yndefulde kannelurer fremtræder endnu smukkere, når de ligger badet i lys om aftenen. Hvis man synes, at Gritti Palace Hotels overdådige værelser i venetiansk stil er lige lovligt pebrede, bør man i hvert fald unde sig selv en middag ved levende lys eller en solnedgangs-aperitivo ude på terrassen, som er et pragtfuldt sted at sidde, især hvis man er statsoverhoved eller ønsker at føle sig (eller spendere) som sådan et. Club Del Doge ligger på Gritti Palace Hotel, på adressen Campo Santa Maria del Giglio, i bydelen San Marco.

Restaurant Da Fiore

I denne by med mange fornemme fiskerestauranter anses Da Fiore normalt for den bedste, og kun få konkurrenter kan måle sig med den fuldendte ekspertise og passion, man finder hos dens ejere, køkkenchefen Mara Martin og hendes mand, Maurizio. De elskværdige, engelsktalende tjenere forklarer omhyggeligt de nærmere detaljer ved en inspireret menu, der lægger vægt på Adriaterhavets sjældne lækkerier, alle tilberedt på allerbedste vis. Restaurant Da Fiore findes på adressen Calle del Scaleter, Campo San Polo, i bydelen San Polo i venedig.

Harry’s Bar

I den anden ende af skalaen fra Cantina do Mori ligger den lille, næsten undselige Harry’s Bar, der tilfældigvis også er verdens måske bedst kendte bar. Et internationalt klientel kommer her for at finde ud af, hvad hele hurlumhejet drejer sig om, og de fleste af dem bestiller specialiteten Bellini og tredækkersandwiches. Man kan tage herfra uden helt at have forstået, hvad der trak forfatteren Ernest Hemingway hertil gang på gang, eller man kan føje sit navn til den uendelige liste, over gamle stamkunder, hvoraf nogle fortrækker ovenpå til den ansete restaurant, der måske nok er mere kendt for sine alpine priser end for sin klassisk udmærkede, ofte fremragende, menu. Harry’s Bar finder du på adressen Calle Vallaresso, i bydelen San Marco i Venedig.

Marked ved Rialto

Rialtomarkederne – En spændende slentretur gennem de livlige Rialtomarkeder ved kanalen sætter den besøgende nogle århundreder tilbage, hvor disse erberia- (frugt- og grøntsags-) og pescheria- (fiske.) markeder var nogle af de største og mest betydningsfulde i middelhavsområdet. Galejer lossede deres eksotiske varer fra de fjerneste egne af Den Venetianske Republik ved de samme kajer, og en babylonisk forvirring af tungemål udbød et virvar af forskellige produkter – krydderier, kaffe, silkestoffer og elfenben. Frugt og grøntsagsmarkedet er langsomt ved at blive afløst af boder, der sælger gondolierehatte og kinesiske kniplinger, der frejdigt falbydes som Burano-fremstillede, men det daglige fiskemarked er stadig fuldt af liv og røre, med alle former og størrelser af fisk, skaldyr og eksotiske væsener, der ikke ligner noget, man nogensinde har set før. Se det hele her, før det ender på middagstallerkenen om aftenen. Rialtomarkederne ligger som du nok har gættet ved den berømte Rialtobro, i bydelen San Polo.

To udvalgte seværdigheder i Venedig

De fleste personer har hørt om venedig og kender også flere af de mest kendte seværdigheder i byen. I nedenstående er et par forslag til seværdigheder som ikke altid er det første man tænker på at besøge på en kulturrejse til venedig.

Du kan også læse om de mest kendte seværdigheder i Venedig

Torcello

Det er ikke nødvendigt at falde i vandet i en venetiansk kanal, som Katharine Hepburn gjorde det (i den klassiske film Summertime fra 1955), men find en Rossano Brazzi-type, og sæt kurs mod den grønne, halvt affolkede ø Torcello på en idyllisk picnic, langt væk fra mylderet af turister og duer på Markuspladsen. Fik man ikke picnic-kurven med? Det landligt hyggelige Trattoria al Ponte del Diavolo er i så fald det bedste valg blandt de få spisesteder, og ved dets haveborde er man sikret en perfekt frokost. Lad desserten være et kig på Torcellos gamle katedral og dens betagende byzantinske mosaikker fra 11- og 1200-tallet, nogle af de mest betydende i Europa. Info: Ved den nordøstlige ende af den venetianske lagune, tilgængelig med vaporettoen (der afsejler fra Ponte della Paglia og Fondamenta Nove-terminalen) eller via en tur til de ydre øer, der omfatter Burano, hvor der fremstilles kniplinger, og Murano med glasfremstilling.

Vivaldis Kirke

Det var i denne kirke, der officielt hedder La Pietà-kirken, at den lokale barokkomponist Antonio Vivaldi arbejdede som korleder ved et børnehjem og musikkonservatorium fra 1703 til 1741, mens han komponerede nogle af sine mesterværker. Her opføres jævnligt disse værker (og andre af Den Røde Præsts samtidige) ved levende lys. Intet kan sammenlignes med at høre Le Quattro Stagioni (De fire årstider) her under Tiepolos lysende loftsfresko. Eller er det blot den fremragende akustik? Du finder Vivaldis kirke på adressen Riva degli Schiavoni, Castello. Læs mere på www.vivaldi.it./

På kulturrejse til karneval i Venedig

Hvor hele verden trylles om til en scene Carnevale i Venedig er en oplevelse og har du chanchen for at rejse på kulturrejse til byen i perioden hvor karnevallet afholdes, så gør det!

Indtil det hendøende, 1000 år gamle Venetianske Imperium faldt til Napoleon i 1797, syntes det eneste, der holdt det oppe, at være det løsslupne årlige karneval, hvor de rige kom hertil fra alle Europas hoffer for at tage del i de tøjlesløse og udsvævende festligheder, der fortsatte i ugevis, undertiden månedsvis. Carnevale i Venedig genoplivet i 1980 og forløb, som havde det aldrig været afbrudt. Overlad ravagen og tøjlesløsheden til Rio: Karnevalet her er en genopførelse af denne “Den Mest Lysende og Ophøjede Republiks” svanesang med prægtige damaskstoffer og pudrede parykker, kaskader af kniplinger, dragter, inspireret af 1700-tallets mode og med mindelser om Casanovas tid, modelapse og overalt figurerne og maskerne fra Italiens commedia dell’arte-tradition. Utallige koncerter og kulturbegivenheder river Venedig ud af dens vintersøvn, fylder piazzaerne, kirkerne og de byzantinske palazzi med feststemte mennesker. Kun de få heldige, der er inviteret, kan deltage i maskeballerne ved levende lys, der arrangeres af efterkommerne af fortidens doger og Venedigs engang så magtfulde adelsfamilier.

En af de sjældne undtagelser er tillige et af byens mest overdådige: Bestil billet i god tid til Il Ballo del Doge (Dogeballet), der finder sted i det privatejede, freskoudsmykkede Palazzo Pisani Moretta fra 1400-tallet ved Canal Grande. Det er en aften fyldt med ekstravagante banketter og omvandrende trubadurer, det hele i en magisk atmosfære, oplyst af tusindvis af levende lys, som skal genskabe den tid, hvor La Repubblica Serenissima stadig havde stor magt, og livet i Venedig virkelig var som i en drøm.   karneval i venedig afholdes de sidste 10 dage før hvide tirsdag, dagen før askeonsdag. Ballo del Doge afholdes lørdag før hvide tirsdag.

Orient-Expressen fra Venedig

Orient-Expressen bliver ofte kaldt for “kongernes tog, togenes konge” og hvem kunne ikke tænke sig en kulturrejse med dette berømte tog. Du kan vælge at tage hele rejsen fra Venedig til London og retur, eller udvælge en af de mange mindre ruter til bl.a. Firenze og Rom i Italien.

Kulturrejse på skinner

Den første Orient-Express forlod Paris i 1883 med kurs mod Istanbul på sin 2750 km lange rejse tværs over Europa. Den blev nedlagt i 1977, men er nu opstået igen som Venedig-Simplon-Orient-Express (VSOE) og er stadig togrejsen for livet. De legendariske originale salonvogne med indlægsarbejder og poleret messing har fået deres oprindelige storhed fra 1800-tallet minutiøst restaureret og kan atter byde på den mest avancerede og luksuriøse togrejse, som tænkes kan, dog minus spionerne, stumfilmsstjernerne og de kongelige fra for længe siden. Meget af den glamour og mystik fra 1920’erne, som krimiforfatteren Agatha Christie beskrev, er her stadig, og middagene og betjeningen er så fuldendt, som man kunne forvente på verdens mest berømte togrejse, en slags luksushotel på hjul. Selskabet tilbyder i dag togrejser ad et netværk af ruter over det meste af Europa (og forbinder således Rom og Prag med Istanbul), men den traditionelle 32-timers tur fra Venedig til London er stadig den hyppigst benyttede. Og selv om der er en række ophold og evigt skiftende landskaber undervejs, handler Orient-Expressen om toget selv. I takt med at togrejser i stigende grad drejer sig om hastighedsrekorder er en betjening, der i bedste fald ydes for et syns skyld, har man her virkelig chancen for at rejse tilbage i tiden til jernbanens guldalder. Du kan læse mere om kulturrejser med Orient Expressen på www.orient-expresstrains.com.

Hotel Cipriani i Venedig

Hotel Cipriani i venedig er en nn flydende oase, en motorbådstur væk. Nu er det nok de færreste der rejser på kulturrejse til venedig og bor på hotel Cipriani, men da hotellet har en spændende historie, er her en kort beskrivelse af dette unikke hotel.

Hotel Cipriani

Som et privat herresæde eller en fornem klub lige midt i Venedig ligger Hotel Cipriani på velsignet afstand af det anstrengende hurlumhej i det turistoversvømmede Venedig. Men byens prægtige Markusplads er aldrig mere end en rask motorbådstur væk – en af de bedste ansejlinger, man nogensinde kommer til at opleve. Cipriani ligger på spidsen af den fredfyldte ø Giudecca, og dets blomsterhave og swimmingpool med olympiske mål (begge dele en luksus i et Venedig, der er fattigt på land) og Fortuny-vægbeklædningen i de diskret overdådige gæsteværelser gør det til et veritabelt tilflugtssted med en uforlignelig betjening og høj komfort. Hvis værelsespriser ikke er noget problem, kan man indkvartere sig i den sande perle af et anneks, det restaurerede Palazzo Vendramin eller Palazzetto fra 1400-tallet, hvor det gode liv får endnu en tak opad: Af de 12 ypperlige lejligheder med personlige butlere har de bedste fuldstændigt betagende udsigter over kanalen og til Dogepaladset på den anden side. Ciprianis restaurant er en af byens fineste og mest raffinerede. Ligesom også foyeren virker den hverken fornem eller anmassende. Men man skal ikke tage fejl: Her er den forfinede og afslappede elegance i højsædet. “Cip”, hotellets flydende ponton-bar, er byens nyeste in-sted, hvor man kan tilbringe en idyllisk times tid og bestille en perfekt Bellini, tilberedt af Prosecco og en frisk, hvid ferskenpuré, som dog kun fås i sæsonen (maj til og med august). Meget af hotellets afslappede perfektion skyldes i allerhøjeste grad dets gæsteforkælende og yderst indtagende chef, Natale Rusconi, der er uhyre respekteret inden for hotelverdenen.

Seværdigheder på en kulturrejse til Venedig

Det er næsten umuligt at udvælge de vigtigste seværdigheder man skal se på en kulturrejse til Venedig, for byen byder på så uendelig mange. nedenstående finder du derfor en kort beskrivelse på nogle af de mest kendte seværdigheder som de fleste besøger på en rejse til byen.

Venedig

Her er den så, vore drømmes Venedig, der kurtiserer, fængsler, forvirrer og henrykker besøgende som ingen anden by på jorden. Som en sløret og mystisk bro mellem Øst og Vest, der forbinder dem, men ikke tilhører nogen af dem, minder Venedig om en fordums strålende dronning, der nu er falmet, men stadig i stand til at fortrylle og forlokke. Den uendelige strøm af turister begyndte for mere end 1000 år siden, og man forstår det godt. Som forfatteren Henry James udtrykte det: “Et besøg i Venedig bliver til en livslang kærlighedsaffære”.

“Da jeg tog til Venedig, kom jeg til at bo i min drøm.” – Marcel Proust

Top seværdigheder

Her kan du læse en kort beskrivelse af udvalgte seværdigheder i venedig.

Galleria Dell’Accademia

Venedigs største museum, Accademia, rummer verdens mest omfattende samling af de venetianske mestre, som spænder fra 12- til 1700-tallet og er repræsenteret ved alle de store malere, bl.a. Tizian, Tintoretto, Giorgione, Veronese, Bellini og Carpaccio. Når man ser gengivelser af byen fra 1400-tallet, forbløffes man over, hvor lidt den har forandret sig. Accademia finder du på adressen Campo della Carità, Dorsoduro. Læs mere om Venedigs største museum på www.gallerieaccademia.org/.

Ca’ D’Oro og Galleria Giorgio Franchetti

Ca’ d’Oro, der blev skabt af den filantropiske baron Giorgio Franchetti i begyndelsen af 1900-tallet, består af to sammenbyggede paladser (det overdådige Ca’ d’Oro fra 1400-tallet – et af byens berømteste og smukkeste kanal-palazzi – og det mindre Ca’ Duodo) og huser baronens private samling af malerier, skulpturer og møbler, som han skænkede til den italienske stat under 1. Verdenskrig. Blandt de udstillede mesterværker er Tizians Venus og Mantegnas Det hellige Sebastian.
Det er nemt at finde frem til Ca’ d’Oro som ligger direkte ned til Canal Grande, Cannaregio. Læs mere om Ca’ d’Oro på www.cadoro.org/.

Chiesa Dei Frari

Chiesa Dei Frari eller Brødrekirken – I en by fyldt med kirker rager denne enorme franciskanske bastion – bygget i 12- og 1300-tallet – op som hjemsted for en række mesterværker, bl.a. Tizians Marias himmelfart, der gengiver Jomfru Marias opstigning til himlen; Donatellos træskulptur Johannes Døberen; og Bellinis triptykon fra 1388, Madonna og barnet på tronen.Chiesa Dei Frari ligger på pladser opkalt efter kirken, Campo dei Frari, San Polo. Du kan læse mere om kirken på www.basilicadeifrari.it/.

Chiesa Dei Santi Giovanni E PaoloSt.

Johannes og Paulus-Basilikaen som de hedder på dansk er en mægtig gotiske kirke og den næststørste i Venedig efter Markuskirken. Kirken blev også opført i 12- og 1300-tallet og rummer gravmæler over 25 doger samt værker af en række af Venedigs største malere, bl.a. Bellini og Veronese, hvis lofter gengiver scener fra Det Ny Testamente. Til højre for kirken står Andrea del Verocchios berømte rytterstatue i bronze fra 1400-tallet af lejesoldaten Bartolomeo Colleoni, et af den tidlige renæssance-skulpturs store mesterværker. Du finder Chiesa dei Santi giovanni E Paolost på Campo SS. Giovanni e Paolo, Castello.

Gondoler i Venedig

Gondola, Gondola! – Ja, vel er de turistede og alt for dyre, og venetianerne vil ikke røre dem med en ildtang, men de er ikke desto mindre den fornøjeligste og mest romantiske måde at se de skjulte afkroge på i denne enestående by, hvis gader står under vand. Gondoliererne synger ikke og kan ofte være særdeles fåmælte, men det er faktisk også bedst i tavshed at glide gennem det fascinerende system af over 150 stille sidekanaler, hensunket i sine egne fantasier om at rejse 500 år tilbage til denne Mest Lysende og ophøjede Republiks storhedstid. Gondoliererne samler sig på alle de store turistede, bl.a. områderne ved Dogepaladset og Rialtobroen.

Palazzo Ducale

Palazzo Ducale som på dansk hedder Dogepaladset ligger mellem Markuskirken og Markuskanalen ligger det palads, hvorfra dogerne styrede La Serenissima (“Den mest Lysende og Ophøjede Republik”) og en stor del af det østlige Middelhav gennem 1000 år, og hvor hver doge var valgt på livstid. Det nuværende bygningskompleks i lyserød og hvid marmor, fyldt med malerier af de største venetianske mestre, bl.a. Veronese og Tintoretto, er skabt af mange arkitekter op gennem århundrederne og havde til formål at minde de besøgende, der ankom pr. skib om Venedigs rigdom og magt. Højdepunkterne er bl.a. dogens private gemakker, mødesalen for De Tis Råd og Sukkenes Bro (Pone dei Sospiri), der forbinder paladset med Palazzo delle Prigioni, hvor fanger blev opbevaret efter at være blevet dømt af rådet. Det var de romantiske digtere, der gav den dens navn. Tag en tur med guidning på engelsk eller en selvguidet tur med høretelefoner for virkelig at forstå paladset og det søimperium, der blev styret fra dets sale. Det er nemt at besøge Palazzo Ducale som ligger på den mest berømte plads i venedig, Piazzetta San Marco, San Marco.

Canal Grande

Venedigs hovedstrøg, den 3 km lange hovedfærdselsåre Canal Grande, er kranset af i hundredvis af vejrbidte byzantinske og gotiske palazzi og myldrer af liv. For en symbolsk betaling kan man hoppe om bord på vaporetto (vandbus) nr. 1, der gennemsejler denne S-formede “Canalazzo” i hele dens længde, og nyde en tur gennem 1000 års lokalhistorie, mens den styrer uden om gondolerne og de små fragtbåde. Den afsejler enten fra Piazza San Marco eller Santa Lucia-banegården, og man bør prøve turen én gang om dagen for at fornemme det myldrende byliv og én gang om aftenen for at indsnuse den fredfyldte, uhørt romantiske aftenstemning i byen.

Peggy Guggenheim-Samlingen

En af verdens fineste samlinger af moderne kunst, som har til huse ved Canal Grande i et palazzo, der engang var ejet af Peggy Guggenheim, mæcen for mange af de største 1900-talskunstnere, bl.a. Jackson Pollock og hendes mand, Max Ernst. Hendes samling omfatter værker af Duchamp, Picasso, Léger, Klee, Magritte, Rothko, Chagall, Mondrian og mange andre. En skulpturhave byder på værker af Giacometti, Claire Falkenstein og Mirko. Interessant nok er Peggy Guggenheims palads en ufærdig bygning, der blev påbegyndt i 1750’erne og efter planen skulle have været to etager højere, end den endte med at blive. Vil du se kunst så er det på adressen Calle Venier dei Leoni, Dorsoduro. Læs mere på www.guggenheim-venice.it/

Markuskirken

Denne basilika, der ligger ved den østlige ende af Markuspladsen, blev oprindeligt opført som det sidste hvilested for evangelisten Markus, hvis jordiske rester blev smuglet ud af Alexandria i 828 af to købmænd. Den nuværende bygning er den tredje kirke, der er bygget på stedet, og stammer fra 1000-tallet. Stilen er byzantinsk, næsten moskeagtig, og det er en af verdens rigest udsmykkede og mest særprægede romersk-katolske kirker med kopier af Quadriga, de fire antikke hesteskulpturer i bronze over hovedportalen, som var plyndringsgods fra Konstantinopel i 1204. (Originalerne står for øjeblikket i Markus-museet inde i basilikaen). Andre “erhvervelser” rundt omkring fra Venedigs førhen så mægtige købmandsimperium pryder bygningens indre og ydre. Byzantinske mosaikker dækker interiørets dunkelt oplyste lofter. Markus’ sarkofag står under fire søjler i presbyteriet, mens man bag alteret kan se alteropsatsen Pala d’Oro, en af kirkens største skatte, bestående af guld med over 2000 indfattede ædelsten og paneler af emalje. Ligesom Palazzo Ducale ligger Markuskirken på Piazza San Marco, San Marco. Læs mere om den kendte kirke i Venedig på www.basilicasanmarco.it/.

Markuspladsen

Denne plads er i dag, som førhen, Venedigs hjerte og en af verdens smukkeste offentlige pladser, fuld af caféer, butikker, turister og, naturligvis, flokke af overfodrede duer. I dens bredeste ende er denne lidt uregelmæssige plads kronet af den smukke Markuskirke og den berømte kampanile, den højeste bygning i Venedigs skyline. Det nuværende tårn er en genskabelse fra 1900-tallet af det originale fra 700-tallet, der pludselig og uden varsel styrtede sammen i 1902. Gå op i toppen for at nyde en næsten mirakuløs udsigt. Når det er klart i vejret, vil man kunne ane Dolomitterbjergenes konturer.

Da Napoleon kom hertil i 1797, kaldte han denne plads for “Europas fornemste dagligstue”, og det kan man med fuld ret også kalde den i dag med dens skarer af besøgende, der stirrer i forundring på dens elegante kolonnader og Markuskirkens kunstfærdigt udsmykkede facade, mens de nipper til espressoen på Caffè Florian eller Caffè Quadri, og orkestrene spiller, eller blot sidder og slikker sol og snakker sammen. Hver hele time slår to bronze-maurer øverst på Torre dell’Orologio fra 1400-tallet deres timeslag. For at få det fulde udbytte skal man besøge pladsen flere gange: Om morgenen for at have den helt for sig selv, om eftermiddagen for at studere folkemyldret og om aftenen for rigtigt at fornemme den intense romantik.

Scuola Grande Di San Rocco

Denne bygning, der blev opført i 1515 som hjemsted for et religiøst og socialt broderskab (et af mange i Venedig på den tid), er langt det mest kendte af dem og har opnået varig berømmelse på grund af sin samling af værker af Tintoretto, der gennem 30 år, fra 1564 til 1594, malte omkring 50 værker til denne scuola. Det er den største samling nogetsteds af hans mørke og dramatiske værker. Øverste etage rummer scener fra Det Ny og Det Gamle Testamente, bl.a. det enorme Korsfæstelsen, der betragtes som Tintorettos mesterværk. Du finder Scuola Grande di San Rocco på pladsen af samme navn, Campo San Rocco, San Polo, Venedig.

Kulturrejser til venedig

Er du interesseret i unikke byer, så står venedig helt sikkert også på listen over byer du skal besøge mindst en gang på en kulturrejse. Få inspiration til din kulturrejse til byen i de mange indlæg her på bloggen om kulturrejser i Italien og andre lande i Europa. Du finder bla. indlæg om udvalgte hoteller, kunst, musik, mad og vin, historie og meget mere. I billedgalleriet kan du se foto fra venedig og fra kulturrejser til andre rejsemål i Italien.