Seværdigheder på en kulturrejse til Venedig

Det er næsten umuligt at udvælge de vigtigste seværdigheder man skal se på en kulturrejse til Venedig, for byen byder på så uendelig mange. nedenstående finder du derfor en kort beskrivelse på nogle af de mest kendte seværdigheder som de fleste besøger på en rejse til byen.

Venedig

Her er den så, vore drømmes Venedig, der kurtiserer, fængsler, forvirrer og henrykker besøgende som ingen anden by på jorden. Som en sløret og mystisk bro mellem Øst og Vest, der forbinder dem, men ikke tilhører nogen af dem, minder Venedig om en fordums strålende dronning, der nu er falmet, men stadig i stand til at fortrylle og forlokke. Den uendelige strøm af turister begyndte for mere end 1000 år siden, og man forstår det godt. Som forfatteren Henry James udtrykte det: “Et besøg i Venedig bliver til en livslang kærlighedsaffære”.

“Da jeg tog til Venedig, kom jeg til at bo i min drøm.” – Marcel Proust

Top seværdigheder

Her kan du læse en kort beskrivelse af udvalgte seværdigheder i venedig.

Galleria Dell’Accademia

Venedigs største museum, Accademia, rummer verdens mest omfattende samling af de venetianske mestre, som spænder fra 12- til 1700-tallet og er repræsenteret ved alle de store malere, bl.a. Tizian, Tintoretto, Giorgione, Veronese, Bellini og Carpaccio. Når man ser gengivelser af byen fra 1400-tallet, forbløffes man over, hvor lidt den har forandret sig. Accademia finder du på adressen Campo della Carità, Dorsoduro. Læs mere om Venedigs største museum på www.gallerieaccademia.org/.

Ca’ D’Oro og Galleria Giorgio Franchetti

Ca’ d’Oro, der blev skabt af den filantropiske baron Giorgio Franchetti i begyndelsen af 1900-tallet, består af to sammenbyggede paladser (det overdådige Ca’ d’Oro fra 1400-tallet – et af byens berømteste og smukkeste kanal-palazzi – og det mindre Ca’ Duodo) og huser baronens private samling af malerier, skulpturer og møbler, som han skænkede til den italienske stat under 1. Verdenskrig. Blandt de udstillede mesterværker er Tizians Venus og Mantegnas Det hellige Sebastian.
Det er nemt at finde frem til Ca’ d’Oro som ligger direkte ned til Canal Grande, Cannaregio. Læs mere om Ca’ d’Oro på www.cadoro.org/.

Chiesa Dei Frari

Chiesa Dei Frari eller Brødrekirken – I en by fyldt med kirker rager denne enorme franciskanske bastion – bygget i 12- og 1300-tallet – op som hjemsted for en række mesterværker, bl.a. Tizians Marias himmelfart, der gengiver Jomfru Marias opstigning til himlen; Donatellos træskulptur Johannes Døberen; og Bellinis triptykon fra 1388, Madonna og barnet på tronen.Chiesa Dei Frari ligger på pladser opkalt efter kirken, Campo dei Frari, San Polo. Du kan læse mere om kirken på www.basilicadeifrari.it/.

Chiesa Dei Santi Giovanni E PaoloSt.

Johannes og Paulus-Basilikaen som de hedder på dansk er en mægtig gotiske kirke og den næststørste i Venedig efter Markuskirken. Kirken blev også opført i 12- og 1300-tallet og rummer gravmæler over 25 doger samt værker af en række af Venedigs største malere, bl.a. Bellini og Veronese, hvis lofter gengiver scener fra Det Ny Testamente. Til højre for kirken står Andrea del Verocchios berømte rytterstatue i bronze fra 1400-tallet af lejesoldaten Bartolomeo Colleoni, et af den tidlige renæssance-skulpturs store mesterværker. Du finder Chiesa dei Santi giovanni E Paolost på Campo SS. Giovanni e Paolo, Castello.

Gondoler i Venedig

Gondola, Gondola! – Ja, vel er de turistede og alt for dyre, og venetianerne vil ikke røre dem med en ildtang, men de er ikke desto mindre den fornøjeligste og mest romantiske måde at se de skjulte afkroge på i denne enestående by, hvis gader står under vand. Gondoliererne synger ikke og kan ofte være særdeles fåmælte, men det er faktisk også bedst i tavshed at glide gennem det fascinerende system af over 150 stille sidekanaler, hensunket i sine egne fantasier om at rejse 500 år tilbage til denne Mest Lysende og ophøjede Republiks storhedstid. Gondoliererne samler sig på alle de store turistede, bl.a. områderne ved Dogepaladset og Rialtobroen.

Palazzo Ducale

Palazzo Ducale som på dansk hedder Dogepaladset ligger mellem Markuskirken og Markuskanalen ligger det palads, hvorfra dogerne styrede La Serenissima (“Den mest Lysende og Ophøjede Republik”) og en stor del af det østlige Middelhav gennem 1000 år, og hvor hver doge var valgt på livstid. Det nuværende bygningskompleks i lyserød og hvid marmor, fyldt med malerier af de største venetianske mestre, bl.a. Veronese og Tintoretto, er skabt af mange arkitekter op gennem århundrederne og havde til formål at minde de besøgende, der ankom pr. skib om Venedigs rigdom og magt. Højdepunkterne er bl.a. dogens private gemakker, mødesalen for De Tis Råd og Sukkenes Bro (Pone dei Sospiri), der forbinder paladset med Palazzo delle Prigioni, hvor fanger blev opbevaret efter at være blevet dømt af rådet. Det var de romantiske digtere, der gav den dens navn. Tag en tur med guidning på engelsk eller en selvguidet tur med høretelefoner for virkelig at forstå paladset og det søimperium, der blev styret fra dets sale. Det er nemt at besøge Palazzo Ducale som ligger på den mest berømte plads i venedig, Piazzetta San Marco, San Marco.

Canal Grande

Venedigs hovedstrøg, den 3 km lange hovedfærdselsåre Canal Grande, er kranset af i hundredvis af vejrbidte byzantinske og gotiske palazzi og myldrer af liv. For en symbolsk betaling kan man hoppe om bord på vaporetto (vandbus) nr. 1, der gennemsejler denne S-formede “Canalazzo” i hele dens længde, og nyde en tur gennem 1000 års lokalhistorie, mens den styrer uden om gondolerne og de små fragtbåde. Den afsejler enten fra Piazza San Marco eller Santa Lucia-banegården, og man bør prøve turen én gang om dagen for at fornemme det myldrende byliv og én gang om aftenen for at indsnuse den fredfyldte, uhørt romantiske aftenstemning i byen.

Peggy Guggenheim-Samlingen

En af verdens fineste samlinger af moderne kunst, som har til huse ved Canal Grande i et palazzo, der engang var ejet af Peggy Guggenheim, mæcen for mange af de største 1900-talskunstnere, bl.a. Jackson Pollock og hendes mand, Max Ernst. Hendes samling omfatter værker af Duchamp, Picasso, Léger, Klee, Magritte, Rothko, Chagall, Mondrian og mange andre. En skulpturhave byder på værker af Giacometti, Claire Falkenstein og Mirko. Interessant nok er Peggy Guggenheims palads en ufærdig bygning, der blev påbegyndt i 1750’erne og efter planen skulle have været to etager højere, end den endte med at blive. Vil du se kunst så er det på adressen Calle Venier dei Leoni, Dorsoduro. Læs mere på www.guggenheim-venice.it/

Markuskirken

Denne basilika, der ligger ved den østlige ende af Markuspladsen, blev oprindeligt opført som det sidste hvilested for evangelisten Markus, hvis jordiske rester blev smuglet ud af Alexandria i 828 af to købmænd. Den nuværende bygning er den tredje kirke, der er bygget på stedet, og stammer fra 1000-tallet. Stilen er byzantinsk, næsten moskeagtig, og det er en af verdens rigest udsmykkede og mest særprægede romersk-katolske kirker med kopier af Quadriga, de fire antikke hesteskulpturer i bronze over hovedportalen, som var plyndringsgods fra Konstantinopel i 1204. (Originalerne står for øjeblikket i Markus-museet inde i basilikaen). Andre “erhvervelser” rundt omkring fra Venedigs førhen så mægtige købmandsimperium pryder bygningens indre og ydre. Byzantinske mosaikker dækker interiørets dunkelt oplyste lofter. Markus’ sarkofag står under fire søjler i presbyteriet, mens man bag alteret kan se alteropsatsen Pala d’Oro, en af kirkens største skatte, bestående af guld med over 2000 indfattede ædelsten og paneler af emalje. Ligesom Palazzo Ducale ligger Markuskirken på Piazza San Marco, San Marco. Læs mere om den kendte kirke i Venedig på www.basilicasanmarco.it/.

Markuspladsen

Denne plads er i dag, som førhen, Venedigs hjerte og en af verdens smukkeste offentlige pladser, fuld af caféer, butikker, turister og, naturligvis, flokke af overfodrede duer. I dens bredeste ende er denne lidt uregelmæssige plads kronet af den smukke Markuskirke og den berømte kampanile, den højeste bygning i Venedigs skyline. Det nuværende tårn er en genskabelse fra 1900-tallet af det originale fra 700-tallet, der pludselig og uden varsel styrtede sammen i 1902. Gå op i toppen for at nyde en næsten mirakuløs udsigt. Når det er klart i vejret, vil man kunne ane Dolomitterbjergenes konturer.

Da Napoleon kom hertil i 1797, kaldte han denne plads for “Europas fornemste dagligstue”, og det kan man med fuld ret også kalde den i dag med dens skarer af besøgende, der stirrer i forundring på dens elegante kolonnader og Markuskirkens kunstfærdigt udsmykkede facade, mens de nipper til espressoen på Caffè Florian eller Caffè Quadri, og orkestrene spiller, eller blot sidder og slikker sol og snakker sammen. Hver hele time slår to bronze-maurer øverst på Torre dell’Orologio fra 1400-tallet deres timeslag. For at få det fulde udbytte skal man besøge pladsen flere gange: Om morgenen for at have den helt for sig selv, om eftermiddagen for at studere folkemyldret og om aftenen for rigtigt at fornemme den intense romantik.

Scuola Grande Di San Rocco

Denne bygning, der blev opført i 1515 som hjemsted for et religiøst og socialt broderskab (et af mange i Venedig på den tid), er langt det mest kendte af dem og har opnået varig berømmelse på grund af sin samling af værker af Tintoretto, der gennem 30 år, fra 1564 til 1594, malte omkring 50 værker til denne scuola. Det er den største samling nogetsteds af hans mørke og dramatiske værker. Øverste etage rummer scener fra Det Ny og Det Gamle Testamente, bl.a. det enorme Korsfæstelsen, der betragtes som Tintorettos mesterværk. Du finder Scuola Grande di San Rocco på pladsen af samme navn, Campo San Rocco, San Polo, Venedig.

Kulturrejser til venedig

Er du interesseret i unikke byer, så står venedig helt sikkert også på listen over byer du skal besøge mindst en gang på en kulturrejse. Få inspiration til din kulturrejse til byen i de mange indlæg her på bloggen om kulturrejser i Italien og andre lande i Europa. Du finder bla. indlæg om udvalgte hoteller, kunst, musik, mad og vin, historie og meget mere. I billedgalleriet kan du se foto fra venedig og fra kulturrejser til andre rejsemål i Italien.