Lidt om mad og drikke i Venedig

Ligesom det er dyrt at bo på hotel i Venedig, glæder det samme restauranterne i byen, og specielt hvis du vælge at spise på de kendte restauranter på din kulturrejse til Venedig. Her følger en ganske kort beskrivelse på nogle af de kendte steder i venedig hvor du kan få mad og ikke mindst drikke. Som i alle andre turistbyer så er det dog altid klogt at se hvor de lokale går ud og spiser, her er det ofte bedst og billigst!

Caférne på Markuspladsen

I årets kolde måneder er Caffè Florian med sit interiør fra 1700-tallet nok den bedste af caféerne ved den storslåede Markusplads at besøge. Men når det bliver varmt i vejret, og bordene flyttes udenfor, og alle orchestrine spiller deres tidløse musik til langt ud på natten, er alle udendørscaféer lige gode. Man kunne måske endda gøre oprør og slå sig ned på den knap så kendte Caffè Chioggia lige om hjørnet over for Dogepaladsets gennembrudte facade af lyserød og hvid marmor. Jazzkvartetten her er fremragende, og man kan studere den mindre flåde af parkerede gondoler, der vugger på bølgerne i den fascinerende lagune til højre, eller se maurerne slå timeslag fra toppen af klokketårnet til venstre.

Cantina Do Mori

Cantina do Mori, der er uhøjtidelig og syder af liv, er Venedigs mest populære bacaro (vinbar). Man kan prøve at mase sig gennem mylderet af stamkunder i fire lag ved baren, bestille et glas af den regionale rødvin for ingen penge og nippe til et udvalg af cichetti (snacks i stil med spanske tapas). Professorer og velbeslåede palazzo-ejere blander sig med kontorfolk og handlende fra det nærliggende fiskemarked i et gammeldags miljø så autentisk, at man næsten ville forvente at blive prikket på skulderen af Casanova. Der er talrige andre lokale bacari rundt omkring i byen: Prøv dem alle. Trænger du til et godt glas vin så finder du vinbaren Cantina Do Mori på adressen Calle due mori, i bydelen Castello.

Club Del Doge

Dette hotels pragtfuldt placerede sommerterrasse-restaurant lige ved det storslåede Gritti-palads fra 1500-tallet har en mageløs beliggenhed ud til Canal Grande. Lige ovre på den anden side ligger Venedigs eneste barokperle, Chiesa della Salute (Det Gode Helbreds Kirke), hvis yndefulde kannelurer fremtræder endnu smukkere, når de ligger badet i lys om aftenen. Hvis man synes, at Gritti Palace Hotels overdådige værelser i venetiansk stil er lige lovligt pebrede, bør man i hvert fald unde sig selv en middag ved levende lys eller en solnedgangs-aperitivo ude på terrassen, som er et pragtfuldt sted at sidde, især hvis man er statsoverhoved eller ønsker at føle sig (eller spendere) som sådan et. Club Del Doge ligger på Gritti Palace Hotel, på adressen Campo Santa Maria del Giglio, i bydelen San Marco.

Restaurant Da Fiore

I denne by med mange fornemme fiskerestauranter anses Da Fiore normalt for den bedste, og kun få konkurrenter kan måle sig med den fuldendte ekspertise og passion, man finder hos dens ejere, køkkenchefen Mara Martin og hendes mand, Maurizio. De elskværdige, engelsktalende tjenere forklarer omhyggeligt de nærmere detaljer ved en inspireret menu, der lægger vægt på Adriaterhavets sjældne lækkerier, alle tilberedt på allerbedste vis. Restaurant Da Fiore findes på adressen Calle del Scaleter, Campo San Polo, i bydelen San Polo i venedig.

Harry’s Bar

I den anden ende af skalaen fra Cantina do Mori ligger den lille, næsten undselige Harry’s Bar, der tilfældigvis også er verdens måske bedst kendte bar. Et internationalt klientel kommer her for at finde ud af, hvad hele hurlumhejet drejer sig om, og de fleste af dem bestiller specialiteten Bellini og tredækkersandwiches. Man kan tage herfra uden helt at have forstået, hvad der trak forfatteren Ernest Hemingway hertil gang på gang, eller man kan føje sit navn til den uendelige liste, over gamle stamkunder, hvoraf nogle fortrækker ovenpå til den ansete restaurant, der måske nok er mere kendt for sine alpine priser end for sin klassisk udmærkede, ofte fremragende, menu. Harry’s Bar finder du på adressen Calle Vallaresso, i bydelen San Marco i Venedig.

Marked ved Rialto

Rialtomarkederne – En spændende slentretur gennem de livlige Rialtomarkeder ved kanalen sætter den besøgende nogle århundreder tilbage, hvor disse erberia- (frugt- og grøntsags-) og pescheria- (fiske.) markeder var nogle af de største og mest betydningsfulde i middelhavsområdet. Galejer lossede deres eksotiske varer fra de fjerneste egne af Den Venetianske Republik ved de samme kajer, og en babylonisk forvirring af tungemål udbød et virvar af forskellige produkter – krydderier, kaffe, silkestoffer og elfenben. Frugt og grøntsagsmarkedet er langsomt ved at blive afløst af boder, der sælger gondolierehatte og kinesiske kniplinger, der frejdigt falbydes som Burano-fremstillede, men det daglige fiskemarked er stadig fuldt af liv og røre, med alle former og størrelser af fisk, skaldyr og eksotiske væsener, der ikke ligner noget, man nogensinde har set før. Se det hele her, før det ender på middagstallerkenen om aftenen. Rialtomarkederne ligger som du nok har gættet ved den berømte Rialtobro, i bydelen San Polo.