La Mercè – Barcelonas store fest

La Mercè er Barcelonas store årlige byfest. La Mercès historie går mange hundrede år tilbage i tiden og har siden 1871 været en officiel begivenhed i Barcelona. 

Den lokale regering arrangerede nemlig en række aktiviteter den 24. september 1871 og gjorde dagen til officiel fridag i hele byen. Sidenhen er festivalen blevet udvidet, så dagene op til den 24. september også er festdage.

Som de fleste andre festivaler startede La Mercè som en religiøs fejring. Det var La Mare de Déu de la Mercè der skulle æres. I dag er det mest navnet, der hænger ved fra den tid – ellers er festen med tiden blevet mere verdslig.

Nogle af de vigtigste elementer under La Mercè blev indført tilbage i 1902. Her blev de nu berømte papmache-giganter gegants i capgrossos introduceret. Ligesom den første konkurrence om bygning af mennesketårne – de såkalde Casteller – blev lanceret i Barcelona dette år.

Barcelonas største byfest

Siden er La Mercè vokset, og meget tyder på de festglade catalanere har tænkt sig at fortsætte med at udbygge festivalen år efter år. Nu kobles La Mercè sammen med den årlige vinfestival i Catalonien, et marathonløb og den populære “pyromusical” på Plaça Espanya ved foden af Montjuïc.

La Mercè er Barcelonas største byfest, men ud over denne, har hver enkelt bydel også sin egen fest på forskellige tidspunkter af året. De fleste også om efteråret, som er et rigtigt godt tidspunkt at rejse til Barcelona på for at opleve den catalanske kultur og feste igennem.

 

Kulturrejser til Castelldefels og Sitges

Når du nærmer sig Barcelonas El Prat-lufthavn med fly, kan du se den lange strand i Castelldefels. Denne by med nu 50.000 indbyggere voksede op omkring Castillo de Fels (Fels-slottet) – hvorfra byens navn stammer – og den er i dag et vigtigt turist- og beboelsesområde. Tæt på ligger den smukke fiskerby Sitges, der rummer uventede kulturelle perler. Vi giver her en kort beskrivelse af, hvad du kan opleve på en kulturrejse til Castelldefels og Sitges.

Mange mennesker bor i Castelldefels og arbejder i Barcelona, idet afstanden ikke er stor og den offentlige transport er god. Castelldefels ligger 20 km udenfor Barcelona og der kører tog dertil uafbrudt.

Langs den fem kilometer lange sandstrand ligger der mange villaer, lejlighedskomplekser, hoteller og restauranter, samt nogle vedudstyrede campingpladser. I anledningen af De Olympiske Lege i 1992 byggede man en kunstig kanal, den 1.200 m lange Canal Olímpico, hvor kajakroningen blev afholdt. Derved har Castelldefels udvidet dets allerede store udbud, og man kan nu også dyrke roning her.

Sitges

Ikke langt fra Castelldefels ligger Sitges, en smuk fiskerby der allerede i slutningen af det 19. årh. var et yndet turistmål for bohemekunstnere og forfattere. Den gamle bydel, og også den mest spændende del af byen, er kendt som Vila Vella, og ligger på en stor klippe ud til havet, mellem Sant Sebastià-stranden og den lange La Ribera-strand. I den ene ende ligger sognekirken, som er byens kendetegn og et meget yndet motiv blandt malere. I Vila Vella kan man også se Maricel og Cau Ferrat museerne, udover rådhuset og det såkaldte Palau del Rei Moro (Maurerkongens palads), som danner en interessant arkitektonisk helhed. Museu Maricel ligger i en afdeling af paladst af samme navn. Der er her tale om en usædvanlig bygning, der blev genopbygget i 1910 hvor der førhen var et hospital og nogle fiskerhuse. Museet huser romanske og gotiske kunstgenstande samt catalanske skulpturer fra slutningen af det 19. årh. og moderne kunst.

Ved siden af Maricel-paladset ligger Cau Ferrat-museet, hvor forfatteren og maleren Santiago Rusinol boede og hvis hjem og studie nu er museum. Dette hus var samlingssted for mange catalanske Art Nouveau-kunstnere i slutningen af det 19. århundrede ogher samlede Santiago Rusinol sine støbejerns- og keramikskulpturer samt sine malerier. Det var også her, hvor han organiserede de berømte Art Nouveau-fester, med udstillinger og de mest avantgarde teater- og musikforestillinger.

Inde i byen ligger det tredje af Sitges museer Museu Romàntic, som er installeret i en herskabeligbygning fra det 19. årh. Her kan den besøgende danne sig en idé om, hvordan de bedre borgere levede i denne stilperiode. Museet har også en meget fin samling af gamle dukker.

La Ribera-stranden

Den to kilometer lange La Ribera-strand ved strandpromenaden er et af byens mest tiltrækkende steder. Her ligger der barer, restauranter og hoteller, der varter op for det pulserende dag- og natteliv. Stedet er kendt for sin åbenhed og tolerance, hvilket har været med til at gøre det til et yndet feriested for homoseksuelle.

Blandt de mest bemærkelsesværdige og festlige arrangementer i byen bør man nævne karnevalet, hvor man støder på de mest utrolige udklædninger. Stedet er også kendt for dets Rallye internacional Barcelona-Sitges, et rally for antikke biler, som afholdes hvert år i midten af marts. Dernæst er der Festival Internacional de Cine, som bliver afholdt i første halvdel af oktober. Denne filmfetival er hovedsageligt for terrorfilm og den fantastiske genre, men har i dag flere forskellige afdelinger, hvilket gør, at filmudbudet nu er enormt. Ved denne lejlighed samles personligheder fra filmens verden, mytomaner og filmfans, der er på jagt efter en autograf.

Til sidst men ikke mindst, er det også et forsøg værd at anskaffe sig en af de 4.000 flasker af malvasia, den lokale hjemmelavede likør.

Kulturrejser til Barcelona

Den catalanske hovedstad Barcelona har i flere år været et af de mest populære mål for danske turister, der med god grund har forelsket sig i byens kosmopolitiske atmosfære, dens smukke kystlinje, dens fremragende gastronomi og dens elegante arkitektur, personificeret ved mesterarkitekten Gaudí. Den prominente række af førsteklasses-kunstmuseer, der befinder sig i absolut international klasse, er bare endnu en grund til at tage på en kulturrejse til Barcelona.

Barcelona er ikke bare en fantastisk by, men også en unik mulighed for at opleve en række spændende kulturelle seværdigheder i Katalonien. Vi det følgende kommer vi med nogle bud, på hvad du kan opleve på en kulturrejse til Barcelona og også, hvad der findes af spændende udflugtsmuligheder fra byen.

Barcelona centrum til fods

Tag en gåtur i Barcelona og prøv også at komme lidt væk fra det mest befærdede centrum og den berømte promenade, Las Ramblas, hvor man møder i tusindvis af turister fra hele verden.

Du kan f.eks. gå eller køre op på Montjuic-bjerget, hvorfra der er en storslået udsigt over Barcelona havn og by. Montjuic, der er anlagt som en park, er Barcelonas fritidsområde med restauranter, museer, sportsinstallationer etc. Her ligger også OL-Stadion og Calatravas smukke kommunikationstårn, begge fra 1992. Herfra kan du også lade turen gå forbi et par af Gaudís smukke civile huse, Triumfbuen, OL-byen og Jean Nouvels fantastiske skyskraber, Agbar. Få også set La Sagrada Familia, Gaudís mesterværk, som i dag er Barcelona største vartegn og går under navnet ”Den ufuldendte Kirke”. Projektet startede for over 100 år siden, og der bygges stadig for fuld kraft.

Montserrat – catalanernes stolthed
Du kunne også tage på en udflugt ud af byen til det berømte og smukt beliggende benediktinerkloster, Montserrat. I den imponerende kirke i 750 m højde står den sorte Madonna, ”La Moreneta”, som er klosterets største skat og blev skåret ud i træ for 1000 år siden. Den hellige jomfru er samtidig et af de mest vigtige symboler for det catalanske folk. En af Spaniens mest estimerede drengeskoler findes her på klosteret, hvor munkene underviser. Sang og musik er meget vigtige fag i klosterets eksklusive skole, ”La Escolania”. Drengene synger hver dag ved hovedalteret i den store klosterkirke, så prøv at høre dem synge et par sange, hvis du har mulighed for det.

Du kan også besøge Cataloniens mest prætentiøse vindistrikt, Penedés. Her fremstilles de kendte Torres-vine, som sælges i hele verden. Det er også i Penedès, at Spaniens “champagne” fremstilles. Den brusende vin går i Spanien under navnet “cava”.

Salvador Dalís fødeby, Figueres, og Middelalderbyen Besalú
Lad en dag stå i Dalís tegn, og sæt kurs mod Figueres, hvor Salvador Dalí er født og opvokset. Kør først evt. en tur ind i det grønne, catalanske bagland og besøg middelalderbyen, Besalú, med Cataloniens smukkeste romanske bro. Her kan du tage en spadseretur ad de gamle, skæve gader.

Lad herefter turen gå videre til Figueres, og besøg Dalí-museet, som blev indviet i år 1974. Dalí fik stillet byens nedbrændte teater til rådighed, og han ledede selv indretningen af et museum, som man uden at overdrive kan kalde “specielt”. På tre etager finder du foruden en lang række af Dalís bedste malerier og skulpturer også værker af andre kunstnere.

På jagt efter Barcelonas bedste Cava-bar

Kun små 50 kilometer sydvest for Barcelona ligger verdens største Cava-producerende vindistrikt. Er man på ferie i Barcelona, eller på en kulturrejse til Catalonien, er det derfor oplagt at besøge en af byens Cava-barer og nyde den catalanske specialitet i autentiske omgivelser. Cava’en er en vigtig del af den catalanske kultur.

Rigtig mange danskere har taget Cava’en til sig, og den efterhånden velkendte næsten sorte Freixenet-flaske dukker op ved mange lejligheder året rundt, sikkert fordi den er en del billigere end champagne, men stadig af en solid kvalitet. Hvis man rejser man til Barcelona, bør man dog prøve nogle af de mange andre typer Cava også.

Cava’en er en mousserende vin, der producers i Penedés og eksporteres til hele verden. Der stilles meget strenge krav til produktionsmetoden, og det er ikke en hvilken som helst vin med bobler, der får lov at kalde sig Cava. De traditionelle forskrifter skal overholdes til punkt og prikke gennem hele vinens fremstilling.

Catalanerne selv er også meget begejstrede for og stolte over deres “nationaldrik”, og sammen med resten af det spanske folk nyder de Cava’en ved festlige lejligheder som Nytårsaften, bryllup, dåb og andre glædelige højtider. I Barcelona er det dog også en drik man kan nyde til hverdag og i weekenderne på en af byens mange Cava-barer.

Barcelonas Cavabarer

Barcelonas Cava-barer er populære både blandt ferie-gæster og de lokale, fordi man her kan nyde den friske vin i forskellige udgaver og med mad til. Det er dog Cava’en og ikke maden, der er i fokus på Cava-barerne. På nogle af barerne serveres en rosa, mere sødlig Cava, end den vi danskere typisk finder herhjemme. Den rosa Cava er lavet ved at tilsætte små mængder rødvin til almindelig Cava; dette gør den mere egnet til indtagelse sammen med let mad.

Den klart mest populære Cava-bar i Barcelona er Xampañería Can Paixano – faktisk er stedet stort set altid propfyldt med mennesker, og der skal arbejdes for at nå baren og afgive bestilling. Serveringen er dog utrolig effektiv, og man får overraskende hurtigt sit første glas Cava i hånden. Til vinen serveres forskellige slags frisklavede sandwiches af høj kvalitet. Denne travle Cava-bar har en helt særlig stemning, der både er et resultat af og bidrager til, at stedet besøges af så mange gæster. Can Paixano ligger mellem Ramblas og den del af havnen, der vender mod Barceloneta, og er den rigtige Cava-bar at besøge – medmindre man vil have fred og ro.

http://www.canpaixano.com/

En anden god, og lidt mindre proppet, Cava-bar er El Xampanyet, der ligger i samme gade som Picasso-museet. Her får man chancen for at nyde sin Cava og nogle Tapas i et mere roligt tempo – selvom der stadig kan være travlt alt efter tidspunktet, man vælger at indfinde sig i baren på – og man kan lettere forhøre sig om de forskellige muligheder. Både Cavas og Tapas er af høj kvalitet, og udvalget er pænt. Mange bliver her til baren lukker og tager videre ud i Barcelonas natteliv, der pulserer i de omkringliggende gader.

Er vejret godt – og det er det som regel i Barcelona – foretrækker man måske at sidde udenfor. Den mulighed har man på vinbaren La Vinya del Senyor, der – selvom den ikke er specialiseret i mousserende vine – har et fint udvalg i god Cava. Indeni er baren, ligesom de to forrige, ofte ret tæt pakket, så muligheden for udendørs servering er kærkommen, hvis man foretrækker noget mere plads i stedet for den travle stemning indenfor. Baren ligger ved kirken Santa Maria del Mar, der for nylig har vundet ny berømmelse gennem bestselleren Havets Katedral.

Cavamar er også et godt sted at drikke Cava, selvom der strengt taget er mere tale om en restaurant end en bar. Som navnet antyder, ligger Cavamar ved havet – på Barceloneta strand tæt ved Barcelonas centrum. Man kan sidde udenfor og nyde stranden og havet eller indenfor på første sal – her kan man med lidt held også få udsigt over vandet.

http://www.cavamar.com/

Og til dem, der skulle undre sig, ‘Cava’ betyder ‘hule’ på catalansk og henviser til de hule-agtige rum, Cava oprindeligt blev lavet i.

Catalonien bygger Europas største forlystelsespark

Catalonien slår igen, efter Madrid løb med det store EuroVegas-kompleks. Barcelona og Catalonien satser nu på at bygge hele seks nye kæmpe turistkomplekser.

I sidste måned besluttede Cataloniens selvstyre at bruge knap 40 millarder kroner på nye turistfaciliteter i et område, der i forvejen er blandt de mest populære. Beslutningen kom kort tid efter, det stod klart, at Madrid bliver hjemsted for et andet kæmpemæssigt turistprojekt, EuroVegas. Rivaliseringen mellem Madrid og Barcelona nærmest tvinger Catalonien til at overgå Madrid.

Barcelona World

Barcelonas konkurrent til Madrids EuroVegas hedder indtil videre Barcelona World og skal ligesom EuroVegas bestå af hoteller og casinoer. På en pressekonference blev det anslået, at Barcelona World ville give arbejde til cirka 40.000 mennesker. Noget Spanien har meget brug for.

Barcelona World skal tiltrække intet mindre end 10 millioner besøgende per år. Altså næsten to gange Danmarks befolkning. Barcelona World forventes at stå færdig i slutningen af 2016.

Opføres ved Port Aventura

Det nye Barcelona World bliver opført tæt på Port Aventura, som allerede i dag er en af Europas største forlystelsesparker. Tilsammen med det nye område bliver der tale om et af verdens absolut største. Kun i Las Vegas finder man større.

Barcelona World bygges op omkring seks temaområder: Europa, USA, Kina, Brasilien, Rusland og Indien. Nok ikke helt tilfældigt, når man betænker, hvorfra fremtidens besøgende skal hentes.

Spis godt i Barcelona

Catalonien er et af verdens gastronomiske hovedsæder og naturligvis er hovedstaden Barcelona ingen undtagelse. Skal du på kulturrejse til Barcelona, giver vi giver her et bud på nogle spisesteder der er hotte lige nu – og nogle klassikere der altid er garant for en madoplevelse i verdensklasse.

Brug listen herunder som inspiration og gå endelig selv på opdagelse i Barcelonas mange kulinariske muligheder. Man bliver sjældent skuffet!

TICKETS – Ferran Adriá

Restauranten Tickets drives af brødrene Ferran og Albert Adrià. Måske lyder navnet Ferran Adriá bekendt. Han er også manden bag verdens mest omtalte restaurant – og den måske bedste nogensinde – El Bulli, der lå længere nordpå i Catalonien.

På Tickets kan du stifte bekendtskab med noget af den molekylære gastronomi, der har været med til at gøre Adrià-brødrende verdensberømte, men her er også mere traditionel spansk mad at få. Til gengæld er et ikke nemt at få bord på Tickets, der er ingen telefon, men du kan forsøge at bestille online her:
www.ticketsbar.es.

MAITEA

Tapas er godt, men prøv til afveksling en anden spansk specialitet inden for de lette, hurtige retter, nemlig pinchos. Her er Maitea et af Barcelonas bedste bud. Pinchos er en slags små pindemadder eller minisandwiches om man vil. Pinchos er mest kendte i baskerlandet, men Katalonien er absolut også et glimrende sted at nyde disse små godbider.

De lækre pinchos koster 12-14 kroner stykket, så der er mulighed for at prøve mange forskellige. Det er en rigtig hyggelig måde at spise sammen med vennerne og familien på.
Se mere her: www.maitea.es

LA BOQUERIA

La Boqueria er et marked og ikke en restaurant. Ikke desto mindre er der gode muligheder for at nyde et fantastisk måltid flere steder på La Boqueria, hvor der er masser af små serveringssteder. Kan man lide det man smager, er der naturligvis mulighed for at købe råvarerne med og lave mere derhjemme.

La Boqueria svarer til Københavns Torvehallerne – bare større og med bredere udvalg. Der er nærmest ingen grænser for, hvad du kan smage på af friske og gode råvarer på La Boqueria. Og det er ikke kun smagen af mad, der er fantastisk på La Boqueria – alle farverne, lugtene og lydene og den travle handel; altsammen en sand fryd for sanserne.

www.boqueria.info