På jagt efter Barcelonas bedste Cava-bar

Kun små 50 kilometer sydvest for Barcelona ligger verdens største Cava-producerende vindistrikt. Er man på ferie i Barcelona, eller på en kulturrejse til Catalonien, er det derfor oplagt at besøge en af byens Cava-barer og nyde den catalanske specialitet i autentiske omgivelser. Cava’en er en vigtig del af den catalanske kultur.

Rigtig mange danskere har taget Cava’en til sig, og den efterhånden velkendte næsten sorte Freixenet-flaske dukker op ved mange lejligheder året rundt, sikkert fordi den er en del billigere end champagne, men stadig af en solid kvalitet. Hvis man rejser man til Barcelona, bør man dog prøve nogle af de mange andre typer Cava også.

Cava’en er en mousserende vin, der producers i Penedés og eksporteres til hele verden. Der stilles meget strenge krav til produktionsmetoden, og det er ikke en hvilken som helst vin med bobler, der får lov at kalde sig Cava. De traditionelle forskrifter skal overholdes til punkt og prikke gennem hele vinens fremstilling.

Catalanerne selv er også meget begejstrede for og stolte over deres “nationaldrik”, og sammen med resten af det spanske folk nyder de Cava’en ved festlige lejligheder som Nytårsaften, bryllup, dåb og andre glædelige højtider. I Barcelona er det dog også en drik man kan nyde til hverdag og i weekenderne på en af byens mange Cava-barer.

Barcelonas Cavabarer

Barcelonas Cava-barer er populære både blandt ferie-gæster og de lokale, fordi man her kan nyde den friske vin i forskellige udgaver og med mad til. Det er dog Cava’en og ikke maden, der er i fokus på Cava-barerne. På nogle af barerne serveres en rosa, mere sødlig Cava, end den vi danskere typisk finder herhjemme. Den rosa Cava er lavet ved at tilsætte små mængder rødvin til almindelig Cava; dette gør den mere egnet til indtagelse sammen med let mad.

Den klart mest populære Cava-bar i Barcelona er Xampañería Can Paixano – faktisk er stedet stort set altid propfyldt med mennesker, og der skal arbejdes for at nå baren og afgive bestilling. Serveringen er dog utrolig effektiv, og man får overraskende hurtigt sit første glas Cava i hånden. Til vinen serveres forskellige slags frisklavede sandwiches af høj kvalitet. Denne travle Cava-bar har en helt særlig stemning, der både er et resultat af og bidrager til, at stedet besøges af så mange gæster. Can Paixano ligger mellem Ramblas og den del af havnen, der vender mod Barceloneta, og er den rigtige Cava-bar at besøge – medmindre man vil have fred og ro.

http://www.canpaixano.com/

En anden god, og lidt mindre proppet, Cava-bar er El Xampanyet, der ligger i samme gade som Picasso-museet. Her får man chancen for at nyde sin Cava og nogle Tapas i et mere roligt tempo – selvom der stadig kan være travlt alt efter tidspunktet, man vælger at indfinde sig i baren på – og man kan lettere forhøre sig om de forskellige muligheder. Både Cavas og Tapas er af høj kvalitet, og udvalget er pænt. Mange bliver her til baren lukker og tager videre ud i Barcelonas natteliv, der pulserer i de omkringliggende gader.

Er vejret godt – og det er det som regel i Barcelona – foretrækker man måske at sidde udenfor. Den mulighed har man på vinbaren La Vinya del Senyor, der – selvom den ikke er specialiseret i mousserende vine – har et fint udvalg i god Cava. Indeni er baren, ligesom de to forrige, ofte ret tæt pakket, så muligheden for udendørs servering er kærkommen, hvis man foretrækker noget mere plads i stedet for den travle stemning indenfor. Baren ligger ved kirken Santa Maria del Mar, der for nylig har vundet ny berømmelse gennem bestselleren Havets Katedral.

Cavamar er også et godt sted at drikke Cava, selvom der strengt taget er mere tale om en restaurant end en bar. Som navnet antyder, ligger Cavamar ved havet – på Barceloneta strand tæt ved Barcelonas centrum. Man kan sidde udenfor og nyde stranden og havet eller indenfor på første sal – her kan man med lidt held også få udsigt over vandet.

http://www.cavamar.com/

Og til dem, der skulle undre sig, ‘Cava’ betyder ‘hule’ på catalansk og henviser til de hule-agtige rum, Cava oprindeligt blev lavet i.