Kulturrejser til Castelldefels og Sitges

Når du nærmer sig Barcelonas El Prat-lufthavn med fly, kan du se den lange strand i Castelldefels. Denne by med nu 50.000 indbyggere voksede op omkring Castillo de Fels (Fels-slottet) – hvorfra byens navn stammer – og den er i dag et vigtigt turist- og beboelsesområde. Tæt på ligger den smukke fiskerby Sitges, der rummer uventede kulturelle perler. Vi giver her en kort beskrivelse af, hvad du kan opleve på en kulturrejse til Castelldefels og Sitges.

Mange mennesker bor i Castelldefels og arbejder i Barcelona, idet afstanden ikke er stor og den offentlige transport er god. Castelldefels ligger 20 km udenfor Barcelona og der kører tog dertil uafbrudt.

Langs den fem kilometer lange sandstrand ligger der mange villaer, lejlighedskomplekser, hoteller og restauranter, samt nogle vedudstyrede campingpladser. I anledningen af De Olympiske Lege i 1992 byggede man en kunstig kanal, den 1.200 m lange Canal Olímpico, hvor kajakroningen blev afholdt. Derved har Castelldefels udvidet dets allerede store udbud, og man kan nu også dyrke roning her.

Sitges

Ikke langt fra Castelldefels ligger Sitges, en smuk fiskerby der allerede i slutningen af det 19. årh. var et yndet turistmål for bohemekunstnere og forfattere. Den gamle bydel, og også den mest spændende del af byen, er kendt som Vila Vella, og ligger på en stor klippe ud til havet, mellem Sant Sebastià-stranden og den lange La Ribera-strand. I den ene ende ligger sognekirken, som er byens kendetegn og et meget yndet motiv blandt malere. I Vila Vella kan man også se Maricel og Cau Ferrat museerne, udover rådhuset og det såkaldte Palau del Rei Moro (Maurerkongens palads), som danner en interessant arkitektonisk helhed. Museu Maricel ligger i en afdeling af paladst af samme navn. Der er her tale om en usædvanlig bygning, der blev genopbygget i 1910 hvor der førhen var et hospital og nogle fiskerhuse. Museet huser romanske og gotiske kunstgenstande samt catalanske skulpturer fra slutningen af det 19. årh. og moderne kunst.

Ved siden af Maricel-paladset ligger Cau Ferrat-museet, hvor forfatteren og maleren Santiago Rusinol boede og hvis hjem og studie nu er museum. Dette hus var samlingssted for mange catalanske Art Nouveau-kunstnere i slutningen af det 19. århundrede ogher samlede Santiago Rusinol sine støbejerns- og keramikskulpturer samt sine malerier. Det var også her, hvor han organiserede de berømte Art Nouveau-fester, med udstillinger og de mest avantgarde teater- og musikforestillinger.

Inde i byen ligger det tredje af Sitges museer Museu Romàntic, som er installeret i en herskabeligbygning fra det 19. årh. Her kan den besøgende danne sig en idé om, hvordan de bedre borgere levede i denne stilperiode. Museet har også en meget fin samling af gamle dukker.

La Ribera-stranden

Den to kilometer lange La Ribera-strand ved strandpromenaden er et af byens mest tiltrækkende steder. Her ligger der barer, restauranter og hoteller, der varter op for det pulserende dag- og natteliv. Stedet er kendt for sin åbenhed og tolerance, hvilket har været med til at gøre det til et yndet feriested for homoseksuelle.

Blandt de mest bemærkelsesværdige og festlige arrangementer i byen bør man nævne karnevalet, hvor man støder på de mest utrolige udklædninger. Stedet er også kendt for dets Rallye internacional Barcelona-Sitges, et rally for antikke biler, som afholdes hvert år i midten af marts. Dernæst er der Festival Internacional de Cine, som bliver afholdt i første halvdel af oktober. Denne filmfetival er hovedsageligt for terrorfilm og den fantastiske genre, men har i dag flere forskellige afdelinger, hvilket gør, at filmudbudet nu er enormt. Ved denne lejlighed samles personligheder fra filmens verden, mytomaner og filmfans, der er på jagt efter en autograf.

Til sidst men ikke mindst, er det også et forsøg værd at anskaffe sig en af de 4.000 flasker af malvasia, den lokale hjemmelavede likør.