Mad og drikke i Friuli Venezia Giulia

Madlavning i Friuli Venezia Giulia i Italien er præget af den slaviske, den centraleuropæiske og den venetianske kultur. Det lokale køkken sætter som i andre regioner i Italien sin lid til enkle opskrifter og originale ingredienser: kød, mejeriprodukter, pølser og bælgfrugter, der anvendes i fremstillingen af smagfulde specialiteter. Du kan læse mere om disse specialiteter her og samle inspiration til din kulturrejse til regionen.

En typisk ret i Friuli Venezia Giulia er polenta, eller ”porcina”, der fremstilles med kogt svinekød og pølser, serveret med sauerkraut og sennep, og supper med grøntsager og bælgfrugter.

Skinker, pølser og dessert

Det vigtigste og mest typiske produkt i regionen er San Daniele skinke, som er velkendt og eksporteres til hele verden, efterfulgt af Montasio ost og Sauris røget skinke.

Blandt pølser og svinekød, som produceres i Friuli, finder man adskillige salamipølser, soppressa, pølser og musèt con la brovada (cotechino svinekødspølse serveret med majroer syrnet med druebrændevin).

Den mest berømte dessert i Friuli Venezia Giulia kaldes gubana, og er en skal af butterdej fyldt med tørret frugt. Strudel og frugtkager er også lækre.

Vin i Friuli Venezia Giulia

De smagfulde traditionelle retter fra Friuli Venezia Giulia ledsages af en stor produktion af kvalitetsvin, rød og hvid, som Refosco, Terrano, Malvasia, Tocai og Rebula. Friuli-Venezia Giulia-regionen er også berømt for sin produktion af destillater, som de traditionelle og krydrede grappas.