Giverny, et blomstrende pilgrimsmål for kunstelskere

Giverny ligger i Haute-Normandie i Frankrig og er hvert år et af de mest besøgte rejsemål for danskere der rejser på kulturrejse til Frankrig.

Claude Monets

Det meste af Claude Monets kærlighedsaffære med naturens lys og farver fandt sted i dette rosafarvede landhus, hvor kunstneren levede og arbejdede fra 1883 til 1926. Hans største passion var hans have, og den er blevet minutiøst genskabt og tilplantet, så der udfolder sig det prægtigste blomsterskue gennem de tre årstider, den er åben for publikum. Modsat den formelle franske havestil vælder blomster og overdådige farver ud over grusstierne og hænger ned fra tremmeværker som – ja, et Monet-billede.
Det var her, Monet og hans impressionist-kolleger – Sisley, Cézanne, Pissaro, Manet og Renoir – satte deres staffelier op udendørs (i sig selv et radikalt brud på den kunstneriske tradition). Den måde, det lykkedes dem at fange ændringerne i lyset og vejret på forskellige tider af dagen, førte den 20. århundredes kunst ad nye veje. Selv Monet forstod ikke straks havens iboende skønhed. “Det tog nogen tid, før jeg forstod mine åkander,” skrev han. “Og så, pludselig, åbenbarede min sø sig for mig som ved magi….Siden har jeg næppe haft nogen anden model.” Tilstrømningen kan være stor i weekenden, men den berømte vandhave med åkander, japanske broer og yndefulde piletræer er ikke desto mindre stadig en lise for sindet.

Skal du selv arrangerer en kulturrejse til frankrig og vil besøge Giverny er her lidt information. Du finder Monets have på adressen 84, Rue Claude Monet. Der er ca. 80 kilometer eller en god times kørsel nordvest for Paris. Museet har åbent fra april til først i november. Hver måned har sin egen farve- og blomsterpragt, og de “berømte” åkander blomstrer fra sidst i juni. Du kan læse meget mere om kunst og kultur her på bloggen om kulturrejser, vil du vide mere om Giverny og Monet, så klik her www.fondation-monet.com