Billedgalleri Normandiet

Normandiet er spredt lang kysten mellem Bretagne og de fjerneste afkroge af det nordøstlige Frankrig. Normandiet ligger der hvor det grønne, behagelige franske landskab møder de hårdtslående bølger langs kysten. Området er kendt for landbrug og for at producere lækker ost, smør og mælk. Normandiet er rig på kultur, historie og seværdigheder og er en vidunderlig blandning af gammelt og nyt, med moderne restauranter og butikker, ved siden af bindingsværkshuse og gotiske kirker i Rouen.

Foto fra Normandiet, Frankrig – inspiration til din kulturrejse

Det rekonstruerede centrum af Caen er en kort køretur fra brostenene i Bayeux og vi kan kun anbefale at man lejer en bil, når man rejser til Normandiet, da der kan være stor afstand mellem seværdighederne. Normandiet har dog også en mere kedelig historie, i form af D-Dag, der foregik i 1944 og mange nok har set filmatiseringen “Saving privat Ryan” der har Tom Hanks i hovedrollen. D-Dag har sat sit præg på landskabet, som du vil se i form af monumenter, ruiner og gamle bunkere.

Flotte klippeformationer ved Etretat - Normandiet, Frankrig - Kulturrejser

[nggallery id=34]

Vikingerne møder gallerne i historiemættede Rouen

Franskmændene i den nordfranske region Normandiet har ikke glemt den del af deres arv, de skylder de skandinaviske vikinger.

Få steder er arven fra vikingerne og forbindelsen til Skandinavien så fremtrædende som i Normandiets hovedstad, Rouen. For eksempel afholder byen hvert forår en nordisk filmfestival, med både nye og gamle film af instruktører fra Danmark, Sverige, Norge og de andre nordiske lande. Og en kopi af et af Danmarks vigtigste nationale symboler, Jellingestenen, som er blevet skænket som en venskabsgave fra Danmark til Normandiet, kan besøges centralt i byen.

Det var oprindeligt gallerne, portrætteret som Cæsars ukuelige fjender i tegneserien Astrerix, der herskede over Rouen, og byen var en af de vigtigste i det galliske område. Da vikingerne gik i land i den lavere del af Seine-dalen i 841, erobrede de byen under ledelse af Rollo, som i 911 blev nomineret greve af Rouen af frankernes konge. Den dag i dag er Rouens befolkning, les rouennais, stolte af den blanding af gallisk selvstændighed og vikinge-vovemod, der har skabt deres by.

For en dansk rejsende nu til dags, der sandsynligvis kommer til byen med mere fredelige intentioner end Rollo, er første stop på en kulturrejse naturligvis Rouens berømte katedral, hvor det ene af de to tårne bærer det specielle navn Le Tour de Beurre – smørtårnet. Navnet skyldes, at tårnet i sin tid blev betalt med ekstra skatteopkrævninger på handel med smør.

Katedralens særegne skøned inspirerede blandt andre den Normandiet-elskende, impressionistiske kunstmaler Claude Monet, hvis malerier kan nydes på såvel det lokale Musée des Beaux Arts i Rouen som på Musée d’Orsay i Paris.

Litteraturfans kan i Rouen fryde sig over at være i selveste Gustave Flauberts fødeby: Forfatteren, der især er kendt for sin roman Madame Bovary, der beskriver en frustreret husmors kedsomhed i ægteskabet og hendes romantiske eskapade med en anden mand. Romanen, der foregår lokalt, rummer, ud over kærlighedshistorien, formidable beskrivelser af Rouen og omegn.

Når man har nydt den smukke bykerne med de mange bindingsværkshuse, smagt på den lækre, mættende lokale cuisine – hvor kodeordet synes at være: alt kan gøres bedre med mere creme fraiche – og gyst over historien om patrioten Jeanne d’Arc, der efter sigende blev brændt på bålet i Rouen i 1431, hvorfor så ikke følge i vikingernes fodspor og tage en flodrejse på Seinen? Der er mulighed for både krydstogter og korte sejlture.

Rouen besøges især af mange engelske turister i sommerperioden, og er en lidt overset perle blandt danske turister i Frankrig. Men der er stadig noget at komme efter for en viking i Rouen.

Kulturrejse til Normandiet, hvor Europas befrielse begyndte

Kulturrejser til Frankrig, så er det nærmest umuligt ikke at tænke på Normandiet og specielt D dag. Rejser du på kulturferie på egen hånd til Normandiet så er det værd at forberede sig godt da her er så utroligt meget at se. Du kan også vælge en grupperejse med dansk rejseleder. Der er skrevet lange bøger om D dag i Normadiet, lavet film og meget mere, så nedenstående beskrivelse er blot nogle få overskrifter til hvad man kan opleve på en kulturrejse til Normandiet.

Den 6. juni 1944 iværksatte De Allieredes Ekspeditionskorps Operation Overlord, verdenshistoriens største militære operation, og over 5000 skibe og landgangsfartøjer, 50.000 køretøjer og 11.000 fly satte kurs over Den Engelske Kanals oprørte vande for at indlede en invasion, der kom fuldstændig bag på Nazityskland og senere førte til dets nederlag. På strandene med kodenavnene Omaha, Utah, Gold, Juno og Sword kostede kampene 4900 allierede soldater livet alene den første dag, og det samlede tabstal for de første to uger af invasionen var skræmmende højt.
Tiden har fjernet de fleste ødelæggelser langs denne fredfyldte, 80 km lange, forblæste kyststrækning, men mange mænd blev tilbage, idet 9386 amerikanske soldater ligger begravet under enkle marmorkors og davidsstjerner på Colleville-sur-Mers amerikanske kirkegård (på en klint over Omaha Beach), og næsten 5000 britiske, canadiske, australske og sydafrikanske tropper fik deres sidste hvilested på den britiske kirkegård ved Bayeux.

Arromanches

Ud for kysten ved Arromanches ligger resterne af den store, præfabrikerede kunstige havn af beton ved navn Mulberry B (eller “Port Winston”), beregnet til at lette landsætningen af de allieredes forsyninger. En række museer har udstillinger om D-dags-invasionen, og det vigtigste af dem er Musée du Débarquement (Normandy Landings Museum, nær Mulberry B) med landsætnings-diorama, modeller, film og fotos. Caen-mindesmærket omkring 50 km mod syd er også bevægende og informativt med udstillinger om årsagerne til og følgerne af 2. Verdenskrig og nye udstillinger om Den Kolde Krig.

Information Normandiets D-dagsstrande

D-Dagsstrande ligger ca. 280 km nordvest for Paris. Besøg f.eks Musée Du Debarquement: Place du 6 Juin, Arromanches-les-Bains, et meget spændende muserum som du kan læse mere om her Også Caen-mindesmærket Esplanade Dwight Eisenhower er et besøg værd og du kan læse mere her. Den bedste tid at besøge dette område i Normandiet på er i maj, juni, september og oktober.

Mont-Saint-Michel, et gotisk underværk

Mont-Saint-Michel ligger i Haute-Normandie, i det nordvestlige Frankrig og er et gotisk underværk, omgivet af tidevandsstrømme. Alle rejsebureauer som tilbyder kulturrejser til denne del af Frankrig har et besøg i Mont-Saint-Michel i programmet. Rejser du på kulturrejse på egen hånd, så vær opmærksom på at der altid er mange mennesker ved denne kendte seværdighed.

Den befæstede ø-landsby Mont-Saint-Michel regnes blandt den vestlige verdens underværker og er Frankrigs mest besøgte seværdighed, som den ligger på sin mægtige granitklippe, der hæver sig over den flade sandbund. Dens dristigt tænkte anlæggelse forbløffer dem, der nærmer sig ad den 1½ km lange dæmning (som snart afløses af en bro), der forbinder den med fastlandet. Perspektivet ændrer sig, når man går gennem de snævre gader, kranset af souvenir- og turistbutikker, på denne lillebitte ø med 100 indbyggere. Der er talt meget om den farlige “springflod”, hvor vandstanden kan svinge helt op til 15 km fra høj – til lavvande. Når det er ebbe, ligger 16 km havbund blottet omkring det gotiske og romanske kloster, der ligger 150 m over havets overflade i romantisk isolation mod en dramatisk himmel. En fæstningsmur, påbegyndt i 1200-tallet, løber rundt om klippen og benediktinerklostret med dets haver, der markerer det sted, hvor ærkeenglen Michael efter sigende skulle have vist sig i år 708. Ud over de enestående omgivelser er det, der gennem århundreder især har tiltrukket turister, den samling af 1200-talsbygninger på klostrets grund, som kaldes for La Merveille (Underværket), et gotisk mesterværk. Mont-Saint-Michel lligger over 300 kilometer vest for Paris, og ca. 50 kilometer øst for Saint-Malo. I foråret og efteråret er her dramatisk mange besøgende, mens der er næsten mennesketomt om vinteren.

La Mère Poulard

Den lille øs andet mesterværk er La Mère Poulards soufflé-agtige omeletter, hvis “hemmelige opskrift” har noget at gøre med tilberedning i en kobberkasserolle over en åben ild af egebrænde. Siden 1888 har denne restaurant/hotel været det bedste sted at spise middag eller overnatte. Her kan man i de sene aftentimer opleve magien i det næsten mennesketomme og stille Mont-Saint-Michel. La Mère Poulard finder du på adressen Grande Rue.

Læs meget mere om kulturrejser til Normandiet i Frankrig her på bloggen. Du finder indlæg om maden, kunsten, historien og meget mere. I billedgalleriet kan du se foto fra de forskellige rejsemål i Frankrig og fra andre lande i Europa.