Vikingerne møder gallerne i historiemættede Rouen

Vikingeskibsmodel i katedralen i Rouen
Vikingeskibsmodel i katedralen i Rouen. Foto-kreditering: Peter. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Franskmændene i den nordfranske region Normandiet har ikke glemt den del af deres arv, de skylder de skandinaviske vikinger.

Få steder er arven fra vikingerne og forbindelsen til Skandinavien så fremtrædende som i Normandiets hovedstad, Rouen. For eksempel afholder byen hvert forår en nordisk filmfestival, med både nye og gamle film af instruktører fra Danmark, Sverige, Norge og de andre nordiske lande. Og en kopi af et af Danmarks vigtigste nationale symboler, Jellingestenen, som er blevet skænket som en venskabsgave fra Danmark til Normandiet, kan besøges centralt i byen.

Erobret af vikingerne i 841

Det var oprindeligt gallerne, portrætteret som Cæsars ukuelige fjender i tegneserien Astrerix, der herskede over Rouen, og byen var en af de vigtigste i det galliske område. Da vikingerne gik i land i den lavere del af Seine-dalen i 841, erobrede de byen under ledelse af Rollo, som i 911 blev udnævnt til greve af Rouen af frankernes konge. Den dag i dag er Rouens befolkning, les rouennais, stolte af den blanding af gallisk selvstændighed og vikinge-vovemod, der har skabt deres by.

For en dansk rejsende nu til dags, der sandsynligvis kommer til byen med mere fredelige intentioner end Rollo, er første stop på rejsen ofte Rouens berømte katedral, hvor det ene af de to tårne bærer det specielle navn Le Tour de Beurre – smørtårnet. Navnet skyldes, at tårnet i sin tid blev betalt med ekstra skatteopkrævninger på handel med smør.

Katedralens særegne skønhed inspirerede blandt andre den Normandiet-elskende, impressionistiske kunstmaler Claude Monet, hvis malerier kan nydes på såvel det lokale Musée des Beaux Arts i Rouen som på Musée d’Orsay i Paris.

Gustav Flauberts fødeby

Litteraturfans kan i Rouen fryde sig over at være i selveste Gustave Flauberts fødeby. Forfatteren er især kendt for sin roman Madame Bovary, der beskriver en frustreret husmors kedsomhed i ægteskabet og hendes romantiske eskapade med en anden mand. Romanen, der foregår lokalt, rummer, ud over kærlighedshistorien, formidable beskrivelser af Rouen og omegn.

Når man har nydt den smukke bykerne med de mange bindingsværkshuse, smagt på de lækre, lokale retter – hvor kodeordet synes at være: alt kan gøres bedre med mere creme fraiche – og gyst over historien om patrioten Jeanne d’Arc, der efter sigende blev brændt på bålet i Rouen i 1431, hvorfor så ikke følge i vikingernes fodspor og tage en flodrejse på Seinen? Der er mulighed for både krydstogter og korte sejlture.

Rouen besøges især af mange engelske turister i sommerperioden, og er en lidt overset perle blandt danske turister i Frankrig. Men der er stadig noget at komme efter for en viking i Rouen.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere