Mont-Saint-Michel, et gotisk underværk

Mont-Saint-Michel ligger i Haute-Normandie, i det nordvestlige Frankrig og er et gotisk underværk, omgivet af tidevandsstrømme. Alle rejsebureauer som tilbyder kulturrejser til denne del af Frankrig har et besøg i Mont-Saint-Michel i programmet. Rejser du på kulturrejse på egen hånd, så vær opmærksom på at der altid er mange mennesker ved denne kendte seværdighed.

Den befæstede ø-landsby Mont-Saint-Michel regnes blandt den vestlige verdens underværker og er Frankrigs mest besøgte seværdighed, som den ligger på sin mægtige granitklippe, der hæver sig over den flade sandbund. Dens dristigt tænkte anlæggelse forbløffer dem, der nærmer sig ad den 1½ km lange dæmning (som snart afløses af en bro), der forbinder den med fastlandet. Perspektivet ændrer sig, når man går gennem de snævre gader, kranset af souvenir- og turistbutikker, på denne lillebitte ø med 100 indbyggere. Der er talt meget om den farlige “springflod”, hvor vandstanden kan svinge helt op til 15 km fra høj – til lavvande. Når det er ebbe, ligger 16 km havbund blottet omkring det gotiske og romanske kloster, der ligger 150 m over havets overflade i romantisk isolation mod en dramatisk himmel. En fæstningsmur, påbegyndt i 1200-tallet, løber rundt om klippen og benediktinerklostret med dets haver, der markerer det sted, hvor ærkeenglen Michael efter sigende skulle have vist sig i år 708. Ud over de enestående omgivelser er det, der gennem århundreder især har tiltrukket turister, den samling af 1200-talsbygninger på klostrets grund, som kaldes for La Merveille (Underværket), et gotisk mesterværk. Mont-Saint-Michel lligger over 300 kilometer vest for Paris, og ca. 50 kilometer øst for Saint-Malo. I foråret og efteråret er her dramatisk mange besøgende, mens der er næsten mennesketomt om vinteren.

La Mère Poulard

Den lille øs andet mesterværk er La Mère Poulards soufflé-agtige omeletter, hvis “hemmelige opskrift” har noget at gøre med tilberedning i en kobberkasserolle over en åben ild af egebrænde. Siden 1888 har denne restaurant/hotel været det bedste sted at spise middag eller overnatte. Her kan man i de sene aftentimer opleve magien i det næsten mennesketomme og stille Mont-Saint-Michel. La Mère Poulard finder du på adressen Grande Rue.

Læs meget mere om kulturrejser til Normandiet i Frankrig her på bloggen. Du finder indlæg om maden, kunsten, historien og meget mere. I billedgalleriet kan du se foto fra de forskellige rejsemål i Frankrig og fra andre lande i Europa.