Kulturrejse til Normandiet, hvor Europas befrielse begyndte

Kulturrejser til Frankrig, så er det nærmest umuligt ikke at tænke på Normandiet og specielt D dag. Rejser du på kulturferie på egen hånd til Normandiet så er det værd at forberede sig godt da her er så utroligt meget at se. Du kan også vælge en grupperejse med dansk rejseleder. Der er skrevet lange bøger om D dag i Normadiet, lavet film og meget mere, så nedenstående beskrivelse er blot nogle få overskrifter til hvad man kan opleve på en kulturrejse til Normandiet.

Den 6. juni 1944 iværksatte De Allieredes Ekspeditionskorps Operation Overlord, verdenshistoriens største militære operation, og over 5000 skibe og landgangsfartøjer, 50.000 køretøjer og 11.000 fly satte kurs over Den Engelske Kanals oprørte vande for at indlede en invasion, der kom fuldstændig bag på Nazityskland og senere førte til dets nederlag. På strandene med kodenavnene Omaha, Utah, Gold, Juno og Sword kostede kampene 4900 allierede soldater livet alene den første dag, og det samlede tabstal for de første to uger af invasionen var skræmmende højt.
Tiden har fjernet de fleste ødelæggelser langs denne fredfyldte, 80 km lange, forblæste kyststrækning, men mange mænd blev tilbage, idet 9386 amerikanske soldater ligger begravet under enkle marmorkors og davidsstjerner på Colleville-sur-Mers amerikanske kirkegård (på en klint over Omaha Beach), og næsten 5000 britiske, canadiske, australske og sydafrikanske tropper fik deres sidste hvilested på den britiske kirkegård ved Bayeux.

Arromanches

Ud for kysten ved Arromanches ligger resterne af den store, præfabrikerede kunstige havn af beton ved navn Mulberry B (eller “Port Winston”), beregnet til at lette landsætningen af de allieredes forsyninger. En række museer har udstillinger om D-dags-invasionen, og det vigtigste af dem er Musée du Débarquement (Normandy Landings Museum, nær Mulberry B) med landsætnings-diorama, modeller, film og fotos. Caen-mindesmærket omkring 50 km mod syd er også bevægende og informativt med udstillinger om årsagerne til og følgerne af 2. Verdenskrig og nye udstillinger om Den Kolde Krig.

Information Normandiets D-dagsstrande

D-Dagsstrande ligger ca. 280 km nordvest for Paris. Besøg f.eks Musée Du Debarquement: Place du 6 Juin, Arromanches-les-Bains, et meget spændende muserum som du kan læse mere om her Også Caen-mindesmærket Esplanade Dwight Eisenhower er et besøg værd og du kan læse mere her. Den bedste tid at besøge dette område i Normandiet på er i maj, juni, september og oktober.