Rejsetips til en kulturrejse til Malaga

En kulturrejse til Malaga byder på utallige oplevelser, og ikke mindst hvis du bruger Malaga som base til udflugter i Andalusien.

Malaga er blevet en af Sydspaniens mest populære feriedestinationer, og det er på grund af blandingen af byliv og fortryllende strande. Med dens brede boulevarder, historiske borge og monumenter, og smukke havneområde, er Malaga en by, der tigger om at blive udforsket. Men det er også en moderne by med nogle af de bedste butikker, restauranter, barer og natklubber, hvoraf de fleste findes i midten af byen ved Calel Marques de Larios. Man kan foretage spændende udflugter fra Malaga til Tanger, Marokko eller Granada med færge eller tage med toget og tilbringe dagen i byen Madrid.

Kulturferie i Malaga appellerer til familier, par og grupper takket være mangfoldigheden af attraktioner og aktiviteter. Hvad enten det er temaparker til børnene, golfferier for de voksne eller bare afslapning ved hotellets pools eller solbadning ved strandene, så har Malaga noget for enhver.

Hvornår skal du rejse

Hvis man foretrækker lunt frem for varmt vejr så overvej de rolige vintre, forår og efterårssæsoner i Malaga; det er de bedste tidspunkter til sportsaktiviteter og til at opnå billige ferier. Sommermånederne vil være varme, og strandene kan være overfyldte, især i august måned. Malaga er blevet erklæret som nr. et med hensyn til feriedestination i Påsken, og når bankerne har lukket, hvilket betyder højere priser og meget overfyldte strande i disse perioder. Selv om det kan regne lidt om vinteren, er dette stadig et godt tidspunkt at nyde solen i, og julen i Malaga er populær.

Vejret

Malaga praler af at have et af de bedste klimaer i Middelhavsområdet ,og vejret er pålideligt varmt og tørt hele året rundt. Gennemsnitstemperaturen er på 22 grader, men man kan forvente dagtemperaturer på 30 grader og over i højsommer månederne med en varm aftentemperatur på ca. 21 grader. Det regner faktisk aldrig om sommeren, og der kommer heller ikke ret meget regn i løbet af året, men der kan dog komme lidt i perioden fra november til marts måned. Foråret og efteråret bliver betragtet som de to bedste tidspunkter at besøge Malaga på takket være det varme vejr med temperaturer på 21 grader i april måned og 23 grader i oktober måned.

Lufthavn og transport

Der er direkte fly fra Danmark til Malaga året rundt til Malaga Lufthavn (AGP) med en flyvetid på ca. 3½ time. Der afgår fly fra de fleste lufthavne som Billund, Aalborg og København. Malaga er en international lufthavn med faciliteter som toldfri butikker, restauranter, vekslekontorer, biludlejning og hoteller. Det tager blot 10 minutter at komme fra lufthavnen til Malaga.
Tog, busser og taxaer går fra Terminal 3, taxaerne har ingen taxameter, så aftal prisen inden afgang. Individuel bestilling af en privat shuttlebus eller bil er en anden mulighed, og turen koster ca. 10 euro per person. Såfremt man ønsker at udforske Costa del Sol, er det en god idé at leje en bil. Det kan gøres online, og de større veje er i god stand ,og man kører i højre side af vejen.

Strandene i Malaga

Malaga ligger på Costa del Sol, og strandene her er nogle af de fineste i Spanien, hvilket gør dem populære hele året rundt. Afsondrede gyldne vige og bugte kliner sig op ad vældige grå sandstrande, og man kan nyde en ny anderledes strand hver eneste dag. Middelhavet er varmt nok til at man kan bade i det det meste af året, og mange af strandene har fået det Europæiske Blå Flag for sine rene strande.

Med en strækning på 1200 km er den store strand Playa de las Acacias en af de livligste strande. Man kan dyrke vandsport her, og stranden er populær blandt familier takket være området for børn. Man behøver ikke bevæge sig langt fra sandkanten, da havnefronten har masser af barer, restauranter, butikker og cafeterier. Denne strand kan blive virkelig overfyldt i sommermånederne og er meget populær blandt unge mennesker, så det anbefales at komme tidligt på dagen for at finde sig et stykke sandområde.

Hvis man hellere vil undgå de store skarer af mennesker og hellere vil være på de rolige strande så prøv Taje de la Songa i Benalmadena. Denne strand er en af de mest rolige romantiske gemte strande og bliver sjældent overfyldt. Da den ligger isoleret, er der heller ingen service, så husk at tage forplejning med til hele dagen.

Afbryd ferien i Malaga for en dag til ren afslapning i de vigtige solpavilloner. Beliggende blot 15 minutter fra Malaga centrum ligger denne strand med sit Blå Flag. Stranden er populær blandt familier på grund af sin venlige og behagelige atmosfære. Den nærliggende Pablo Picasso promenade har caféer, isboder og restauranter. I august måned er denne strand vært for afholdelsen af den største festival i Andalusien, La Feria de Malaga, så regn med at folk i tusindvis vil møde frem til disse festligheder.

Oplevelser

Malaga byder på utrolig mange oplevelser til en kulturrejse, her er nogle af dem:

Mad og Vin

Restauranterne i Malaga er langt mere autentiske end dem på Costa del Sols feriesteder langs med stranden. Prøv tapas, gazpacho og en billig sund menu del dia og en berømt Malaga vin på en berømt gammeldags Malaga bar som Antigua Casa de Guardia. Der er masser af charmerende traditionelle barer i de smalle gader i en maurisk inspireret gammel by.

Forstædernes strande

Malaga har lange behagelige strandpromenader. Tag en gåtur til Malagas strande i forstæderne som for eksempel El Palo og Pedregalejo og find nogle fortræffelige uprætentiøse barer og autentiske restauranter. I El Tintero på El Palo stranden, går tjenerne rundt og råber navnene på de forskellige retter, indtil der en eller anden der prajer dem. Sjov oplevelse.

Picasso

Den store kunstner var født i Malaga – Der findes over 200 værker i Picasso Museet på d et smukke Palacio de Buenavista.

Lej en bil

Bare på grund af bjergene er det en god idé at leje en bil i Malaga. Så godt som enhver lille vej inde i landet afslører hurtigt overraskende dramatiske bjerglandskaber, charmerende bjergbyer og beskedne byer som Alhaurin El Grande. Terremolinos og Marbella er sjove af helt andre grunde, medens den fornøjelige Nerja mod øst er vældig populær blandt englænderne.

Promenade

Tilslut dig de lokale med en typisk sent eftermiddagstur langs Malagas omfattende promenader. Folk ser på den stilfulde marina og afprøver de kendte Malaga strande som Playa de las Acacias.

Ronda og de hvide byer

Bjergene inde i landet ved Malaga er berømte for deres “pueblos blancos”, hvide landsbyer og byer med storartet beliggenheder. Gå ikke glip af Ronda, en smuk by midt i et dramatisk bjergkløft-landskab samt en spændende togtur fra Malaga. Besøg den utrolige Chorro Gorge og de udbytterige Malaga national parker som “the Parque Natural Montes de Malaga og El Torcal”.

Store andalusiske byer

Længere udflugter fra Malaga omfatter tre af Spaniens mest uforglemmelige byer: Granada, Sevilla og Cordoba. Bizarre fans kan måske nyde en tur til Gibraltar!

Natteliv

Malagas natteliv er let at finde, da en stor del af det foregår på gader og torve. Malagas natteliv er ægte spansk og fortsætter hele natten. Prøv at finde et sted, hvor der er flamenco optræden.

Festivals

Besøg Malaga i Påsken og du vil blive vidne til en af Spaniens mest imponerende religiøse fester. Malagas sommerfestivaler indeholder musik og film.

Historie

Besøg et maurisk palads og slot: Alcazaba og Gibralfaro. Du kunne slutte med at besøge et Romersk teater. Malaga har også en bemærkelsesværdig katedral.

Tyrefægtning

Man har en chance for at opleve en af Spaniens klassiske tyrefægterarenaer.

Golf

Malaga er en god livlig by-base for en golfferie på Costa del Sol. Der er et utal af fortræffelige golfbaner i Malaga regionen.

 

Udflugt til Malaga

Malaga er provinshovedstad i provinsen af samme navn og den andenstørste by i Andalusien efter Sevilla.

Turismen har ikke ændret byen ret meget, og den er stadig forfriskende spansk med spændende, gamle bygninger mellem højhusbebebyggelserne, grønne og skyggefulde parker og haver og små gader med bittesmå barer, hvor de gamle mænd nyder et glas og ordner verdenssituationen.

Malaga har en lang og broget historie. Byen blev grundlagt af fønikerne i det 8. årh. f.Kr., og de kaldte byen Malaka. Senere udviklede kartagere og romere Malaka til en travl og driftig havn, før mauriske styrker fra det muslimske Afrika invaderede Spanien i 711 e.K

Maurerne byggede Alcazaba, fæstningen på Gibraltar. Malaga fungerede i de næste 700 år som Granadas havn. I 1487 faldt byen i hænderne på de katolske konger efter en hård belysning; maurerne blev forfulgt og frataget deres ejendom.

I mange århundreder forfaldt Malaga, men livede kortvarigt op i begyndelsen af 1800-tallet med etableringen af vin- og sukkerindustrien, der forarbejdede rør fra plantagerne på Costa Tropical. Men Malaga blev igen forladt i begyndelsen af dette århundrede, hvor skadedyr ødelagde vinstokkene, og senere blev byens monumenter sønderbombet og ødelagt under Den Spanske Borgerkrig. Først i løbet af de sidste 50 år er lykken vendt, og Malaga er begyndt at blomstre. Byen er stort set uberørt af masseturismen i områderne vest for byen, og i begyndelsen af 90’erne fik byens strande og facader en tiltrængt ansigtsløftning.

Sightseeing i byen

Der er ingen tvivl om, at Malaga bedst udforskes til fods, da trafikken er tæt på næsten alle tider af døgnet. Alt lukker i siestaen mellem ca. kl. 13.00 og 17.00, så det bedste tidspunkt for sightseeing er om formiddagen eller sidst på eftermiddagen.

Gibralfaro

En spadseretur op ad Gibralfaro-højen belønnes med en fantastisk udsigt over bymidten og fæstningen Alcazaba længere nede, og man kan se ud over havnen og den vestlige del af Costa del Sol, der fortaber sig i disen. Der går en sti fra El Ayuntamiento, rådhuset, gennem fyrreskove og tropiske haver til det mauriske slot fra det 14. årh. med de solide mure og brystværn, og ikke mindst det fyrtårn, der gav højen dens navn – Jebel al Faro, ”højen med fyrtårnet”. (Åbent dagligt 9.30-20.00). Fra Malagas lille parador (statsturisthotel) lige under slottet er der en mageløs udsigt. Ved højens fod ligger tyrefægterarenaen fra det 19. årh., hvor søndagens corridas tiltrækker store menneskemængder og store navne.

Den engelske kirkegård

En kort gåtur øst for arenaen bringer en til den engelske kirkegård (åben dagligt 9.00-18.00).

Den blev grundlagt i 1820 af den daværende britiske generalkonsul William Mark, og protestantiske kristne, der afgik ved døden på spansk grund, kunne kun blive begravet her, da ikke-katolikker ansås for at være vantro.

Nogle af de mange gravsten er mere end 150 år gamle.

Alcazaba

Fra arenaen kan man gå langs Paseo del Parque gennem haver med palmer, bougainvillea og eksotiske buske, forbi det cremefarvede og brune Ayuntamiento i nybarok stil fra 1919. Plaza de Aduana, pladsen foran den gamle toldbygning, markerer indgangen til Alcazaba, et massivt fort, der blev påbegyndt af maurerne i det 8. årh. og færdiggjort i det 11. årh. (åbent dagligt undtagen tirsdag, 9.30-20.00). c/Alcazabilla s(n, tlf. 95 2215 6005). Lige uden for Alcazaba ligger det romerske teater, der blev udgravet først i 1950’erne og som er byens eneste bygningsværker fra romertiden.

En smal, brolagt vej fører op gennem frodige haver inden for slottets mure og ender ved et palads fra det 11. årh., der i dag huser byens lille arkæologiske museum, hvor man kan se potteskår fra romertiden samt mosaikker og kulturgenstande, der er fundet i omegnen.

Katedralen

En kort gåtur langs Paseo del Parque og op ad Calle de Molina Lario fører op til Malagas katedral, der er bygget over resterne af en gammel moské. Den er stadig ufuldendt, hvilket har givet den tilnavnet La Manquita, eller ”den enarmede dame”. Pengene slap op i 1782, og derfor har katedralen kun et tårn. Til trods for dette er katedralen i dag et nationalmonument. Inde i katedralen kan man se alteret, der er lavet af italiensk marmor, slanke søjler af agat, samt en udsøgt korstol, der er udskåret af Pedro de Mena, en af Andalusiens bedst kendte håndværkere i den periode.

Museo de Bellas Artes

Lige rundt om hjørnet fra katedralen i Calle de San Agustín ligger Museo de Bellas Artes i en smuk bygning fra det 16. årh. med en central patio, udsøgt tagbeklædning og mudéjar-vinduer. Mange af værkerne på museet er malet af kunstnere fra Malaga fra det 19. årh., men omfatter desuden værker fra det 17. årh. af Zurbarán og Murillo samt skulpturer af Pedro Manor og Fernando Ortiz. Samlingen omfatter en stor del af Picassos skitser, udarbejdet mens han endnu var en ung og lovende kunstner, samt værker af hans første lærer, Antonio Múnoz Degrain. Lige nord for museet på Plaza de la Merced ligger Casa Natal de Picasso, det hus, hvor Picasso blev født. Museet indeholder forskellige genstande og dokumentation for hans liv og levned.

Museo de Artes y Tradiciones Populares

Beliggende vest for byen ved bredden af Guadalmina-floden ligger en gammel gæstgivergård fra det 17. årh., der rummer et folkemuseum. Her kan man få indblik i livet før turismen på Costa del Sol, og der er en gammel brændeovn, en gammel bedega eller vinkælder, fiskegrej og landbrugsredskaber samt en samling af brugsgenstande i keramik. Åbent 10.00-13.00 og 16.00-19.00 (vinter), 10.00-13.30 og 17.00-10.00 (sommer). Lukket lørdag, søndag og helligdage. c/pasillo Santa Isabel 10.

Finca La Concepción

I udkanten af Malaga, lige ved N331 til Antequera, ligger en sjælden, botanisk perle. Finca La Concepción er et levende museum med eksotiske planter, og det er det ideelle udflugtsmål på en hed dag. Haven er anlagt med fontæner, romerske statuer og vandfald, rundt om et herskabshus fra det 19. årh. med pavillon med udsigt over byen. En afmærket sti fører gæsterne rundt i haverne ad smukke flisegange, og man passerer interessante eksemplarer af sjældne palmer, blåregn i kaskader, magnoliatræer, kæmpestor araucaria-træder, australske mimoser, eukalyptus og nåletræer.

Shopping og natteliv

De tre hovedstrøg, Calle de Molina Lario, Calle de Marqués de Larios og Calle de Granada, er kantet med forretninger, barer og caféer. Det centrale marked Mercado Atarazanas, med sin pragtfulde, mauriske bue i midten, er et kaos af lokalkolorit, hvor fisk, urter, grøntsager og tropiske frugter fra kysten sælges hver dag. Malagas bedste tapas-barer ligger i gaderne omkring katedralen og nord for Alameda-parken. Det er stedet, hvor man kan smage de søde Malaga-vine og grillstegt fisk eller forskellige retter med friskfangede fisk og skaldyr, der er vendt i mel og dybstegt. Det stemningsfulde Antigua Casa i Alameda er kantet med tønder af sød vin, og det er et populært samlingssted, hvor de lokale nyder en fino og spiser tapas med skaldyr.

Kulturrejser til Malaga

En kulturrejse til Malaga byder på en charmerende gammel bydel, en række interessante kulturelle seværdigheder, f.eks. det berømte Picasso-museum, et fantastisk helårsklima med masser af sol, og nogle af de bedste strande i Spanien på den berømte Solkyst. Og med sin ideelle beliggenhed giver byen desuden adgang til Andalusiens spændende og historisk interessante kulturbyer såsom Granada, Sevilla, Córdoba, Ronda, Jeréz og mange flere. 

H. C. Andersen i Malaga

Allerede i attenhundretallet var danskere på rejse til Malaga. Vor store danske forfatter H. C. Andersen besøgte byen af to gange i 1862, hvorunder han boede på hotel del Oriente del Fonda fra 30 september til 5 oktober og igen fra 22 til 29 oktober. Andersen syntes godt om Malaga, ja faktisk var Andersen så begejstret for Malaga, at han i sin rejsebog ”I Spanien” beretter, at han intet sted i Spanien følte sig så glad og så godt tilpas som i Malaga. På Plaza de la Marina er der opført en flot bronze-statue af Andersen, indviet af prinsesse Benedikte i forbindelse med 200 årsdagen for Andersens fødsel.

Malagas rige historie

Malaga byder på et spændende indblik i Andalusiens dramatiske historie. Byen er en af de ældste i verden og blev oprindeligt grundlagt af fønikerne 770 f.Kr. De kaldte byen Malaka, der sandsynligvis betyder salt, og som henviser til, at man saltede fisk nær havnen. Malaga var under kartagisk herredømme indtil den blev underlagt det romerske imperium, der udviklede byen yderligere og blandt andet byggede et amfiteater, som stadig kan betragtes på en kulturrejse til Malaga. Da byen faldt i hænderne på maurerne, der herskede over Andalusien fra begyndelsen af det ottende århundrede, blev byen et vigtigt handelscenter, og blev beskrevet som en af de største og smukkeste byer i Andalusien på det tidspunkt.

Malaga var først en del af det mægtige kalifat i Córdoba og derefter af emiratet i Granada, og var én af de byer i Spanien, der holdt længst ud mod den katolske generobring af Andalusien; byen blev først erobret af de kristne styrker i 1487. Sporene fra de mange kulturelle påvirkninger gennem historien er stadig synlige i Malaga og er et spændende vidnesbyrd om Andalusiens rige historie.

Malagas fantastiske klima

En kulturrejse til Malaga byder også på et behageligt, subtropisk-mediterreansk klima, der giver milde vintre og behageligt varme somre. Der er omkring 300 solskinsdage om året, men vinden fra det mediterreanske hav sørger for, at det som oftest ikke bliver en trykkende og ubehagelig varme, som man godt kan opleve længere inde i det andalusiske bagland. Om vinteren sørger Malaga-bjergene, Montes de Malaga, samt de varme havstrømme, for at temperaturen ikke falder så meget som længere inde i landet, og faktisk er vintrene i Malaga de varmeste i Europa, med en gennemsnitstemperatur på 17 grader fra december til marts. Gennemsnitstemperaturen for hele året er 23 grader om dagen og 13 grader om natten og Malaga er en af de få byer i Europa, som er grøn og frodig hele året rundt.

Malagas kulturelle seværdigheder

Malaga rummer flere kulturelle seværdigheder, end mange udenlandske besøgende ofte tror, da byen mest er kendt som en station for de mange flyrejsende, der vil besøge Andalusien. Ud over tyrefægterarenaen rummer byen også det berømte Picasso-museum, Museo Picasso, der rummer 155 værker af Picasso, doneret af Picasso-familien. Du har også mulighed for at opleve Alcazaba, som er en maurisk fæstningsbygning fra den tid, hvor maurerne holdt stand i Andalusien, samt det romerske amfiteater beliggende under Plaza de la Merced.

Malaga-murerne, der viser spor af romernes, fønikernes, visigoternes og maurernes tilstedeværelse i byen, er også et besøg værd, ligesom den gotiske kirke Iglesia de San Juan Bautista og Gibralfaro-slottet kan anbefales.

Sidst, men ikke mindst, er Malaga et perfekt udgangspunkt for udflugter til andre af Andalusiens spændende kulturbyer, såsom Granada, Córdoba, Ronda, Sevilla og mange andre.