Udflugt til Malaga

Malaga er provinshovedstad i provinsen af samme navn og den andenstørste by i Andalusien efter Sevilla.

Turismen har ikke ændret byen ret meget, og den er stadig forfriskende spansk med spændende, gamle bygninger mellem højhusbebebyggelserne, grønne og skyggefulde parker og haver og små gader med bittesmå barer, hvor de gamle mænd nyder et glas og ordner verdenssituationen.

Malaga har en lang og broget historie. Byen blev grundlagt af fønikerne i det 8. årh. f.Kr., og de kaldte byen Malaka. Senere udviklede kartagere og romere Malaka til en travl og driftig havn, før mauriske styrker fra det muslimske Afrika invaderede Spanien i 711 e.K

Maurerne byggede Alcazaba, fæstningen på Gibraltar. Malaga fungerede i de næste 700 år som Granadas havn. I 1487 faldt byen i hænderne på de katolske konger efter en hård belysning; maurerne blev forfulgt og frataget deres ejendom.

I mange århundreder forfaldt Malaga, men livede kortvarigt op i begyndelsen af 1800-tallet med etableringen af vin- og sukkerindustrien, der forarbejdede rør fra plantagerne på Costa Tropical. Men Malaga blev igen forladt i begyndelsen af dette århundrede, hvor skadedyr ødelagde vinstokkene, og senere blev byens monumenter sønderbombet og ødelagt under Den Spanske Borgerkrig. Først i løbet af de sidste 50 år er lykken vendt, og Malaga er begyndt at blomstre. Byen er stort set uberørt af masseturismen i områderne vest for byen, og i begyndelsen af 90’erne fik byens strande og facader en tiltrængt ansigtsløftning.

Sightseeing i byen

Der er ingen tvivl om, at Malaga bedst udforskes til fods, da trafikken er tæt på næsten alle tider af døgnet. Alt lukker i siestaen mellem ca. kl. 13.00 og 17.00, så det bedste tidspunkt for sightseeing er om formiddagen eller sidst på eftermiddagen.

Gibralfaro

En spadseretur op ad Gibralfaro-højen belønnes med en fantastisk udsigt over bymidten og fæstningen Alcazaba længere nede, og man kan se ud over havnen og den vestlige del af Costa del Sol, der fortaber sig i disen. Der går en sti fra El Ayuntamiento, rådhuset, gennem fyrreskove og tropiske haver til det mauriske slot fra det 14. årh. med de solide mure og brystværn, og ikke mindst det fyrtårn, der gav højen dens navn – Jebel al Faro, ”højen med fyrtårnet”. (Åbent dagligt 9.30-20.00). Fra Malagas lille parador (statsturisthotel) lige under slottet er der en mageløs udsigt. Ved højens fod ligger tyrefægterarenaen fra det 19. årh., hvor søndagens corridas tiltrækker store menneskemængder og store navne.

Den engelske kirkegård

En kort gåtur øst for arenaen bringer en til den engelske kirkegård (åben dagligt 9.00-18.00).

Den blev grundlagt i 1820 af den daværende britiske generalkonsul William Mark, og protestantiske kristne, der afgik ved døden på spansk grund, kunne kun blive begravet her, da ikke-katolikker ansås for at være vantro.

Nogle af de mange gravsten er mere end 150 år gamle.

Alcazaba

Fra arenaen kan man gå langs Paseo del Parque gennem haver med palmer, bougainvillea og eksotiske buske, forbi det cremefarvede og brune Ayuntamiento i nybarok stil fra 1919. Plaza de Aduana, pladsen foran den gamle toldbygning, markerer indgangen til Alcazaba, et massivt fort, der blev påbegyndt af maurerne i det 8. årh. og færdiggjort i det 11. årh. (åbent dagligt undtagen tirsdag, 9.30-20.00). c/Alcazabilla s(n, tlf. 95 2215 6005). Lige uden for Alcazaba ligger det romerske teater, der blev udgravet først i 1950’erne og som er byens eneste bygningsværker fra romertiden.

En smal, brolagt vej fører op gennem frodige haver inden for slottets mure og ender ved et palads fra det 11. årh., der i dag huser byens lille arkæologiske museum, hvor man kan se potteskår fra romertiden samt mosaikker og kulturgenstande, der er fundet i omegnen.

Katedralen

En kort gåtur langs Paseo del Parque og op ad Calle de Molina Lario fører op til Malagas katedral, der er bygget over resterne af en gammel moské. Den er stadig ufuldendt, hvilket har givet den tilnavnet La Manquita, eller ”den enarmede dame”. Pengene slap op i 1782, og derfor har katedralen kun et tårn. Til trods for dette er katedralen i dag et nationalmonument. Inde i katedralen kan man se alteret, der er lavet af italiensk marmor, slanke søjler af agat, samt en udsøgt korstol, der er udskåret af Pedro de Mena, en af Andalusiens bedst kendte håndværkere i den periode.

Museo de Bellas Artes

Lige rundt om hjørnet fra katedralen i Calle de San Agustín ligger Museo de Bellas Artes i en smuk bygning fra det 16. årh. med en central patio, udsøgt tagbeklædning og mudéjar-vinduer. Mange af værkerne på museet er malet af kunstnere fra Malaga fra det 19. årh., men omfatter desuden værker fra det 17. årh. af Zurbarán og Murillo samt skulpturer af Pedro Manor og Fernando Ortiz. Samlingen omfatter en stor del af Picassos skitser, udarbejdet mens han endnu var en ung og lovende kunstner, samt værker af hans første lærer, Antonio Múnoz Degrain. Lige nord for museet på Plaza de la Merced ligger Casa Natal de Picasso, det hus, hvor Picasso blev født. Museet indeholder forskellige genstande og dokumentation for hans liv og levned.

Museo de Artes y Tradiciones Populares

Beliggende vest for byen ved bredden af Guadalmina-floden ligger en gammel gæstgivergård fra det 17. årh., der rummer et folkemuseum. Her kan man få indblik i livet før turismen på Costa del Sol, og der er en gammel brændeovn, en gammel bedega eller vinkælder, fiskegrej og landbrugsredskaber samt en samling af brugsgenstande i keramik. Åbent 10.00-13.00 og 16.00-19.00 (vinter), 10.00-13.30 og 17.00-10.00 (sommer). Lukket lørdag, søndag og helligdage. c/pasillo Santa Isabel 10.

Finca La Concepción

I udkanten af Malaga, lige ved N331 til Antequera, ligger en sjælden, botanisk perle. Finca La Concepción er et levende museum med eksotiske planter, og det er det ideelle udflugtsmål på en hed dag. Haven er anlagt med fontæner, romerske statuer og vandfald, rundt om et herskabshus fra det 19. årh. med pavillon med udsigt over byen. En afmærket sti fører gæsterne rundt i haverne ad smukke flisegange, og man passerer interessante eksemplarer af sjældne palmer, blåregn i kaskader, magnoliatræer, kæmpestor araucaria-træder, australske mimoser, eukalyptus og nåletræer.

Shopping og natteliv

De tre hovedstrøg, Calle de Molina Lario, Calle de Marqués de Larios og Calle de Granada, er kantet med forretninger, barer og caféer. Det centrale marked Mercado Atarazanas, med sin pragtfulde, mauriske bue i midten, er et kaos af lokalkolorit, hvor fisk, urter, grøntsager og tropiske frugter fra kysten sælges hver dag. Malagas bedste tapas-barer ligger i gaderne omkring katedralen og nord for Alameda-parken. Det er stedet, hvor man kan smage de søde Malaga-vine og grillstegt fisk eller forskellige retter med friskfangede fisk og skaldyr, der er vendt i mel og dybstegt. Det stemningsfulde Antigua Casa i Alameda er kantet med tønder af sød vin, og det er et populært samlingssted, hvor de lokale nyder en fino og spiser tapas med skaldyr.