Musée D’Unterlinden og Vinruten i Alsace

Musée D’Unterlinden og Vinruten i Elsass ligger ved Colmar, Alsace i Frankrig og er kunst og vin i prægtige omgivelser.

Vinruten – Route du Vin i Alsaces

Den slyngende strimmel vej, der udgør Alsaces berømmede Route du Vin, er oversået med maleriske småbyer, der kan byde på herlige måltider og seværdigheder, hvoraf mange er en overnatning værd.

Vinruten begynder (eller ender) syd for Colmar og løber langs frodige vinmarker på skrænterne i Vogesernes forland. Vejen slynger sig af sted forbi en lang række billedskønne murkransede middelalderbyer med bindingsværkshuse med ejendommelige tage og balkoner, der er fyldt med pelargonier. Gemytlige winstubs (det alsaciske modstykke til pubber) serverer vin fra hundredvis af lokale vingårde. Alsaces fine, friske vine omfatter bl.a Riesling, Sylvaner, Gewürztraminer, Muscat og Tokay-Piot Gris. Frodige marker og frugthaver bekræfter Alsaces ry som “Europas spisekammer”, og den himmelske pâté de foie gras – en af menneskets ædlere frembringelser og alene rejsen værd fra Paris – siges at stamme herfra. Af vinrutens omkring 100 vinlandsbyer med gavlprydede huse tager Riquewihr og Kaysersberg prisen for ren og skær excentricitet, og den befæstede Turckheim siges at være Frankrigs bedst bevarede by.

Vinruten i Alsace som på fransk hedder Route de Vin går fra Marlenheim, vest for Strasbourg til Thann, syd for Colmar. Vinruten er fra 97-209 km lang, afhængigt af afstikkere. Ruten er befærdet fra påske til november og stærkt befærdet fra midt i august til oktober bla. på grund af vinhøsten.

I juli samler Colmar international Music Festival klassiske musikere fra hele verden. Vinhøsten i Alsace er normalt i september og oktober, alt efter vejret. En anden oplevelse er at besøge Alsace og de mange julemarkeder i december måned.

Auberge de l’Ill

At fremhæve blot et enkelt fremragende overnatningssted er umuligt, men en gammel favorit blandt vinrute-gastronomer og lokale er Auberge de l’Ill med en idyllisk beliggenhed ved en flod. En anden kandidat er Château d’Isenbourg, hvor hotellets fabelagtige vinudvalg, der lagres i en hvælvet cave fra 1100-tallet, ledsager det regionale køkken på allerbedste måde. Du kan læse om andre udvalgte hoteller i Alsace og andre rejsemål Frankrig, se foto og meget mere i indlæg her på bloggen om kulturrejser. Auberge de L’Ill finder du på adressen Rue de Collonges i byen Illhaeusern ca. 14 kilometer fra Colmar.

Musée d’Unterlinden i Colmar

I den smukke by Colmar ligger det populære Musée d’Unterlinden, der har til huse i et kloster fra 1200-tallet. Perlen i dets bemærkelsesværdige samlinger er en vældig alteropsats med fire bevægelige fløje. Isenheim-alteret, der betragtes som et højdepunkt i den tyske kunsthistorie, blev skabt 1512-16 af Matthias Grünwald fra Würzburg, “den mest ekstatiske af alle realister”. Grünewalds udskårne altertavle blev tillagt mirakelhedbredende kræfter over for meldrøjeforgiftning, en udbredt sygdom i middelalderen. Der er skrevet lange værker om dette mesterværk, der er storslået udstillet i klostrets gotiske kapel, og om museets samling af religiøs kunst. Colmar selv er rig på arkitektur fra middelalderen og renæssancen og er fødeby for Auge Bartholdi, skaberen af Frihedsgudinden i New York.

Musée d’Unterlinden ligger på adressen Rue des Unterllinden i Colmar. Læs på  www.musee-unterlinden.com. Der er normalt åbent dagligt fra maj til oktober.

Få inspiration til din kulturrejse til Alsace i Frankrig, læs andre indlæg om mad og vin, naturen, historie og kultur. I billedgalleriet finder du foto fra udvalgte hoteller og rejsemål i Frankrig og fra andre lande i Europa.

 

 

Alsace regionen – perfekt for vinelskere

Alsace ligger i den østlige del af Frankrig og er den mindste region i landet. Alsace er kendt for at være utrolig smuk, da den ligger mellem bjergkæderne Vogeserne og Schwarzwald. Dette betyder også at klimaet er perfekt til at dyrke druer og lave vin.

lsace har en meget individuel personlighed, den er ikke typisk fransk eller tysk, men mere midt imellem. Regionen er også kendt for at være en af de mest indbydende i Frankrig, selvom det kan være lidt svært at forstå den lokale dialekt.

Udover deres vin har Alsace et par “region retter” som de lokale går meget op i. Baeckeoffe er en gryderet med svinekød og er en stor favorit, flammekueche som er en mellemting mellem en pizza og en tærte er også en favorit og er på stort set alle menukort. Til sidst har vi Kougelhopf som er en lækker brioche (franskbrød) med sultanas rosiner som bliver solgt i næsten alle bagerier i Alsace.

Alsace er også kendt for deres storke. På et tidspunkt virkede det som om alle høje huse og spir i regionen havde deres egen stork. Storken blev dog næsten udryddet, men er heldigvis på rette kurs igen på grund af et succesfult avlsprogram. Flere byer i Alsace har også storkeparker for at hjælpe storken tilbage til dens storhedstid.

Alsace er delt i to dele. Den nordlige del hedder Bashrin og har Strasbourg som hovedstad og den sydlige del hedder Haut-Rhin hvor Colmar er hovedstad.

Strasbourg, porten mellem Tyskland og Frankrig

Strasbourg blev grundlagt af kejser Augustus under navnet Argentoratum og stammer helt tilbage til romertiden. Strasbourg har cirka 250.000 indbyggere og har cirka 612.000 indbyggere hvis man tæller stor-Strasbourg med.

I år 1439 blev den gotiske katedral bygget i lyserød sandsten og med et meget karakteristisk tårn som kan ses fra lang afstand. Katedralen er sidenhen blevet byens vartegn.

Colmar, en charmerene perle i Alsace

Colmar er en utrolig smuk by som ligger for enden af den 125 km lange bjergkæde Vogeserne. Med dens 100.000 indbyggere er Colmar hovedstad for den sydlige del af Alsace.

Georges Duhamel som var en fransk forfatter skrev  i år 1931 at Colmar er den smukkeste by i verden. På grund af byens rigdom og mangfoldighed er Colmar denne dag idag meget smuk, især på grund af den flotte arkitektur som byen er præget af.

Colmar er også kendt for dens fabelagtige vine som bliver dyrket omkring byen og er derfor perfekt for vinelskere. Nogle af de kendte vinmærker er Trimbach, Faller, Deiss og Hugel. Bliver man træt af at smage på vin har man rig mulighed for at shoppe, gå på museer og spise på Colmars dejlige restauranter.

Frankrigs fem flotteste feriemål

Frankrig har meget at tilbyde den rejsende, og en liste over de fem flotteste steder vil naturligvis altid være farvet af smag og behag. Ikke desto mindre vil vi her til almindelig inspiration forsøge at give et bud på fem fortrinlige områder i Frankrig du kan besøge på en kulturrejse.

Noget af det mest slående ved Frankrig er alsidigheden i landskabstyper og vejrlig. Alt fra flade stepper til Europas højeste bjerge, finder du i Frankrig. Der er meget at se og opleve i Frankrig og hvert område har sin egen kultur og historie.

Provence

Provence står nok øverst på ønskelisten hos mange danskere, der endnu ikke har rejst så meget i Frankrig. Og med god grund. Kontrasten til Danmark er nemlig her større end i mange andre af Frankrigs regioner.

Provence er varmt, solrigt vejr; Provence er lange strande med badevand i behagelig temperatur til svømmeture og sjov. Provence er historiske og velbevarede middelalderbyer, bakkede vin- og olivenlandskaber. Og Provence er et kulturelt kraftcenter.

Loiredalen

Alle der interesserer sig for Champagne og vinslotte kender Loiredalen. Men Loiredalen er meget mere end det. Sceniske landskaber og harmonerende arkitektoniske mesterværker inspirerer både kunstnere og rejsende.

Danskerne har også et særligt historisk forhold til Loiredalen, da Vikingerne sejlede op gennem denne som et af de første steder i Frankrig. I dag er dele af Loiredalen dog beskyttet af UNESCOs verdensarvsliste, så vi må nu nøjes med fredelige besøg.

Alsace

Mange danskere på bilferie besøger Alsace i det østlige Frankrig grænsende op mod Tyskland. Navnet på områdets hovedstad Strasbourg vækker også genkendelse hos de fleste. Alsace har en interessant vinrute, der bringer den rejsende rundt i hele området på en spændende måde.

Alsace har en fascinerende historie og den lille region spiller stadig en stor rolle på den europæiske scene. Landskabet er flot med flotte udsigter over små, hyggelige landsbyer. Nogle steder er det som om tiden har stået stille. De spredte ruiner og borge fortæller om en mere stridsom fortid i området.

Corsica

Corsica er en utrolig smuk ø med bjergelanskaber og fantastiske udsigtspunkter. Her er også dejlige strande. Rundt på øen ligger hyggelige middelalderbyer med masser af stemning og atmosfære. Langt væk fra storbyernes trængsel og alarm!

Efter sigende skulle nogle af verdens smukkeste kvinder befinde sig på Corsica, den franske popsangerinde Alizee er fra øen. I det hele taget er rejsemålet meget romantisk og perfekt for par, der vil fyre op under forholdet.

Bretagne

Bretagne er mere rå i sine kyststrækninger end mange andre områder langs Frankrigs langstrakte kyster. Området giver dermed også et mere “friskt” indtryk med vind og bevægelse end de mere stillestående vande langs Middelhavet længere sydpå.

Bretagne kan bryste sig af nogle af Frankrigs mest hyggelige og autentiske småbyer. Blandt tilrejsende er Rennes meget populær, men det er også mere afsides liggende steder, der er mindst lige så attraktive. Nogle af de små øer ud for kysten kan være vanskelige at komme ud på, men det er besværet værd.