Musée D’Unterlinden og Vinruten i Alsace

Musée D’Unterlinden og Vinruten i Elsass ligger ved Colmar, Alsace i Frankrig og er kunst og vin i prægtige omgivelser.

Vinruten – Route du Vin i Alsaces

Den slyngende strimmel vej, der udgør Alsaces berømmede Route du Vin, er oversået med maleriske småbyer, der kan byde på herlige måltider og seværdigheder, hvoraf mange er en overnatning værd.

Vinruten begynder (eller ender) syd for Colmar og løber langs frodige vinmarker på skrænterne i Vogesernes forland. Vejen slynger sig af sted forbi en lang række billedskønne murkransede middelalderbyer med bindingsværkshuse med ejendommelige tage og balkoner, der er fyldt med pelargonier. Gemytlige winstubs (det alsaciske modstykke til pubber) serverer vin fra hundredvis af lokale vingårde. Alsaces fine, friske vine omfatter bl.a Riesling, Sylvaner, Gewürztraminer, Muscat og Tokay-Piot Gris. Frodige marker og frugthaver bekræfter Alsaces ry som “Europas spisekammer”, og den himmelske pâté de foie gras – en af menneskets ædlere frembringelser og alene rejsen værd fra Paris – siges at stamme herfra. Af vinrutens omkring 100 vinlandsbyer med gavlprydede huse tager Riquewihr og Kaysersberg prisen for ren og skær excentricitet, og den befæstede Turckheim siges at være Frankrigs bedst bevarede by.

Vinruten i Alsace som på fransk hedder Route de Vin går fra Marlenheim, vest for Strasbourg til Thann, syd for Colmar. Vinruten er fra 97-209 km lang, afhængigt af afstikkere. Ruten er befærdet fra påske til november og stærkt befærdet fra midt i august til oktober bla. på grund af vinhøsten.

I juli samler Colmar international Music Festival klassiske musikere fra hele verden. Vinhøsten i Alsace er normalt i september og oktober, alt efter vejret. En anden oplevelse er at besøge Alsace og de mange julemarkeder i december måned.

Auberge de l’Ill

At fremhæve blot et enkelt fremragende overnatningssted er umuligt, men en gammel favorit blandt vinrute-gastronomer og lokale er Auberge de l’Ill med en idyllisk beliggenhed ved en flod. En anden kandidat er Château d’Isenbourg, hvor hotellets fabelagtige vinudvalg, der lagres i en hvælvet cave fra 1100-tallet, ledsager det regionale køkken på allerbedste måde. Du kan læse om andre udvalgte hoteller i Alsace og andre rejsemål Frankrig, se foto og meget mere i indlæg her på bloggen om kulturrejser. Auberge de L’Ill finder du på adressen Rue de Collonges i byen Illhaeusern ca. 14 kilometer fra Colmar.

Musée d’Unterlinden i Colmar

I den smukke by Colmar ligger det populære Musée d’Unterlinden, der har til huse i et kloster fra 1200-tallet. Perlen i dets bemærkelsesværdige samlinger er en vældig alteropsats med fire bevægelige fløje. Isenheim-alteret, der betragtes som et højdepunkt i den tyske kunsthistorie, blev skabt 1512-16 af Matthias Grünwald fra Würzburg, “den mest ekstatiske af alle realister”. Grünewalds udskårne altertavle blev tillagt mirakelhedbredende kræfter over for meldrøjeforgiftning, en udbredt sygdom i middelalderen. Der er skrevet lange værker om dette mesterværk, der er storslået udstillet i klostrets gotiske kapel, og om museets samling af religiøs kunst. Colmar selv er rig på arkitektur fra middelalderen og renæssancen og er fødeby for Auge Bartholdi, skaberen af Frihedsgudinden i New York.

Musée d’Unterlinden ligger på adressen Rue des Unterllinden i Colmar. Læs på  www.musee-unterlinden.com. Der er normalt åbent dagligt fra maj til oktober.

Få inspiration til din kulturrejse til Alsace i Frankrig, læs andre indlæg om mad og vin, naturen, historie og kultur. I billedgalleriet finder du foto fra udvalgte hoteller og rejsemål i Frankrig og fra andre lande i Europa.