Villaer i Lugano, en del af kulturen og historien i byen.

Det søde liv på den schweiziske måde. Luganos flotte Villaer er en del af kulturen og historien i Lugano, læs i dette indlæg en kort beskrivels af et par udvalgte villaer.

Villa Favorita

En af de særlige fornøjelser i Lugano er en gåtur ad den skyggefulde søpromenade og op til den storslåede Villa Favorita fra 1600-tallet. Den blev opført af prins Leopold af Preussen og er i dag hjemsted for det ansete Thyssen-Bornemisza-museum. I 1992 fandt et meget omtalt salg sted af ikke mindre end 800 malerier af gamle mestre til Villahermosa-museet i Madrid (på foranledning af den nu afdøde ejer, baron Hans Heinrich Thyssen-Bornemiszas, spanskfødte hustru). Baronen, en magtfuld schweizisk industrimand med en passion for kunst, var søn af grundlæggeren af denne righoldige og prægtige samling af mere end 150 “tiloversblevne” større værker af europæiske og amerikanske 18- og 1900-talsmestre, som f.eks. De Chirico, Munch, Hopper, Schiele, Wyeth og Pollack. Den ældste del af samlingen omfatter imponerende møbler fra 15- og 1600-årene.

Villaens smukke beliggenhed ved søen fremhæves af den berømte have, et minutiøst mesterværk i sig selv. Med sit kunstnerisk prægede arrangement af næsten 100 arter af hjemmehørende og eksotiske blomsterplanter og træer med indslag af klassiske skulpturer er den et stykke ædel havekunst, der videreføres af Thyssen-Bornemisza-familien, som stadig bor her.

Nu har man måske fået smag for at bo i sin egen villa. Ønsker man en gedigen dosis af la dolce vita, kan man indkvartere sig i den tidligere privatejede Villa Favorita, en rødbrun villa i italiensk stil. Den blev bygget af den aristokratiske, preussiske von Hobenzollern-familie i 1868 og vidner stadig om fyrstelig pragt både inde og ude, smukt beliggende, som den er, på toppen af Collina d’Oro (Den Gyldne Høj) med en fantastisk udsigt over den bjergkransede Luganosø fra de fleste suiter, fra spisesalen, der er en af områdets mest elegante, og fra terrasserne udendørs. Efter frokosten kan man tage den timelange gåtur fra hotellet langs søen til den vidunderligt maleriske by Gandria, der ligger op ad monte Brès skovklædte skråninger. Her kan man tage tovbanen de 915 m op til bjergtoppen. Den ubestridt bedste udsigt på disse kanter er fra toppen af bjerget med det velvalgte navn Monte Generoso i 1700 meters højde.

Lugano

Lugano ligger omkring 225 kilometer syd for Zürich og kun ca. 7o kilometer nord for Milano i Italien. Den bedste rejsetid at besøge Lugano i er i sommermånederne og er du intersseret i musik er Lugano kendet for sine festivaller. De to festivaller som er mest kendt er Blues-to-Bop-musikfestival og Worldmusic Festival  der afholdes i september. Du kan læse meget mere om andre festivaller her på kulturrejser.dk. I de forskellige indlæg på kultur bloggen finder du også mere information om Lugano og om rejser til andre områder i Schweiz.