Oplev Nonnernes dal på Madeira

Nonnernes Dal
Har du oplevet Nonnernes Dal på Madeira? Foto: Det portugisiske turistbureau i Danmark

En af de mest sagnomspundne seværdigheder på Madeira er Nonnernes Dal, som er et af de udflugtsmål, du ikke må gå glip af på en rejse til Madeira.

På portugisisk hedder dalen Curral das Freiras, som betyder Nonnernes Dal. Navnet henviser til den dramatiske historie, som gemmer sig bag dette spektakulære sted. Curral das Freiras er samtidig navnet på en lille landsby, som ligger lunt og godt mellem de næsten lodrette bjerge i hjertet af Madeira.

Legenden om Nonnernes Dal på Madeira

Ifølge legenden var det i året 1566, at en flåde af brutale, franske pirater lå klar til at angribe Funchal og plyndre byens befolkning og det, der var værre. En gruppe af nonner fra klostret Santa Clara i Funchal beslutter sig til søge ly i den afsides og utilgængelige dal, 20 kilometer vest for Funchal, som derfor senere blev kendt som Nonnernes Dal.

Nonnerne flygtede op i bjergene midt på øen og grundlagde landsbyen, som stadig eksisterer. Foto: Christian Gebhardt, CC BY-SA 4.0

Den store gryde mellem bjergene, hvor Curral das Freiras ligger, blev enten dannet ved erosion eller ved et vulkansk udbrud. Dalen er i dag omgivet af takkede bjergtoppe hele vejen rundt og så utilgængelig, at den helt indtil 1959 kun var mulig at nå via snoede og ujævne stier. Først i 1986 bliver der lagt tv-kabler til dalen.

Sådan besøger du Nonnernes Dal på Madeira

Der er lokale firmaer på Madeira, som tilbyder guidede ture til Nonnernes Dal. Du kan dog også sagtens lave en tur dertil på egen hånd. Bor du for eksempel på hotel i Funchal, kan du i en lejebil kører op til landsbyen på omkring en halv times tid. Der kører dog også busser fra centrum, som du i højsæsonen flere gange i løbet af dagen kan tage op til Nonnernes Dal.

Faktisk er selve landsbyen ikke hovedattraktionen ved Nonnernes Dal. Det er derimod den spektakulære beliggenhed, som du bedst nyde lidt på afstand. De fleste vælger derfor at køre op til Miradouro Eira do Serrado, hvor der er lavet en fin udsigtsplatform. De fleste af busserne har et stop her (tjek køreplanen på forhånd!). Dette udsigtspunkt ligger i 1054 meters højde og giver dig en fantastisk udsigt ned over landsbyen og til de omkringliggende, stejle bjerge. Der er dog også andre find udsigtspunkter i området.

Få også tips til de bedste udsigtspunkter på Madeira

Fra Eira do Serrado kan du følge en flot vandresti ned til landsbyen. Det tager omkring en times tid. Men det er det anstrengelserne værd for at nyde de spektakulær omgivelser og udsigter undervejs. Nede i Curral das Freiras er der en håndfuld restauranter og caféer, hvor du kan tage et velfortjent hvil, inden du vender næsen hjemad. Måske blot en kop kaffe og en af de lækre cremetærter, pastel de nata. Der er også nogle få butikker med souvenirs og lokale produkter.

Kastanjer
Kastanjer er en vigtig del af næringslivet hos de lokale i Nonnernes Dal

Kastanjetræerne i Nonnernes Dal

I sin tid vendte nonnerne på et tidspunkt tilbage til deres kloster i Funchal by. Men selvom der ikke længere bor nonner der, har landsbyen, som de søgte tilflugt i, stadig en særlig karakter. En stor del af nutidens omkring 2.000 indbyggere lever af landbruget. Curral das Freiras er omgivet af kastanjetræer, hvis frugter den lokale befolkning bruger til søde kastanjebrød og brygning af licor de castanha.

I dag er Nonnernes Dal udover den smukke beliggenhed kendt for en årlig fest, Kastanje-festivalen. Denne tradition stammer efter sigende fra en tid, hvor det lokale sogn havde store overskud af kastanjer. De blev brugt i forskellige kulinariske lækkerier lige fra suppe til kager og fra desserter til likører. I dag er festivalen en stor attraktion med masser af madboder, musik, dans og selvfølgelig vin, og den lokale kastanje er vidunderlig og bliver brugt hver dag til madlavning.

Rejser til Madeira

Escapeaway har mange års erfaring med rejser til Madeira. Den har vi brugt til at håndplukket de hoteller på den smukke ø, der tilbyder lidt mere end de andre og får gode anmeldelser af gæsterne. Husk, at du hos Escapeaway altid kan vælge, hvornår du vil rejse, og hvor længe du vil være afsted. Hvis du ønsker, kan vi også hjælpe dig med at arrangere en rundrejse, hvor du bor forskellige steder i løbet af ferien.

>> Find rejser til Madeira med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere