San Sebastián og Hotel María Cristina

Ligesom Biarritz, dens franske modstykke på den anden side af grænsen i Frankrig, er San Sebastián ved Baskerlandets kyst et fornemt belle époque-feriested. Mulighederne i denne kønne by og dens halvmåneformede strand, La Concha, må have tiltalt den spanske dronningeregent María Cristina, da hun i 1866 besluttede at gøre den til sin sommerresidens og hoffets sommerhovedstad og dermed hævede den op i den fashionable verden. Det meste af arkitekturen fra omkring forrige århundredskifte er bevaret intakt, men dens funktion er nok en anden i vore dage: Det klassiske hesteskoformede operahus er i dag hjemsted for den velkendte San Sebastían film Festival, der finder sted sidst i september.

Hotel María Cristina

Under filmfestivalen fungerer det aristokratiske Hotel María Cristina, der ligger som en dronning på den vestlige bred af Urumea-floden, som hovedkvarter for filmverdenens aristokrati. Dette prægtige hotel fra 1912, der førhen var rejsemålet for ethvert betitlet hoved i Europa, kan stadig betage gæsterne med sin overdådige foyer med guldbronze, kunstfærdige indlægs arbejder, onykssøjler og gulve af Carrara-marmor.

San Sebastián ligger små 100 kilometer fra Bilbao og kun ca. 20 kilometer fra den franske grænse, så er du på kulturrejse til det nordlige Frankrig så kombiner et besøg i  San Sebastián eller omvendt!   Vær opmærksom på at der er Jazzfestival i juni, ogfilmfestival i september.

Maden og Arzak

Til middagen bør gæster gøre alt for at sikre sig et bord på Arzak, Baskerlandets gastronomiske stjernerestaurant. Baskerne, der er et notorisk selvstændighedssøgende folk med en helt særlig afstamning, er fascinerede af mad, og deres kulinariske traditioner er en kilde til stor regional stolthed, hvilket et besøg på det imponerende La Brecha-fødevaremarked vil bekræfte. Baskerlandet (Euzkadi på det baskiske tungemål) er hjemsted for en tredjedel af Spaniens toprestauranter. Og ingen er højere værdsat for sit kulinariske geni end juan Mari Arzak. Denne lokale berømthed begyndte at indkassere stjerner i begyndelsen af 1970’erne og regnes for skaberen af nueva cocina vasca – en revolutionerende bevægelse, der ændrede den finere madlavning overalt i Spanien i 1980’erne, på samme måde som nouvelle cuisine gjorde det i Frankrig. Madlavning i Baskerlandet – fra det tunge og traditionelle til det nyskabende og lette, fra steg til fisk og skaldyr – er en maskulin kunstart, der gives videre fra far til søn. Derfor er det anderledes og forfriskende i dag at se Arzak dele sit legendariske køkken med sin datter, Elena. Efter et uforglemmeligt måltid hos Arzak-familien har man lyst til at omfavne dem begge og sige: “Eskarrikasko!” – baskisk for gracias.

Hotel María Cristina finder du på adressen Calle Oquendo 1 i San Sebastián og Arzak på alto de Miracruz 21, læs evt. mere på www.arzak.info/. Få mere inspiration til din kulturrejse i Spanien her på bloggen, læs bla. om mad og vin.