Oplev Tyrkiets verdensarv

Fra 1985 indtil idag har Tyrkiet fået hele 11 historiske monumenter, bydele, naturområder, bygninger, arkæologiske områder eller byer på UNESCO´s liste over verdensarv. Se hvilke i det følgende.

1. Göreme nationalpark og klippeformationerne i Cappadocia

Den første af Tyrkiets seværdigheder, der blevet fundet værdig til at få en plads på UNESCO´s verdensarvs-liste, var Göreme nationalpark og klippeformationerne i Cappadocia, der kom på listen i 1985.

Nationalparken, der ligger i Nevşehir-provinsen i det centrale Anatolien, byder på en række spektakulære klippeformationer, der geologisk set kaldes jordpyramider, og som er opstået ved erosion i fast morænemasse.

2. Divriği Store Moskee og Hospital

Samme år, 1985, blev Divriği Store Moskee og Hospital føjet til UNESCO´s liste. Divriği Store Moskee og Hospital, beliggende i Sivas-provinsen i det østlige Anatolien, er en kunstfærdigt dekoreret moskee og et hospital-kompleks bygget mellem 1228 og 1229.

3. De historiske bydele i Istanbul

Den tredje af Tyrkiets tre seværdigheder, der fandt vej til UNESCO´s verdensarvsliste i 1985, var de historiske bydele i Istanbul.

4. Hattusa

Året efter, i 1986, var det så Hattutas tur til at blive tilføjet listen. Hattuta, beliggende i Çorum-provinsen i den nordlige-centrale af landet, var hovedstad i det berømte hittittiske imperium, der regerede i Anatolien i det 2. århundrede f.Kr.

5. Nemrut Dağı

I 1987 kom Nemrut Dağı på listen over Tyrkiets verdensarv. Nemrut Dağı, der ligger i Adıyaman-provinsen i det sydøstlige hjørne af landet, er et 2134 meter højt bjerg, hvis top er omgivet af nogle store statuer, der formodes at stamme fra en kongegrav fra det 1. århundrede f.Kr.

6. Hierapolis–Pamukkale

Året efter, i 1988, var turen kommet til Hierapolis–Pamukkale. Hierapolis, beliggende i det sydvestlige hjørne af landet, var en antik by, som tilsvarer den moderne by Pamukkale, og hvor der idag er et arkæologisk museum, der rummer ruinerne af den antikke by.

7. Xanthos og Letoon

Samme år, i 1988, kom Xanthos og Letoon med på listen. Xanthos, beliggende i Antalya-provinsen i den sydvestlige del af landet, var endnu en antik by, der tilsvarer vore dages Kınık, mens Letoon er en religiøs helligdom, der ligger 4 kilometer fra antikke Xanthos (Kınık).

8. Safranbolu

Først seks år senere, i 1994, kom den næste tyrkiske seværdighed på listen; denne gang den historiske del af byen Safranbolu, beliggende i den nordlige Karabük-provins, som blandt andet rummer unik arkitektur fra den osmanniske periode i landets historie.

9. Truva (Troja)

I 1998 kom den legendariske by Troja, som blandt andet er kendt fra Homers Iliaden, på listen, selv om forbindelserne til den i de græske tekster nævnte by stadig er omdiskuterede. Byen, der ligger i det nordvestlige Anatolien, udgør idag et arkæologisk område.

10. Selimiye Camii

I 2011 kom den osmanniske moskee, Selimiye Camii, med på UNESCO´s liste. Moskeen, der ligger i byen Erdine i den nordvestlige del af landet, betragtes af mange som et af den islamiske arkitekturs største værker.

11. Çatalhöyük

I 2012 kom det neolitiske fundsted, Çatalhöyük, der er det største af sin art i verden, med på listen. Området, der ligger sydøst for byen Konya i den centrale Anatolien region, gemmer på resterne af en af verdens første byer.

Du kan her læse om kulturrejser til Tyrkiet.

Hos de danske rejsebureau Hideaways kan du finde rejser til Tyrkiet.