Tarragona – en kulturrejse værd

Mens kysten nord for Barcelona byder på frisk vind forår, sommer og efterår, giver kysten syd for byen nærmest garanti for sol og varme året rundt – undtagen om vinteren hvor her som regel er opholdsvejr. Midt på Cataloniens sydlige kyst ligger Tarragona. Byen kan besøges hele året rundt, men om vinteren er stemningen meget lokal, da kun få turister besøger byen på denne årstid. Tarragona er idell som base til en kulturrejse i denne del af Spanien.

Tarragona har en behagelig størrelse, selve byen har omkring 150 tusinde indbyggere. Nok til at man kan finde alt det, man har brug for – og alligevel ikke så stor at byen bliver uoverskuelig. De gange, jeg har besøgt byen, har jeg gået rundt til alting. Både strand og kulturelle oplevelser kan nemt nås til fods. Byens gamle centrum er også både charmerende og fascinerende, og man bør gå en tur rundt langs den gamle bymur.

Vigtig by i Romerriget

En fortid som vigtig by i Romerriget har sat sit stærke præg på Tarragona. De fleste væsentlige seværdigheder i byen stammer fra denne tid, faktisk finder man kun få steder flere og mere velbevarede bygninger fra den romerske periode end her. Er man interesseret i Romerriget, er Tarragona en kulturrejse værd alene på grund af det byen kan byde på  i den henseende.

Der ligger et velbevaret romersk amfiteater smukt ud til kysten, og lidt uden for byen ligger en ægte romersk akvædukt, ligesom jeg flere steder har fundet inskriptioner på latinsk rundt om på byens bygninger og mure fra romertiden. Det er ikke mindst på grund af den imponerende, velbevarede arv fra romerne, at Tarragona af UNESCO har fået status som Verdensarv.

Strand og festivaler

Tarragona byder os på meget mere end de fleste andre kystbyer, og selve byen er værd at opholde sig i gennem en længere periode. Samtidig er strandene omkring den fuldt ud på højde med det – og i mange tilfælde af en bedre kvalitet – man finder ved de andre byer langs Spaniens middelhavskyst. Så skulle du en dag få lyst til at dase på stranden, er mulighederne for det også rige. Har du børn og unge med på rejsen, ligger Port Aventura – en af Europas største temaparker – lige i nærheden. Tarragona har det hele!

Tarragona byder også på en del nutidig kultur. Før påske afholdes Tarragona International Dixieland Festival, senere – i første uge af juli – afholdes en stor fyrværkerikonkurrence i bugten Punta del Miracle, og i midten af september er der Santa Tecla Festival, en af de største traditionelle festivaler i Spanien. Endelig afholdes den vigtigste konkurrence i bygningen af Casteller – mennesketårne – ofte i Tarragona.