Zwinger i Dresden, et barokstslot i “Elbens Firenze”

Vi befinder os i Dresden der ligger i delstaten Sachsen i Tyskland. Zwinger bliver ofte kaldt “Elbens” Firenze, men man opdager dog hurtig at man er på kulturrejse i Tyskland og ikke i Toscana i Italien

Zwinger

Zwinger, der blev bygget i Dresdens glansperiode i 1700-tallet, ødelagt – som 80 procent af byen – i 1945 i et af 2. Verdenskrigs mest voldsomme luftangreb, minutiøst genskabt i slutningen af 1950’erne og med nød og næppe undgik de omfattende oversvømmelser i sommeren 2002, er stadig Dresdens – og en af Tysklands – mest berømte barokbygninger. De fabelagtige malerier, der kan ses på museerne i Zwinger-slottets kompleks af bygninger, blev fjernet og bragt til et sikkert sted efter krigen, skjult i Sovjetunionen og til sidst tilbagegivet til Dresden, mens byen endnu var under kommunistisk styre. Kurfyrst August af Sachsen (1694-1733) med tilnavnet Den Stærke greb dybt i sine bugnende skatkister for at skabe dette overdådige lystslot og fyldte det derpå med en så ypperlig malerisamling af gamle mestre, at kunsthistorikere sammenligner 1700-tallets Dresden med Firenze eller Venedig, og i dag anses byen stadig for et af Europas mest betydelige kunstcentre. Zwingers hovedattraktion er museet Gemäldegalerie Alte Meister, der er fyldt med de gamle mestres værker: Rafaels Den Sixtinske Madonna, Giorgionens Den Sovende Venus og Titians Tempelskat er blot nogle få. Zwingers Rustkammer (våbenkammer) er en fabelagtig samling af forsirede rustninger og våben, mens den berømte Porzellansammlung er verdens betydeligste samling af porcelæn.

Før August den Stærke begyndte at samle på store kunstværker, samlede han på kvinder, og han er kendt for sine næsten 300 konkubiner. Den berømteste af dem var nok grevinde Cosel, og den ophøjede hersker bestilte E.M. Pöppelmann, Zwingers dristige arkitekt, til at bygge hende Taschenbergpalais. Denne fornemme elskovsrede i barokstil (der mageligt kunne have rummet hans øvrige 299 elskerinder på én gang), blev også ødelagt under den massive tæppebombning i 1945, men de rygende ydermure blev stående tilbage. Utallige D-mark og euro senere har Kempinski Hotel Taschenbergpalais rejst sig på dette sted som fugl Føniks af asken og byder på den mest romantiske og luksuøse indkvartering i området.

Frauenkirche

Dresdens Frauenkirche er genopstået næsten som ved et under. Denne protestantiske kirke, der blev opført mellem 1726 og 1743 – Tysklands største og sammen med Zwinger det andet verdensberømte vartegn i Dresden (der blev næsten totalt ødelagt ved det engelske luftangreb 13. februar 1945) -stråler nu atter efter 10 års genopbygning og rekonstruktionsarbejder (hvoraf halvdelen blev finansieret ved private bidrag ) i al sin glans efter den festlige nyindvielse 31. oktober 2005.

Kulturrejse til Dresden

Vil du selv arrangere din kulturrejse til Dresden er her lidt nyttige informationer. Dresen ligger ca. 200 km syd for Berlin, og ca. 250 km nordvest for Prag i Tjekkiet.
Du kan få flere informationer til planlægningen af din kulturrejse hos turistkontoret her eller på Schloesser Dresden her