Tarragona – en kulturrejse værd

Mens kysten nord for Barcelona byder på frisk vind forår, sommer og efterår, giver kysten syd for byen nærmest garanti for sol og varme året rundt – undtagen om vinteren hvor her som regel er opholdsvejr. Midt på Cataloniens sydlige kyst ligger Tarragona. Byen kan besøges hele året rundt, men om vinteren er stemningen meget lokal, da kun få turister besøger byen på denne årstid. Tarragona er idell som base til en kulturrejse i denne del af Spanien.

Tarragona har en behagelig størrelse, selve byen har omkring 150 tusinde indbyggere. Nok til at man kan finde alt det, man har brug for – og alligevel ikke så stor at byen bliver uoverskuelig. De gange, jeg har besøgt byen, har jeg gået rundt til alting. Både strand og kulturelle oplevelser kan nemt nås til fods. Byens gamle centrum er også både charmerende og fascinerende, og man bør gå en tur rundt langs den gamle bymur.

Vigtig by i Romerriget

En fortid som vigtig by i Romerriget har sat sit stærke præg på Tarragona. De fleste væsentlige seværdigheder i byen stammer fra denne tid, faktisk finder man kun få steder flere og mere velbevarede bygninger fra den romerske periode end her. Er man interesseret i Romerriget, er Tarragona en kulturrejse værd alene på grund af det byen kan byde på  i den henseende.

Der ligger et velbevaret romersk amfiteater smukt ud til kysten, og lidt uden for byen ligger en ægte romersk akvædukt, ligesom jeg flere steder har fundet inskriptioner på latinsk rundt om på byens bygninger og mure fra romertiden. Det er ikke mindst på grund af den imponerende, velbevarede arv fra romerne, at Tarragona af UNESCO har fået status som Verdensarv.

Strand og festivaler

Tarragona byder os på meget mere end de fleste andre kystbyer, og selve byen er værd at opholde sig i gennem en længere periode. Samtidig er strandene omkring den fuldt ud på højde med det – og i mange tilfælde af en bedre kvalitet – man finder ved de andre byer langs Spaniens middelhavskyst. Så skulle du en dag få lyst til at dase på stranden, er mulighederne for det også rige. Har du børn og unge med på rejsen, ligger Port Aventura – en af Europas største temaparker – lige i nærheden. Tarragona har det hele!

Tarragona byder også på en del nutidig kultur. Før påske afholdes Tarragona International Dixieland Festival, senere – i første uge af juli – afholdes en stor fyrværkerikonkurrence i bugten Punta del Miracle, og i midten af september er der Santa Tecla Festival, en af de største traditionelle festivaler i Spanien. Endelig afholdes den vigtigste konkurrence i bygningen af Casteller – mennesketårne – ofte i Tarragona.

Gaudí, Picasso, Miró and Casals – Tarragona inspirerede fire genier

Tarragona by og de omkringliggende områder i Sydcatalonien byder på noget af den mest harmoniske sammensmeltning af naturlandskaber og historiske og kulturelle seværdigheder noget sted i det sydlige Europa. Fire genier fra musikkens, kunstens og arkitekturens verden fandt en stor del af deres inspiration her.

Costa Dorada hedder kysten omkring Tarragona. Strækningen er meget smuk, men de fleste turister, der besøger den, ved ikke, hvor stor betydningen hele den sydlige kystvendte del af Catalonien har haft for nyere kulturliv. Verdensberømte kunstnere har slået deres folder og søgt inspiration i og omkring Tarragona, der både er navnet på en by og området i det sydvestlige Catalonien.

Reus – Gaudís fødeby

Reus er en lille by, der ligger omkring 10 kilometer vest for Tarragona. Nærmest en lille hyggelig landsby. Men det er også fødebyen for en af verdenshistoriens største arkitekter – Cataloniens stjerne Antoni Gaudí. Han blev født her i 1852 og man kan stadig se hans barndomshjem i gaden Sant Vicenç. Gaudí led af gigt som barn og brugte derfor tiden på stille og roligt at studere naturen i stedet for at lege med de andre børn. Den indsigt, han da fik, kom ham senere til stor gavn.

I Reus kan du også se den kirke Gaudí blev født i, og byen har naturligvis et Gaudí-center med mange interessante informationer om det berømte bysbarn. I øvrigt har Reus en del flotte bygninger i modernistisk stil af en anden berømt arkitekt, nemlig Domènech i Montaner.

Casals fødeby – El Vendrell

Pau Casals er en af Spaniens mest omtalte og respekterede musikere og komponister. Hans musik kan høres i for eksempel de Forenede Nationers hymne.

Hvis du selv vil opleve de landskaber, der formede Casals i hans ungdom, så besøg El Vendrell under 50 kilometer fra Tarragona. Her kan du opleve Pau Casals Villa Museum ved Sant Salvador stranden. I den gamle del af El Vendrell, hvor Casals blev født, kan du besøge den kirke, hvor han først begyndte at spille på orglet.

Mont-Roig og Miró

Mont-Roig var, hvor Miró søgte sin inspiration og området ligger kun cirka 25 minutters kørsel fra Tarragona. Hver sommer besøgte Miró Mont-Roig del Camp. Her, ved hvad der i dag kaldes Mas Miró efter ham, skabte han mange af sine mesterværker, og området er også motiv for et af hans berømte malerier.

Landskabet ved Mont-Roig havde stor indflydelse på Miró, og hvis du bevæger dig rundt i området ved Pixerota stranden og bestiger bjerget med La Roca templet og en fantastisk udsigt, så forstår du hvorfor. Her er også gode muligheder for at cykle på afmærkede ruter i de imponerende omgivelser. Her er også et Miró-center med mere formelle informationer og smagsprøver på hans arbejde.

Horta de Sant Joan og Picasso

Horta ligger cirka halvanden times kørsel fra Tarragona og området danner motiv for flere af Picassos berømte malerier. Flere af dem kan du opleve smagsprøver på i Picasso-centret i byen. Picasso udødeliggjorde flere dele af byen gennem sine malerier, blandt andet Hostal del Trompet og Café de Vives.

I området finder du også “Picasso-hulen” – det er en grotte, hvor Picasso opholdt sig en del af sommeren i 1898. Picasso-hulen ligger i naturparken Els Ports Natural Park.