Serpa – oplevelser i Alentejos bjergland

Er du på kulturrejse i Portugal er vejen fra Mértola til Serpa en mulighed for at opleve bjerglandet i Alentejo. Før du ankommer til Sepa, passerer du landsbyen Mina de Sao Domingo, som er en gruppe enestående hvide geometriske huse med røde tegltage. Udenfor byen har man opdæmmet én af Guadianas bifloder til en sø, som er et godt badested om sommeren.

Selve Serpa er en stille landsby. På torvet, Praca da República, findes et pænt udvalg af caféer og læg mærke til at lygtepælene i smedejern har form som drager. Forlader man pladsen i bil, bør man følge skiltene ud af byen, for ikke at fare vild i en labyrint af smalle gyder.

Borgen i Serpa

Borgen i Serpa blev bygget af Dom Dinis efter maurernes uddrivelse og svært ødelagt i 1707, efter at den spanske Hertug af Ossuna sprængte byen i luften under den Spanske Arvefølgekrig. Åben dgl. 9.00 – 12.30 og 14.00 – 17.30. Man kan kigge ind i det såkaldte ”museum” ved borgindgangen. Det er faktisk kun et enkelt rum med Den Sidste Nadver i overstørrelse. Læg også mærke til den elegante akvædukt med den sindrige vandhjulsmekanisme. 2 km uden for byen ved siden af Serpas pousada ligger den lille Capela de Sao Gens, der engang var en moské. Den anden overlevende moské findes i Mértola.