Renæssancens fødested Toscana

Toscana er renæssancens fødested med en overdådighed af kulturelle skatte, og dét sted i Italien som har skabt flest af landets kunstneriske og videnskabelige genier, såsom Dante Aligherieri, Leonardo da Vinci, Michelangelo og Botticelli.

Hele seks steder i denne del af Italien er kommet på Unescos liste over kulturel verdensarv: Det historiske centrum af Firenze (1982), det historiske centrum af Siena (1995), pladsen ved katedralen i Pisa (1987), det historiske centrum af San Gimignano (1990), det historiske centrum af Pienza (1996) og Val d´Orcia (2004).

Forfattere i Toscana

Et væld af store forfattere er passeret gennem regionen gennem tiderne, såsom Byron, Stendhal, Heine, Shelley og Dostojevskij, foruden vores egen H.C. Andersen. Men foruden de unikke kulturelle spor byder Toscana også på fremragende vine, rige gastronomiske traditioner, varierede og spændende landskaber, og uspolerede strande i den sydlige del af regionen.

Det vestlige Toscana

I den vestlige del af regionen finder man regionens økonomiske kraftcenter, med den store havneby Livorno som ét af dens kardinalpunkter og etruskerbyen Volterra, beliggende på et forblæst plateau, med nogle af landets bedst bevarede historiske bygninger fra middelalderen.

Det nordlige Toscana

I den nordlige del af regionen er der en rigdom af smukke bjergkæder, olivenlunder, kastanjeskove og interessante, historiske byer, såsom Lucca, Pistoia og Prato. Det var også i denne del af Toscana, i byen Torre del Lago, at Giacomo Puccini boede og skrev næsten alle sine kendte operaer.

Det østlige Toscana

Den østlige del af Toscana er én af de mindst besøgte egne i regionen, rig på bjerge, smukke skove med valnødde- og bøgetræer, afsides klostre, eremitter og helgener. Det var efter sigende i denne del af regionen, i bjergklostret La Verna, at Frans af Assisi modtog sine stigmata og det var i skovene omkring klostret i Vallombrosa, at den engelske digter John Milton blev inspireret til passager i sit berømte digt “Det tabte Paradis”. I Arezzo findes nogle af verdens smukkeste freskocykler, skabt af Piero della Francesca.

Det centrale Toscana

Det centrale Toscana byder på smukke landskaber med vinmarker, olivenlunde, cypresser og interessante, historiske byer som San Gimignano, Pienza, Montepulciano og Siena. I Chianti Classico-regionen, nord for Siena, produceres nogle af landets bedste vine.

Det sydlige Toscana

I det sydlige Toscana er klimaet varmere og mere solrigt med palmetræer i byerne og langs de smukke sandstrande. Denne del af regionen er ikke nær så rig på kulturelle monumenter, men til gengæld er der masser af uspoleret natur, arkæologiske fund og en særlig atmosfære, som ikke genfindes i nogen anden del af regionen.