Kreta, fuld af kultur og spændende historie

Kreta i Grækenland er en ø med en enestående historie og kultur og et oplagt rejsemål for en kulturrejse til Grækenland. De fleste som rejser til Kreta forbinder nok ikke øen med en kulturrejse, men derimod som et rejsemål til årets sommerferie med sol og strand. Netop det at Kreta også har et fantastisk klima, en smuk natur med de dejligste strande gør at øen er oplagt at besøge på en kulturrejse hvor man også ønske at kunne slappe af nogle timer på stranden eller måske vandre en tur i de smukke bjerge.

Kreta Grækenlands største ø

Den største af de græske øer er også en af de mest fascinerende. Kreta var fødestedet for den minoiske kultur, Europas første fremskredne civilisation, og Knossos – der blev opdaget så sent som i 1900 – var dens hovedby. Det rekonstruerede palads i Knossos mente man tidligere var hjemsted for sagnkongen Minos, hvis hustru fødte Minotauros – halvt tyr, halvt menneske – som levede af menneskeofre og holdt til i en hemmelig labyrint under paladset. Selve paladset dateres til 1700 f.Kr., selv om dets freskers strålende og livfulde farver og dets raffinerede anlægsplan og opbygning får det til at virke næsten moderne.

Knossos

Knossos’ restaurering har været kilden til større uoverensstemmelser mellem arkæologerne, der betragter den som et i bedste fald kvalificeret gætværk fra den tidlige 1900-tals-arkæolog Sir Athur Evans’ side. De kongelige gemakker er uden tvivl indbegrebet af et luksuøst hofliv med deres fire etager med værelser, der illustrerer livet i den minoiske kultur for over 3000 år siden. Mange af de minoiske skatte og fresker (uden lige i oldtidens verden), der vidner om et bemærkelsesværdig fremskredent og fredeligt samfund, er blevet fjernet og kan i dag ses på det arkæologiske museum i Iraklio (som kun overgås af museet i Athen). Kræsne kendere foretrækker det nærliggende palads i Phaistos. Det blev udgravet næsten samtidig og stammer fra samme periode, men er blevet præsenteret i en praktisk taget urekonstrueret tilstand. Knossos ligger ca. 50 kilometer sydøst for Iraklio

Samarià-kløften

Den mest imponerende naturseværdighed på Kreta er Samarià-kløften, den længste kløft i Europa. Den populære, men anstrengende vandretur ned ad bakke gennem De Hvide Bjerge (Lefka Ori) begynder med et fald på 900 m over de første 1½ km ad den stejle, zigzaggende Xylóskalo (Trætrappen). Herefter flader vandrestien ud de næste 17 km, som præges af duftende bjergtimian og vild merian. Er man heldig kan man få et glimt af den sjældne vilde bjergged (besoarged), som man ved lever her. Vandreturens højdepunkt er Sidirósportes (Jernportene), hvor vandrerne skal klemme sig gennem kløftens smalle sted på blot 4 m’s bredde mellem klippevægge, der hæver sig til 600 m’s højde til begge sider. Turen afsluttes ved en landsby nede ved havet med en kølende dukkert i Det Libyske Hav 5-7 interessante timer senere. Det normale udgangspunkt er kystbyen Chania, der er kendt for sin stemningsfulde historiske havn. Kløften er åben fra maj måned og til midten af oktober. Den bedste rejsetid er i Maj og september og specielt i maj hvis du vil opleve Kretas berømte vilde blomsterflor.

Hotel Elounda Mare

Ikke lige i nærheden, men en køretur værd, ligger det dejlige hotel Elounda Mare, der er opført på en terrasseret skråning ved den naturskønne Mirabella-bugt og med udsigt til de fjerne bjerge. Halvdelen af suiterne har deres egen murkransede have og et lille siddebassin, men det turkisblå hav er ikke langt væk. Den mediterrane æstetik på Elounda Mare, som er en smagfuld balance mellem nordeuropæisk raffinement og de græske øers enkelhed, afspejles i møblerne, der er traditionelle, men af høj kvalitet, og i dets køkken. Elounda Mare har hele tre velansete restauranter, alle med udendørs servering, et fremragende udvalg af friske fisk og skaldyr og et omfattende vinkort. Her på bloggen om kulturrejser kan du finde beskrivelser af flere udvalgte hoteller på Kreta som er velegnet til en kulturrejse til øen. Hoteller med god beliggenhed og autentiske oplevelser er vigtige og dem findes der mange af på Kreta. Elounda Mare ligger ca 80 kilometer øst for Iraklio

Kulturrejser til Kreta

Skal du planlægge en kulturrejse til Kreta finder du her nogle praktiske informationer. Du kan også læse mere om øen og andre rejsemål i Grækenland i de mange andre indlæg om historie, kultur, natur, mad her på bloggen. Phaistos ligger ca. 50 kilometer sydvest for Iraklio og Chania omkring 140 kilometer vest for Iraklio. Afstande på Kreta er store og der er meget kørsel i bjerge, derfor er det en god ide evt. at bo to forskellige steder på øen under din ferie.