Kulturrejse til Katalonien smuk natur, kultur, historie og dejlig mad

En kulturrejse til Katalonien, som er Spaniens nordøstligste region, byder på en  historie som én af Middelhavets største sømagter; første gang romerne gik på land på den iberiske halvø var på den katalanske Costa Brava-kyst. Romerne efterlod sig blandt andet betydningsfulde bygningsværker i Tarragona-området.

Andre kulturelle strømninger udefra kom fra fønikiske, jødiske og visigotiske grupper, der slog sig ned i regionen, hvilket måske er en del af forklaringen på denne regions åbne og dynamiske holdning overfor dens gæster, især som den kommer til udtryk i regionens kosmopolitiske hovedstad Barcelona.

Det er også en region med sin egen selvstyrende regering, la Generalitat,  og sit eget sprog, catalansk (catalán), som er mange catalonieres foretrukne tungemål. Katalonien har ikke blot skabt nogle af Spaniens største kunstnere gennem tiderne, såsom Dalí, Picasso, Gaudi og Joan Miró, men er en region i stadig økonomisk vækst, og er Spaniens mest fremgangsrige provins, selvom regionen ligesom alle andre spanske regioner lider under den finansielle krise.

I Pyrenærernes afsides bjergdale finder man nogle af Europas flotteste landskaber, et væld af smukke landsbyer og et enestående dyreliv. I Rio Ebro-deltaet produceres det meste af Spaniens mousserende vin; i Montserrat findes ét af landets mest spektakulære klostre og det østlige Spaniens religiøse center; i nordvest én af landets mest attraktive naturparker, Parc Nacional d´Aigüestortes og i den lille, hyggelige by Figueres, et par timers kørsel fra Barcelona, finder man det ejendommelige Dali-museum, som er et særegent eksempel på det katalanske genis artistiske lunefuldheder – og iøvrigt det næstmest besøgte museum i Spanien.