Kulturrejse til Portugal, Spændende historie, god gastronomi og fantastisk gæstfrihed

Portugal er i de seneste 10 år rykket tættere og tættere på de danske rejsendes bevidsthed. Det lille land i den sydvestligste del af Europa – der ellers ofte har stået i skyggen af sine meget større spanske nabo – har påkaldt sig større og større opmærksomhed i takt med at landet har vundet flere internationale priser som ferieland og i takt med, at flere og flere er ved at få øjnene op for, at Portugal ikke bare er Vesteuropas billigste ferieland, men at landet byder på meget mere end attraktive priser.

Portugals gæstfrihed

Portugal byder blandt andet på en meget venlig og imødekommende befolkning, som generelt modtager de rejsende med en gæstfrihed og åbenhed, som man ikke oplever mange andre steder i Europa. Uden tvivl hænger dette sammen med landets størrelse, men også med den kendsgerning, at landet så at sige er sidste bastion før Atlanterhavet, og på den måde har en bevidsthed om sin egen position som yderområde, hvilket giver en vis ydmyghed. Der er ellers meget at være stolt af – og det er portugiserne også. Blandt af landets varierede og spektakulære natur, der spænder over fantastiske strande og kyststrækninger, som ikke har sit lige i Europa, over sjældne slette-landskaber og marskland, til eventyrlige bjerge og dale, og nogle af de mest berømte floder i Europa, såsom Tejo-floden og Douro-floden.

Portugals fantastiske gastronomi

Portugal er også i besiddelse af en spændende og yderst velsmagende gastronomi, som både bærer præg af århundreders møjsommeligt opsparet viden og håndværk, med en stærk og frugtbar indflydelse fra fremmede køkkener, og af en folkelig stolthed og passion for alt, hvad der har med mad, vin og gastronomi at gøre, som er uden sidestykke, selv i det ellers gastronomisk set meget passionerede Sydeuropa. Denne folkelige interesse for mad afspejler sig også i den gennemsnittelige portugisers daglige rutiner; f.eks. er det meget mere almindeligt at spise frokost på en restaurant eller en cafe, i forkostpausen på arbejdet, og nyde den sammen med arbejdskollegaer, end det er i Danmark. Det er også meget mere almindeligt, at man mødes med venner og bekendte eller familie omkring et godt måltid mad i løbet af ugen, enten ude eller hjemme, end det er i Nordeuropa. Som rejsende nyder man både godt af denne fremtrædende plads som gastronomien har i Portugal og af de – efter vesteuropæisk målestok – attraktive priser, som gør det muligt for den rejsende i Portugal at prøvesmage nogle af de mange gastronomiske herligheder.

Portugals dramatiske historie

Portugal byder også på en spændende og dramatisk historie, hvor både romerne, visigoterne og maurerne, foruden flere iberiske stammer, har sat deres kraftige præg på landet, omend i forskellige grader og former. Sporene fra disse perioder med fremmed herredømmorie er stadig synlige mange steder i Portugal; f.eks. er den mauriske periode meget synlig i specielt Algarve-regionen, med mange eksempler på typisk maurisk arkitektur i mange kystbyer, mens vidnesbyrd om den romerske bosættelse i landet er spredt mere rundt i de forskellige regioner, fra nord mod syd. Der findes også rige spor fra middelalderern mange steder i Portugal, og byer, der på helt enestående måde har bevaret den oprindelige arkitektur fra denne periode, blandt andre Óbidos og Evora. Man finder også spændende vidnesbyrd fra den tid, hvor Portugal var et mægtigt sø-imperium og en af verdens største koloni-magter, og hvor landet bragte sølv, guld, eksotiske krydderier og meget andet fra den såkaldte “Ny verden”, specielt i hovedstaden Lissabon og i Portugals andenstørste by Porto.

Portugals seværdigheder

I forhold til landets størrelse byder Portugal på en overflod af seværdigheder. Foruden den fantastiske gastronomi og natur, og de mange spændende historiske attraktioner, er landet i besiddelse af et klima, med milde vintre og tåleligt varme somre, som gør en ferie attraktiv hele året rundt. Portugal byder også på en lang række interessante kulturbyer, såsom pilgrimsbyen Fátima, middelalderbyen Óbidos, Alentejos historiske perle Evora, portvins-byen Porto, universitetsbyen Coimbra, og den farverige hovedstad Lissabon, for nu bare at nævne nogle af dem. Ved Lissabon-kysten finder man de charmerende og smukke kystbyer Cascais og Estoril, og tæt på Lissabon den eventyrlige bjergby Sintra. I den nordlige del af Portugal bør man se den legendariske Douro-dal, og Minho-provinsen nord for Porto, der er nationen Portugals vugge. Kort sagt, der er nok at give sig i kast med, hvis man tager på en kulturrejse til Portugal.