Gælisk sprog og kultur på Aran Islands i Irland

De tre forblæste Aran-øer ud for Irlands vestkyst med deres stadigt faldende befolkningstal (nu omkring 1500) giver et lille indblik i forgangne århundreders hårde livsbetingelser. “Tre trædesten ud af Europa”, skrev digteren Seamus Heaney om dette barske scenarie. Der er stadig flere hestetrukne vogne end biler her, og der tales kun engelsk til de få besøgende, der kommer for at opleve den dystre, hjertegribende skønhed, der enten kan fortolkes som vildt romantisk eller som dyster og trøstesløs. Under næsten umulige vilkår har øboerne klaret til dagen og vejen – mest imponerende på Inishmore, den største ø, der er næsten ubevokset. Aran-øerne blev udødeliggjort for et århundrede siden af den Dublin-fødte skuespilforfatter J.M. Synge (som lod sit stykke Riders to the Sea (på dansk, De Rider mod Havet), foregår her) og repræsenterer med Synges ord: “Irland, når det er mest eksotisk, farverigt og traditionsbundet. Vejret holder ofte alle, besøgende som beboere, indespærret i pubberne”, hvor det irsk-gæliske tungemål (der engang – før den nylige genoplivelse – var ved at forsvinde, bortset fra på isolerede udposter som disse) og de utallige skipperkrøniker nok er det, man bedst husker, længe efter man er vendt tilbage til fastlandet.

Et besøg ved de uforglemmelige ruiner af det 4½ ha store Dún Aengus, en 4000 år gammel megalit-fæstning, er et højdepunkt for dem, der ønsker at være alene med deres tanker og de melankolske skrig fra kredsende måger. Øerne, der længe har været kendt for deres tykke hjemmespundne strikvarer (“irske” sweatre kaldes “Aran”-sweatre i Irland; hver familie havde sit eget hjemmestrik-mønster, så familiemedlemmer, der druknede til havs, nemmere kunne identificeres), er som skabt til afslapning og daglange cykelture. Robert Flaherty, den amerikanske instruktør af poetiske dokumentarfilm, indspillede Man from Aran her i 1934; den vises ofte på øen. De mindre øer, Inishmaan og Inisheer, byder på næsten fuldstændig ensomhed med blot nogle få urgamle fæstninger, kirker og et par undselige museer at besøge. Der udlejes værelser på øerne.

Aran-øer ligger omkring 50 kilometer ud for kysten ved Galway City, ca. 90 minutters times overfart med færger fra Doolin (County Clare). Aran-øer er et blomstrende center for irsk folkemusik. Vil du flyve til Aran tager det ca. 10 minutter fra Galway City.