Kloster i Suceava

En håndfuld livligt bemalede klostre er højdepunktet i dette yderst fjerne hjørne af Moldavien i det nordøstlige Rumænien, et af Europas mest naturskønne og uspolerede områder. De fleste af klostrene er bemalet udenpå og indeni,  fra øverst til nederst, med kunstfærdige freskoer – løfter om frelse, advarsler og fortabelse – i bemærkelsesværdigt friske farver og  af høj kvalitet på trods af 500 års udsættelse for vejr og vind og mange herskeres luner. Disse befæstede klostre, der betragtes som mesterværker af kunst og arkitektur fra 14- og 1500-tallet,hvor dette område var i fare for at blive erobret af osmannerne, blev fuldstændig dækket med bibelske scener, der skulle undervise de analfabetiske troende i den ortodokse kristendoms baggrund. Disse senmiddelalderlige “reklameskilte”, der er en slags fattigmandsbibel, er strålende eksempler på en byzantinsk æstetik, blandet med den lokale folkekunsts og mytologis vitalitet og historiske henvisninger til osmannerne og fortidige slag, der blev vundet og tabt.

Det vel nok mest fascinerende kloster er det i Voronet fra 1400-tallet, kendt blandt rumænerne som Østkirkens Sixtinske Kapel. Dets   enestående himmelblå farve stammer fra lapis lazuli. I nærheden ligger de bemalede klostre i Sucevita, Moldovita og Humor, der alle bebos af små nonnesamfund, der ivrigt holder liv i deres udgave af den ortodokse kristendom i denne udpost i bjergene, hvor livet helt åbenbart er upåvirket af de seneste århundreders gang.

Suceava ligger lige omkring 450 kilometer nord for Bukarest. Klostrene ligger spredt over en strækning på omkring 60 kilometer direkte vest for Suceava. Voronet er det kloster, der er tættest på Suceava, og det ligger ca. 40 kilometer væk. Suceava er områdets hovedby og det bedste udgangspunkt. Sommer og efterår, hvor vejret er bedst, afholdes der utallige lokale festivaler.