Fakta om Rumænien

Transsylvanien er Rumæniens mest kendte region, og Greve Dracula den bedst kendte resident. Men Rumænien har en hel del mere end ærværdige gamle vampyr legender. Med et mægtigt område med Karpater-bjergene , en hvid sandstrækning ved Sortehavs kysten, landlige udsigter lige meget hvor du vender blikket, ortodokse kirker og et væld af middelalder byer med omkransende mure, er Rumænien mere malerisk end Bram Stoker mente. Denne østligste forpost af det for længe siden forsvundne romerske kejserdømme bibeholder en latinsk indstilling til tid og autoritet. Rumænerne er spontan festlige, altid villige til at stoppe op for en vidtløftig snak under blomstrende pæretræer, at følge sæsonernes rytme og drage mest mulig fordel af solen, når den skinner.
Bedste tidspunkt at besøge Rumænien på er fra maj til juni og september til oktober.

  • Hovedstad: Bukarest
  • Indbyggere: 22.215,421 millioner
  • Areal: 238.391 kvadratkilometer
  • Officielt sprog: Rumænsk

Ting man bør se

  • Den frydefulde middelalderby Brasov, centrum for det landlige Transsylvanien, hjemsted for gotiske kirker og Europas smalleste gade
  • Maramures, den sidste lukkede skanse med et middelalderlig landligt liv i Europa
  • Verdens andenstørste bygning, Ceausescu’s imponerende Parlamentspalads i Bukarest
  • Blændende billeder og fresker fyldt med bibelske scener, allegorier og advarende fortællinger i Bucovina Klostrene

Ting man bør gøre

  • Kig dig over skulderen når du besøger den såkaldte Dracula borg i Bran
  • Nyd udsigten fra den middelalderlige citadel/borg i Sighisoara, anbragt på en lille høj og omringet af 14 århundrede tårne
  • Skub en robåd ud i Danube deltaet og få en tur i et udstrakt frugtbart vådområde med et rigt fugleliv
  • Nyd solen i fulde drag i det gyldne sand på det mest populære Sortehavs kursted, Mamaia

Få Rumænien ind under huden

  • Læs: “Along the Enchanted Way” (Langs med den mest fortryllende Vej) af William Blacker, en beretning om livet i det landlige Rumænien og en fordømt kærlighedsaffære med en romersk person
  • Lyt: til det inspiratoriske, upbeat, improviserende rumænske legemsbeskadigende Taraf de Haidoouks
  • Se. 12.08 East of Bucharest, (12.08 Øst for Bukarest), et sørgeligt blik på kommunisternes tilbagegang; Gadjo Dilo af Tony Gatlif, en fortælling om en franskmands forfølgelse af en rumænsk musikant
  • Spis: mamaliga ( en kornagtig ret); eller ciorba da burta (en “uhyggelig” suppe der påstås at helbrede tømmermænd )
  • Drik: lokale vine, inklusive Murfatlar, Odobesti og Tarnave

Varemærker

Greve Drakula og hele den transsylvanske handel, bakkeland; Ceausescus tyranni; lokal vin, støren fra Danube deltaet

Yderligere fakta:

I 1884, Timisoara blev den første europæiske by der havde elektrisk lys i gaderne

Grev Draculas Slot

I et glemt hjørne i Centraleuorpa finder man Grev Draculas Slot i byen Bran. Skal du på kulturrejse til Transsylvanien i Rumænien så læs mere i nedenstående.

Skikkelsen grev Dracula, der i den grad optog 1800-talsforfatteren Bram Stokers fantasi, har faktisk levet. Fyrst Vlad Dracula af Valakiet (ca. 1431 – 1476), der angiveligt skal have boet i Bran-slottet i det vildsomme og afsides Transsylvanien, havde i sin levetid så vidt vides aldrig drukket blod – det var en forestilling, der opstod i Stokers fantasi, mens han researchede de vampyr-fortælllinger, der er så talrige i det østlige og sydøstlige Europas folketro. Men fyrsten var kendt for sin nådesløse grusomhed, herunder hans skik med at spidde sine fjender levende på enorme stager – en praksis, der gav ham tilnavnet Tepes (Spidderen). Ingen er dog helt igennem ond, og i sit hjemland huskes Vlad som en helt for sine kampe mod osmannerne. Der foreligger ingen beviser på, at fyrsten faktisk nogensinde boede på det middelalderlige Bran-slot, men det har ikke standset den stadige strøm af turister på jagt efter et godt gys, og som i dette “land hinsides bjergene” (den latinske betydning af navnet “Transsylvanien”) befinder sig i et af de sidste store øde områder i Europa, et sted, hvor tiden har stået stille, og hvor det 20. århundrede ikke synes at have sat sig spor, for slet ikke at tale om det 21. I Karpaternes skovklædte bjerge ved Transsylvaniens grænse ligger der mange ældgamle saksiske byer, hvor bønderne kører med oksetrukne kærrer og lever et simpelt, slidsomt liv, som dog på ingen måde overskygger den gæstfrihed, de altid har været kendt for. Grev Draculas Slot ligger i Brasov-regionen i byen Bran ca. 200 kilometer fra Bukarest, hovedstaden i Rumænien. Få mere information om kulturrejser til Rumænien her på bloggen, læs indlæg om historie, natur, kultur og meget mere.

Kloster i Suceava

En håndfuld livligt bemalede klostre er højdepunktet i dette yderst fjerne hjørne af Moldavien i det nordøstlige Rumænien, et af Europas mest naturskønne og uspolerede områder. De fleste af klostrene er bemalet udenpå og indeni,  fra øverst til nederst, med kunstfærdige freskoer – løfter om frelse, advarsler og fortabelse – i bemærkelsesværdigt friske farver og  af høj kvalitet på trods af 500 års udsættelse for vejr og vind og mange herskeres luner. Disse befæstede klostre, der betragtes som mesterværker af kunst og arkitektur fra 14- og 1500-tallet,hvor dette område var i fare for at blive erobret af osmannerne, blev fuldstændig dækket med bibelske scener, der skulle undervise de analfabetiske troende i den ortodokse kristendoms baggrund. Disse senmiddelalderlige “reklameskilte”, der er en slags fattigmandsbibel, er strålende eksempler på en byzantinsk æstetik, blandet med den lokale folkekunsts og mytologis vitalitet og historiske henvisninger til osmannerne og fortidige slag, der blev vundet og tabt.

Det vel nok mest fascinerende kloster er det i Voronet fra 1400-tallet, kendt blandt rumænerne som Østkirkens Sixtinske Kapel. Dets   enestående himmelblå farve stammer fra lapis lazuli. I nærheden ligger de bemalede klostre i Sucevita, Moldovita og Humor, der alle bebos af små nonnesamfund, der ivrigt holder liv i deres udgave af den ortodokse kristendom i denne udpost i bjergene, hvor livet helt åbenbart er upåvirket af de seneste århundreders gang.

Suceava ligger lige omkring 450 kilometer nord for Bukarest. Klostrene ligger spredt over en strækning på omkring 60 kilometer direkte vest for Suceava. Voronet er det kloster, der er tættest på Suceava, og det ligger ca. 40 kilometer væk. Suceava er områdets hovedby og det bedste udgangspunkt. Sommer og efterår, hvor vejret er bedst, afholdes der utallige lokale festivaler.